AİHM, darbecileri dava eden savcının ihracıyla ilgili savunma istedi

Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Eylül ihtilalcilerini dava ettiği için meslekten uzaklaştırılan savcıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi.

Cumhuriyet savcısı Sacit Kayasu, 12 Eylül askerî darbesini yapanların Anayasa suçu işlediğini belirterek, 2000 yılında iddianame hazırlamış; ancak iddianame işleme bile konulmadan şikayet dilekçesi olarak değerlendirilip takipsizlik kararı verilmişti. Ayrıca Kayasu hakkında, ?devletin askerî kuvvetlerini tahkir ve tezyif suçundan' dava açılmıştı.

Kayasu, bu olaydan dolayı emekli olduktan sonra 2003 yılında meslekten ihraç edildi. Avukatlık bile yapamayan eski savcı, Meclis'ten Memur Affı Kanunu'nun çıkmasını bekliyor. Uğradığı haksızlık sebebiyle AİHM'ye de müracaat eden Kayasu, ?AİHM devletten savunma istedi ve iki ay mühlet verdi.? diyor. Sacit Kayasu, mücadelesinde avukatlık ve savcılık haklarını kaybederken yeniden avukatlık yapabileceği günleri özlemle bekliyor. Açtığı davadan pişman değil; ama, ?Yaşadıklarımdan sonra geriye gidebilsem, bir kez daha sonuç alamayacağım böyle bir dava açmazdım.? şeklinde konuşuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber