EPDK bütçesinin yüzde 30'u kaçakla mücadeleye ayırldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2012 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurum bütçesinin yaklaşık yüzde 30'unu kaçakla mücadeleye ayırdıklarını söyledi.

Hasan Köktaş, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından EPDK'nın desteği ile kurulan Prof. Dr. Saadettin Güner Yakıt Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden hizmet alım sözleşmesinin imza törenine katıldı.

KTÜ Senato Salonu'nda yapılan imza töreni önceki konuşan EPDK Başkanı Köktaş, 2007 yılında başlanan işbirliğinin bugün itibariyle sonuçlanmış ve hayata geçmiş olduğunu belirtti. Bu işbirliği sadece iki kurumun bir araya gelerek yaptığı bir işbirliği olmadığını anlatan Köktaş, aynı zamanda çokça arzu ettikleri üniversite-iş dünyası işbirliğinin de en somut örneklerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.

EPDK'nın sadece akaryakıt piyasasını değil aynı zamanda elektrik, doğalgaz ve LPG piyasasını hem düzenleyip hem de denetlediklerini hatırlatan Köktaş, ?Akaryakıt piyasasını denetlerken kuşkusuz hem meri mevzuat hem de bu piyasada olmanın gereği olarak bize çok ciddi bir sorumluluk yüklemektedir. Yüklendiğimiz bu sorumluluktan dolayı öncelikle yapmamız gereken işlerden bir tanesi piyasadaki, dolaşımdaki akaryakıtın nitelikli olmasını sağlamak, standartlara uygun olarak satılmasını sağlamak, aynı zamanda devletimizin vergi zayiini önlemek ve bütün bunları topladığımızda tüketicimizin memnuniyetini artırmak, tüketicimize kaliteli, nitelikli bir ürünü sunmak olarak özetlenebilir.? dedi.

Başkan Köktaş, bu çalışmaları yaparken zaman zaman kolluk kuvvetleri ile zaman zaman da araştırma geliştirme faaliyetleri içerisinde olan çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

Aynı zamanda Sanayi ve Ticaret Bakarlığı, TÜBİTAK ve üniversitelerle de işbirliklerinin olduğuna değinen Köktaş, şöyle devam etti: ?Kurumumuz geniş bir işbirliği perspektifi içerisinde akaryakıt kalitesini artırmaya ve kaçakla mücadele çerçevesinde çeşitli önlemler almakta ve çalışmalar yapmaktadır. Kurumumuz bütçesinin yaklaşık yüzde 30'unu kaçakla mücadeleye ayırmakta, dolayısıyla vatandaşımızın nitelikli bir ürün olmasına yönelik azami gayret sarf etmekteyiz. Yine bu çerçevede akredite olmuş bir takım seyyar ve sabit laboratuvarlar kurarak ve kurdurarak bunların finansmanını yapmaktayız. Çok yoğun bir şekilde saha denetimleri yapmaktayız. Saha denetimi neticesinde elde ettiğimiz sonuçları akredite olmuş laboratuvarlara iletiyoruz ve buralarda yapılan analiz sonuçlarına göre adli ve idari denetimleri başlatmış oluyoruz.?

Bu çerçevede bugünü kadar ağırlıklı olarak hem TÜBİTAK hem de ODTÜ ile işbirliği yaptıklarına işaret eden Köktaş, ?Şimdi itibariyle ise sadece TÜBİTAK ve ODTÜ ile değil, KTÜ ile yaptığımız ortak çalışmanın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Malatya İnönü Üniversitesi de bu ortak çalışma kapsamında dördüncü bir kuruluş olarak devreye girecek.

Bundan sonra da biri İzmir diğeri Akdeniz de olmak üzere iki üniversitemizle daha benzer bir işbirliği çalışmasını yapacağız. Bu çalışmalarımız devam ediyor.? diye konuştu.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen de EPDK'nın desteği ile kurulan Prof. Dr. Saadettin Güner Yakıt Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde benzin, gazyağı, nafta, motorin, fuel-oil, biyodizel, otobiyodizel, jet yakıtı ve denizcilik yakıtları olmak üzere dokuz ürünün analiz edilip akredite raporlarının düzenlendiği bilgisini verdi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen konuşmaların ardından hazırlanın protokolü imzaladı ve daha sonra da Yakıt Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber