Fakire vatandaşlık aylığı

Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 06:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de açlık sınırında yaşayan ve hiçbir geliri olmayan ailelere ?vatandaşlık geliri? adı altında aylık verilmesi için çalışma başlatıldı. Ak Parti Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye Israfı Önleme Vakfı Başkanı Prof Akgül bu konuda bir kanun teklifi hazırlıyor. Türkiye'de işsizliğin ve yoksulluğun azaltılması için mikro kredi ve gıda bankası gibi bir çok projeyi hayata geçiren Akgül, açlık sınırında yaşayan veya hiç geliri olmayan ya da çok düşük geliri bulunanlar için yeni bir çalışma başlattı. Akgül, yoksullara hayatlarını sürdürebilecek kadar düşük bir gelir verilmesini öngören ?vatandaşlık geliri verilmesi hakkında kanun? teklifi taslağını tamamladı.

Kimlere yönelik?
Akgül'ün önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunmayı planladığı teklifin hayata geçmesi durumunda yaklaşık 10 milyon vatandaş bu haktan yararlanabilecek. Teklif taslağına göre vatandaşlık gelirinden, herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan, nafaka bağlanmamış, aylık geliri veya aile içindeki gelir payı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar yararlanabilecek.

Ne kadar maaş?
Ödenecek vatandaşlık geliri, devletin 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişiler için esas aldığı 1550 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutar kadar olacak. Yalnız yaşayan veya evli çocuksuz hanenin vatandaşlık gelirinde bu rakam esas alınacak, ancak 1 çocuklu bir aile için bu rakamın yüzde 20 fazlası, 2 çocuklu aile için yüzde 40 fazlası, 3 veya daha çok çocuklu aile için ise yüzde 50 fazlası ödenecek. Kanun teklifi, ?Vatandaşlık Geliri' uygulamasının 2015 yılına kadar muhtaç olan tüm vatandaşları kapsayacak şekilde uygulama yapılmasını da öngörüyor.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber