Hükümet, iş ve çalışma hayatında 12 Eylül'ün izlerini silecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Temmuz 2011 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, çalışma hayatında 12 Eylül'ün izlerini taşıyan yasaları değiştirmek için harekete geçti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yasal düzenlemeler konusunda muhalefetle mutabakata vardıklarını açıkladı.

Neşe Sarıdoğan / ANKARA

Anayasa'dan 12 Eylül darbe dönemine ait maddeleri çıkaran hükümet, şimdi de çalışma hayatında o dönemin yasalarını değiştirmek için harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 12 Eylül'den kalan yasaların değiştirilmesi için mutabakat sağladıklarını belirterek, değiştirilmesine yönelik tasarıları Meclis'e göndereceklerini açıkladı. Bakan Çelik önceki gün Meclis'te yaptığı açıklamada, Üçlü Danışma Kurulu'nu Ağustos ayında iki, Eylül'de bir kez toplayarak, 2822 ve 2821 sayılı yasaları, 12 Eylül'den kalan yasaların değiştirilmesi için mutabakat sağladıklarını hatırlatarak, değiştirilmesine yönelik tasarıları Meclis'e göndereceklerini kaydetti. AK Parti Çorum Milletvekili ve Hak-İş eski Başkanı Salim Uslu da önümüzdeki aylarda sendikalar, toplu iş sözleşmesi, grev, lokavt ile ilgili yasalarda kökten değişiklik yapılarak Türkiye'nin 12 Eylül ayıbından kurtarılması gerektiğini söyledi. AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'na geçici bir madde eklenmesini içeren teklifle ilgili konuşmasında, işçilerin toplu sözleşmesiz kalmaması için bu değişikliğin yapılması gerektiğini ifade etti. Uslu, hem üye güncellemeleri, hem de ilgili yasada değişiklik yapılmadığını, bu nedenle ertelemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatı ile ilgili düşünülen düzenlemeye ilişkin eleştirilere de yanıt veren Uslu, bunun işçi haklarına yönelik bir saldırı olmadığını, aksine tazminatın işverenin inisiyatifinden kurtarılacağını, güvence altına alınacağını dile getirdi. Aynı konuda açıklama yapan Bakan Çelik ise kıdem tazminatının 1970'li yıllardan beri gündemde olduğunu ve olmaya devam edeceğini ifade ederek ?Konu çözüme kavuşacaktır. Taraflarla uzlaşarak getireceğiz, maksimum düzeyde uzlaşı arayacağız? dedi.

MECLİS'İN İLK MESAİSİ

35 sendika yetkisiz kalmaktan kurtuldu

MECLİS ilk yasama mesaisini, sendika yasa teklifi için gerçekleştirdi. Sendikaların toplu sözleşme yapma yetkisinde esas alınan istatistiklerin yayımlanmasının yıl sonuna ertelenmesini öngören yasa teklifi kabul edildi. Böylece 51 sendikadan 35'inin, yüzde 10 barajının altında kaldığı için sözleşme yapma yetkisi elinden gitmemiş oldu. Teklifin yasalaşmaması halinde 51 yetkili sendikadan 35'inin işlevsiz hale geleceğine dikkat çeken Çalışma Bakanı Faruk Çelik, CHP'nin teklife destek vermemesini eleştirerek ?Asıl vahim olan sosyal demokrat bir partinin ?sendikalar kapanacaksa kapansın' ifadesi. Bu ifadeyi sosyal demokrasi ile nasıl bütünleştiriyorsunuz. Sendikalar kapansın diye bir ifade olabilir mi?? diye konuştu.

YASA BİNLERCE İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

CHP önce destek verdi sonra vazgeçti

SENDİKALARLA ilgili düzenlemeye önce destek veren CHP'nin, Başbakan'ın grup konuşmasını gerekçe göstererek desteğini çekmesi ve teklifin Meclis'ten geçmesine engel olmaya çalışması dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmanın, teklife destek vermelerine engel olduğunu söyledi. CHP'nin tavrını eleştiren Bakan Çelik ise CHP'nin Çarşamba günü destek vereceğini söylediğini ertesi gün ise vazgeçtiğini ifade etti. Hamzaçebi ise böyle bir söz vermediklerini savundu. Salim Uslu da CHP'nin teklifin Meclis'ten geçmesini engelleme çabalarına sert tepki gösterdi. Gündemdeki teklifin yüz binlerce işçiyi ilgilendirdiğini belirten Uslu ?Binlerce işçinin sözleşme hakkının elinden alınması CHP'ye ne sağlayacak?? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber