Polis ek ücret istiyor

Haber Giriş : 04 Mayıs 2005 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis başmüfettişlerinin hazırladığı raporda, polisler maçlar, miting meydanları ve sınavlarda ek ücret verilmesini; siyasi tavassuta ve evrak yükü altında ezilen karakollara da çare bulunmasını istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli 400'e yakın polis başmüfettişi, teşkilatın genel durumunu mercek altına aldı. Tüm Türkiye geneline yayılan müfettişler, teşkilatın personel, eğitim, asayiş, çalışma yöntemleri, teknik donanım, bilgi işlem, istihbarat, malzeme, sosyal hizmetler, mali konular, planlama, koordinasyon, mevzuat ve halkla ilişkiler gibi konularda genel durumunu incelediler. Bir nevi emniyetin röntgenini çeken müfettişler hazırladıkları raporu, Genel Müdür Gökhan Aydıner'e sundu. Raporda; maçlar, miting meydanları, seçimler ve sınavlarda görevlendirilen polislere ek ücret verilmesi, siyasi tavassuta ve evrak yükü altında ezildiği belirtilen karakolların bu derdine çare bulunması istendi.

İşte emniyetin röntgeni

Raporda, teşkilatın genel durumu ve sorunları ile ilgili özetle şu tespitlerde bulunuldu:

Teşkilatın araç ve gereç sayısı yeterli hale getirilmeli. Şehit olan ve yaralanan emniyet mensuplarının eş ve çocuklarına, devletçe tam anlamıyla sahip çıkılmalı. Polisin saygınlığı artırılmalı ve özlük hakları düzeltilmeli. Özel hizmet tazminatı, emniyet mensuplarına da ödenmeli. Fazla mesai ücretleri artırılmalı.

Cumartesi, pazar ve bayram günleri asli görevin haricinde, maç, miting, seçim, sınav gibi görevlere gönderilen personele ek bir ücret tarifesi uygulanmalı.

Personelin yıllardan beri uygulanmakta olan genel istihdam politikası yerinde değil. Özellikli görevler için eğitilen personel, yerinde istihdam edilmediği için hizmette aksamalar olmakta. Personel politikası değişmeli ve uzmanlaşmaya ağırlık verilmeli.

APK uzmanı ve müfettişlerin mevcut durumu düzeltilerek bunların istihdam politiktası yeniden gözden geçirilmeli.

Rütbe kriterleri belirlenmeli

Emniyet müdürü rütbesine gelen personelin emekliliğine kadar nerelerde ve hangi unvanla istihdam edileceği belli kriterlere bağlanmalı.

Görevin ifası sırasında suç işleyen teşkilat mensuplarının ekonomik gücü avukat ve mahkeme masraflarını karşılayamamakta.

Atamalarda siyasilerin tavassutu önlenmeli. Teşkilat mensupları, zaman zaman siyasi baskılara maruz kalmakta. İdarenin personeli hizmet gereğinden ziyade, istediği yerde çalıştırması özlük haklarının zedelenmesine neden oluyor.

İlk kez şark görevine atanan personelin çocukları, genellikle yüksek tahsil seviyesinde olduğundan hem personel hem de çocukları mağdur oluyor.

Karakollar evrak yükü altında

Olay yerindeki delillerin değerlendirilmesi yeterince sağlıklı yapılmıyor. Polis karakolları yoğun evrak yükü altında ezilmekte. Adli, mali, askeri ve nüfusla ilgili tebligatların polisçe yapılması, asli görevi aksatmakta.

Devriye hizmetleri daha etkin ve verimli yürütülmeli. Emniyet ve asayiş planları hazırlanmalı. Karakol ve boralarda çalışan personelin vücut hareketsizliğini giderecek projeler hazırlanmamakta.

Lojman ve hizmet binaları yeterli hale getirilmeli. Rahatsızlığı nedeniyle doktora çıkan personel, formalitenin çokluğundan zaman kaybına uğramakta ve bıkkınlık yaşamakta.

Çeşitli alanlarda yapılan bilimsel araştırmalar yeterince incelenip değerlendirilmeli. Hizmetin yürütülmesinde teamül kurallarına göre hareket ediliyor.

Suç işleyen emniyet mensupları, diğer suçlularla aynı cezaevinde tutulmakta, bu nedenle çeşitli saldırılara uğramakta.

'POLİS DAHA DİKKATLİ DAVRANMALI'

Öğretim kurumlarındaki ders adı ve müfredatı yerinde değil. Okullardan mezun olan personel, konulara ve göreve zor intibak ediyor. Polis okullarından mezun olanlarda, genelde bigi ve kültür düzeyi düşük. Personelin zaman zaman gösterdiği disiplinsiz tutum ve davranışlar, vatandaşta olumsuz izlenim bırakıyor. Üniforma ile görev yapan personelin, tutum ve davranışlarına çok dikkat etmesi gerekir. Halkla ilişkiler konusunda sadece polis memurlarına eğitim veriliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber