Belediyeler Birliği, afet koordinasyon merkezi kuruyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Belediyeler Birliği, afetle mücadelede vakit kaybetmeden, belediye araçlarını, ilgili bölgelere yönlendirmek için 'afet koordinasyon merkezi' oluşturacak.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)'nden yapılan yazılı açıklamada, TBB Ekim ayı Encümen Toplantısı'nın Birlik Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın başkanlığında yapıldığı belirtildi.

Deprem gündemli yapılan toplantıda Van depreminde yaşananlar ve "Doğal Afetlerde Belediyelerin Rolü ve Koordinasyonu" konularının masaya yatırıldığı belirtilen açıklamada, Türkiye'deki deprem ve bununla ilgili yapılacakların yanı sıra belediyeleri ilgilendiren güncel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada, encümen toplantısının sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildiği bildirildi: "Afet anında acil durum planlaması, ekipman, yardım ve destek sağlamak sorumluluğu bulunan belediyelerimizin, bölgeye ekipman ve araç gereç göndermelerinin belli bir disipline tabii tutularak gerekli araçların gerekli noktalara yönlendirilmesinin koordinasyonunu sağlamak üzere Türkiye Belediyeler Birliği çatısı altında bir Genel Sekreter Yardımcısı sorumluğunda 'afet koordinasyon merkezi' oluşturulacak. Belediyeler arasındaki koordinasyonu sağlamak üzere oluşturulacak bu merkez tarafından belediyelerimizin afetle ilgili kapasitelerine ilişkin envanter kayıt altına alınarak, afet anında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı gibi kuruluşlarla da işbirliği yapılarak bölgeye gidecek yardımların ve ihtiyaçların tespiti yapılacak. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Van depremi nedeniyle enkaz kaldırma ve altyapı çalışmalarına destek olmak amacıyla gerekli iş makineleri ve diğer ihtiyaçlar bölge belediyelerine gönderilecek. Depreme dayanıksız yapılara ilişkin yasal çalışmalara katkıda bulunmak üzere, Türkiye genelindeki yapıların daha düzgün, sağlıklı ve denetlenmiş hale getirilmesi amacıyla Birliğimiz görüş ve önerileri hazırlanarak merkezi idareye sunulacak."

TOPBAŞ: BELEDİYELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Birlik Başkanı Dr. Kadir Topbaş, bütün belediye başkanlarının imara aykırı yapılaşma, depreme duyarlılık konusunda hemfikir olduğunu ve kentsel dönüşümün yapılmak zorunluluğunun bulunduğunu belirterek, "Hep beraber belediyeler olarak diyoruz ki; Van depremi bir milattır, bizim için bir dönüm noktasıdır. Bundan sonra artık bu konuyu yakından takip edeceğimizi, bütün belediye başkanlarımız ve bütün siyasi partilerimizin temsil edildiği Türkiye Belediyeler Birliği Encümeni olarak, karar verdiğimizi ifade ediyorum." dedi. Riskli alanlar ve yapıların denetim altına alınması gerektiğini bildiren Topbaş, "1998 öncesi yapıların depreme dayanıklılıkları tespit edilecek. 1998'den sonraki yapılarda daha sıkı denetim daha düzgün yapılanma koşulları sağlanmasına rağmen yine de bir takım farklı yapılar ortaya çıkmış olabilir. Belediyeler olarak bu konuda bizlere çok önemli görevler düşüyor. Yasaların uygulanıp sonuç alınması konusunda yurttaşların ve meslek odalarının destek vereceklerine inancımız tam." dedi.

Birlik Başkanı Topbaş, Türkiye genelindeki yapıların daha düzgün, sağlıklı ve denetlenmiş hale getirilmesini istediklerini belirterek, "Yaptırım gücü yüksek yasalar yerine, öncelikle amacımız halkın rızasıyla dönüşüm yapmak. İkna edilemeyen vatandaşlar ve uygun olmayan yapılar için kamulaştırma süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmalarıyla ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber