İETT cebe girdi, 'otobüs nerde kaldı' derdi bitti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Ağustos 2011 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZEYNEL YAMAN

İETT'nin yeni başlattığı 'Mobil İETT' uygulaması sayesinde sefer saatlerinin yanı sıra hangi otobüsün o anda hangi durakta olduğu da anında takip edilebiliyor

Büyükşehir Belediyesi, bilgi sistemleri uygulamalarına yoğun ilgi nedeniyle yeni mobil uygulamaları da hayata geçiriyor. İETT tarafından başlatılan "Mobil İETT" uygulamasıyla hangi otobüsün nerede, ne kadar mesafede olduğu anında öğrenilebiliyor. Toplu ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla "Mobil İETT" uygulaması başlatıldı. Android işlemcili telefonların yanı sıra İphone gibi akıllı telefonlarda da kullanılabilen uygulama sayesinde otobüs hatları, ulaşım bilgilerinin tümüne ulaşılabiliyor. İnternet bağlantı ücreti birimiyle ücretlendirilen uygulama belirli aralıklarla yeni sürümlerle güncelleniyor. Cep telefonundan İETT adresini ziyaret ederek ücretsiz yüklenebilen uygulamanın içeriğinde web sitesinde yer alan tüm işlemler yer alıyor. Durak sorgulaması kısmında adı girilen duraktan geçen otobüs hatları ve geçiş saatleri bulunuyor. Hat sorgulaması yapılan bölümde de otobüs hat numaraları girilerek sefer saatleri tespit edilebiliyor. Hangi otobüse bineceğini bilmeyen kişiler için konulan güzergah arama kısmında, varış ve kalkış noktaları yazılarak hat numaraları öğrenilebiliyor.

ENGELLİLERE ÖNCELİK

Uygulamanın en göz alıcı yönü ise hangi otobüsün nerede bulunduğu bilgisinin verilmesi olarak göze çarpıyor. Engelliler için geliştirilen yöntem sayesinde binmek istediği otobüsün bulunduğu durak bilgileri paylaşılıyor. Alçak tabanlı engelli otobüsünün özellikle belirtildiği bilgiler arasında tüm otobüslerin kaç saniye önce nerede olduğunu söylüyor.

AKBİL'e hemen veda etmeyeceğiz

Büyükşehir Belediyesi, AKBİL'in Ağustos ayı sonunda kullanımdan kaldırılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, İETT'nin AKBİL'leri kullanımdan kaldırmak gibi bir çalışması bulunmadığı ifade edilerek, mevcut durumda AKBİL ve Elektronikkart'ın paralel şekilde kullanıldığı vurgulandı. Açıklamada, İETT'nin, farklı avantajlar taşıyan ve ileride ''şehir kart'' konseptine dönüşmesi planlanan Elektronikkart'ı tanıtmak amacıyla bir kampanya başlattığı kaydedilerek, kampanya uyarınca, AKBİL'ini getirenlerin herhangi bir ek ücret ödemeden Elektronikkart alabildiği bildirildi. Açıklamada, vatandaşların ekonomik ömrünü tamamlamış veya arızalanmış AKBİL'lerini Elektronikkart ile değiştirmeleri gerektiği de belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber