Bonkör indirim dönemi sona eriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2011 11:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'deki yabancı markalar, zammı şimdilik ötelerken yerliler ?kaçınılmaz? olarak değerlendiriyor...

İthal tekstile gelen yüzde 30 ek verginin ardından pamuk ipliği için de benzer bir uygulama başladı. Mağaza kiralarını uçuran döviz kuru, yün, pamuk ve polyesterdeki artışın tüketiciye yansıtılmaması artık zor görünüyor. Türkiye'deki yabancı markalar, zammı şimdilik ötelerken yerliler ?kaçınılmaz? olarak değerlendiriyor. Ancak yeni oluşan durum sektördeki ezberleri değiştirdi. Artık daha az model, daha düşük indirimlerle yola devam edilecek.

Artan hammadde fiyatları tüm dünyada hazır giyim sektörünü tedirgin ederken, düşük enflasyonun hüküm sürdüğü İngiltere'de bile zam sesleri yankılanıyor. 500 mağazası bulunan İngiliz hazır giyim markası Next'in birkaç gün önce yaptığı ?Özellikle pamuk fiyatları yüzünden sonbahar ve kış mevsimlerinde zam yapmak zorundayız. Ancak bu oranın yüzde 10'u geçmeyeceğine söz veriyoruz? açıklaması, adeta global gündemin aynası oluyor. ?Perakendenin kalbi? şeklinde anılan İngiltere'de hal böyleyken, iç piyasada da işler farklı değil. Hatta, Türkiye'deki sektör temsilcileri yalnız hammadde fiyatlarındaki artışla değil, kur ve ek vergilerle de mücadele ediyor. 21 Temmuz'dan itibaren ithal tekstile yüzde 30'a varan oranda getirilen ek vergi, son bir ayda yüzde 15 civarında yükselen ve mağaza kiralarını da uçuran döviz kuru, yün, pamuk, polyesterde fiyat artışı derken, hazır giyimde fiyat artışının tüketiciye yansıtılmaması neredeyse kaçınılmaz oldu.

YAZ DAHA ?SICAK? GEÇECEK

Pek çok sektör temsilcisi kışın bu oran kısıtlı tutsa bile gelecek yaz kayda değer bir oranda zam yapılacağı konusunda hemfikir. Bir kısım ise fiyatları olabildiğince aynı seviyede tutma niyetinde. Görünen o ki, kim hangi yolu izlerse izlesin, 2012'de hazır giyimde alışılan bonkör indirimler olmayacak. Fiyat artışından mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıldığı ifade edilen hazır giyim sektörünün bu konudaki karnesi incelendiğinde ise son 6 yılı tamamen zamsız geçirmediği görülüyor. Türkiye İstatiksik Kurumu'nun verilerine göre sektör yeni sezona zamla girmiş, sezon sonları da indirimlere imza atmış. Aydan aya bakıldığında zam grafiği çok daha enteresan. 2005-2011 yılları arasındaki aylık değişimlerde ortalama yüzde 10'luk fiyat artışları dikkat çekiyor. Tabii burada makası açan en büyük etken indirimden sezona fiyatlarına geçiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber