Başbakanlık Teftiş Kurulu: İthal ilaçta yüksek fiyatın sorumlusu Sağlık Bakanlığı

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 21:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, ithal ilaç politikası yüzünden Türkiye'nin uğradığı zararın tek sorumlusu olarak Sağlık Bakanlığı'nı gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayından geçen rapora göre, Türkiye'de şirketlerin vicdanına teslim edilen ilaçta 'fiyat belirleme yöntemi' mutlaka değiştirilmeli.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'n göre, pahalı ilaç alımlarındaki zararın tek sorumlusu Sağlık Bakanlığı. Kurul tarafından hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı bürokratlarının ilaç fiyatlarını belirlemede inisiyatifi tamamen şirketlere bıraktığı vurgulandı.

Teftiş Kurulu raporunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Roche soruşturması ile ilgili iddianamesine yer verdi. İddianamede şöyle denildi:

DOKTORLARA MERCEK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SSK'da ilaç yolsuzluğuyla ilgili olarak 38 doktor hakkında, 5 nisanda suç duyurusunda bulundu.
Çeşitli illerdeki SSK hastanelerince yapılan ilaç alım ihalelerini soruşturma kapsamına dahil eden Savcı Nazmi Okumuş İzmir'de 10, İstanbul'da 8, Ankara'da da 20 doktor hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından haklarında gerekli işlemlerin yapılması için bağlı bulundukları Cumhuriyet Başsavcılıkları'na suç duyurusu yaptı.
Hakkında suç duyurusu yapılan doktorların çoğunluğunu doçentler ve bölüm şefleri oluşturuyor.

"Sağlık Bakanlığı ve Fiyatlandırma Komisyonu, ilaç firmalarının beyan ettikleri fabrika satış fiyatlarının doğruluğunu araştırma zorunluluğu hissetmemekte, önüne konulan bilgilere göre fiyatları belirleme yoluna gitmektedir. Devletin yapması gereken görev firmaların olmadığı anlaşılan yüksek vicdanına terkedilmiş, hiçbir kontrol mekanizması geliştirilmemiş sistemi değiştirmektir. Uygulama adeta soyguna ve yağmaya açık davet şekline dönüşmüştür."

İthal ilaç fiyatlarının belirlenmesinde beş Avrupa ülkesinden en ucuz olanının esas alınması gerekirken Roche firmasına ait 'Neo Recormon' isimli ilaç için bu kuralın uygulanmadığı da raporda yer alan tespitler arasında yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı bürokratlarının müfettişlerinin neden en ucuz ülke fiyatı uygulanmadı? sorusunun yanıtını bile danışarak verdiği belirtiliyor. Rapora göre sadece bu ilaçtan kamunun iki yılda uğradığı zarar 8 trilyon lira.

Zarar belirlenemedi

Rapor, Türkiye'nin ithal ilaç fiyatlarındaki politikası yüzünden son 17 yılda belirlenemeyen bir büyüklükte zarar ettiğini de ortaya koyuyor. Zarar belirlenememiş çünkü Sağlık Bakanlığı'nda kayıtlar yok.

İthal ilaç fiyatı 'iyi niyet'e emanet

Bu arada, ilaç skandalı soruşturması büyüyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporuyla ithal edilen Neo Recormon adlı ilacın fiyatı belirlenirken üretici beyanlarının esas alındığı ortaya çıktı.

SSK'ya fahiş fiyatla satıldığı iddia edilen ve böbrek hastalarının diyalizde kullandığı 'Neo Recormon' adlı ilaç için Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapor Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Bakanlık firmaya, 'Portekiz'de daha ucuza satılırken, neden Türkiye'de ilacın daha pahalı olduğunu ve Yunanistan'ın neden referans gösterildiğini' sordu.

İlaç Portekiz'de neden ucuz?

Firmanın bakanlığa ilettiği resmi yanıtta, bu ilaç için Portekiz'deki fiyatların referans alınamayacağını, çünkü Neo Recormon'un Portekiz'de perakende satışı olmadığını, doğrudan hastanelere satış yapıldığını belirtti. Firmaya göre depocu ve eczacı karı eklenmediği için ilaç Portekiz'de daha ucuz.

Bu yanıt, Sağlık Bakanlığı'nın en ucuz referans fiyatı belirlerken izlediği yöntemi de ortaya çıkardı. Buna göre bakanlık, ithal bir ilaca fiyat verirken firmanın beyanını esas alıyor. Yani bir anlamda firmanın iyi niyetine de teslim oluyor

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber