Bakan Çelik: Kamu ve özel sektörde 46 bin engelliye iş imkanı sağlanacak/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu ve özel sektörde 46 bin engelliye iş imkanı sağlanacak. Konuya ilişkin protokol imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu ve özelde işçi ve memur açığının 46 bin civarında olduğunu bildirdi.

İstihdam, Çocuk İşçiliği ve Sosyal Yardımlar Konularında İşbirliği Protokolü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında Çalışma Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Bakan Çelik, protokolün iki bakanlık arasında sosyal yardımlarla istihdam bağlantısının etkinleştirilmesi, kadınların ve engellilerin sosyoekonomik konumlarının güçlendirilmesi ve istihdamlarının arttırılması, aile ve sosyal destek danışmanları ile iş ve meslek danışmanları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesini içerdiğini anlattı.

Engelli çocuklar ve sosyal yardıma muhtaç vatandaşların toplumun çok önemli bir kesimini oluşturduğuna işaret eden Çelik, bu alanlarda işsizliğin azaltılması için bakanlıklar arasında işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 2023 yılına ilişkin istihdam hedeflerini belirlediklerini ve işsizliği bu tarihe kadar yüzde 5'e çekmeyi hedeflediklerini ifade eden Çelik, söz konusu protokolün ve bakanlıklar arasındaki çalışmaların 2023 hedefinin gerçekleşmesini amaçladığını belirtti.

Kadın istihdamının önemli olduğunu da vurgulayan Çelik, Türkiye'nin bu konuda mesafe almaya başladığını dile getirdi.

Protokol ile kadın istihdamının arttırılması konusunda aktif iş gücü programlarının hayata geçirileceğini belirten Çelik, ''Protokol, yine 2023 vizyonu çerçevesinde kadınların yüzde 35'leri aşan bir iş gücüne katılımı gerçekleştirme konusundaki kararlılığımıza ciddi katkı sağlayacak'' dedi.

-Kamu ve özelde engelli istihdamı-

Bakan Çelik, Türkiye'de engelli işçi çalıştırması gereken kamu ve özelde toplam 16 bin 440 iş yeri bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Kamu ve özelde çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı ise 106 bin 143. Şu anda istihdam edilen engelli işçi sayısı ise 83 bin 705. Yani kamu ve özelde engelli işçi istihdam açığı ise 22 bin 438.

Kamuda memur olarak 44 bin 189 engelli kardeşimizin çalıştırılması gerekirken, şu anda 20 bin 829 kardeşimiz çalışmaktadır. Dolayısıyla burada da 23 bin 360 açık bulunmaktadır. Toplam genelde baktığımız zaman, kamu ve özelde işçi ve memur açığımız 46 bin civarındadır. 46 bin engelli vatandaşımızın istihdamı mümkündür. Bunun da gerçekleşmesi konusunda bu protokol çok ciddi bir zemin oluşturacaktır.''

Protokolün son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, ''Yalnızca bakanlar olarak bizlerin hassasiyeti tabii ki yeterli değildir. Bizim hassasiyetimize ayak uyduracak bakanlık bürokratlarının büyük gayretine ihtiyacımız var'' dedi.

Çelik, sosyal yardıma muhtaç vatandaşların bir an evvel kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, kadınların yoğun bir şekilde istihdama katılmaları için iki bakanlık arasında güzel çalışmalar yapacaklarını söyledi.

-''Çalışan kadının önündeki engeller kaldırılacak''-

Bakan Fatma Şahin ise, toplumsal kalkınmayı gerçekleştirmek için sürdürülebilir büyümenin başarılması gerektiğini ifade etti. Kalkınmanın özünün birey olduğunu vurgulayan Şahin, toplumdaki herkesi kalkındıracak potansiyeli kullanacak hamleler yapılmadığı sürece güçlü topluma ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Protokolün, bakanlığı yeniden yapılandırdıkları günden beri imzaladıkları en güçlü protokollerden birisi olduğunu belirten Şahin, bu çalışmanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 5 genel müdürlüğünü de ilgilendirdiğini bildirdi.

Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü bünyesinde yardım ettikleri kimsenin çalışabilecek gücü varsa, mutlaka istihdama kazandırılması gerektiğini belirten Bakan Şahin, şöyle konuştu:

''Ayırdığımız mali desteği, alt yapıyı, veri tabanını istihdama kazandıracak şekilde çalışmamız gerekiyor. Gerçekten çok yaşlıysa, özürlüyse, çalışabilecek durumda değilse onların yanında olmak sosyal devlet olarak birinci derecede görevimiz. Ama gençse, çalışabilecek durumdaysa, engelli dahi olsa onun bütün kapasitesini kullanacak şekilde, sosyal yardım sisteminin İŞKUR bağlantısının mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor.''

Kadının sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesinin önemine değinen Şahin, kadının birey olarak sosyal, ekonomik hayatın içinde olması, hayatın nimet ve külfetlerini eşit şekilde paylaşması gerektiğine inandıklarını bildirdi. Toplumun yüzde 50'sini oluşturan kadınların önündeki engellerin mutlaka kaldırılması ve onlara fırsat eşitliği verilmesi gerektiğine de işaret eden Şahin, bu konuda eğitim ve ekonomik kalkınmanın önemine inandıklarını söyledi.

Ekonomik kalkınma için de kadınların çalışma hayatını rahatlatacak düzenlemelerin önemli olduğunu belirten Şahin, protokolle çalışan kadının önündeki birçok engelin kaldırılacağını belirtti.

Kadının güçlenmesinin, ailenin ve toplumun güçlenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Şahin, ''Anne olup çalışmak isteyen kadının, evde yaşlısı varsa geleneksel yapımıza uygun olarak yardımcı olmak, onun yaşlı hizmetinden istifade etmesini sağlamak görevimiz. Eğer çocuğunun bakımı, kreş hizmetiyle ilgili engellerle karşılaşıyorsa onun yanında olmak görevimiz. Bu anlamda da güçlü toplum olma yönünde koyduğumuz hedeflere ulaşmak için bu protokolü çok önemsiyoruz'' diye konuştu.

-Çocuk işçiliğiyle ilgili düzenleme-

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bünyesindeki sığınma evlerinde kalan şiddet mağduru kadınlara, yeni oluşturdukları yasal altyapıyla mali yardım yaptıklarını bildiren Şahin, ''Ancak hayatlarında kalıcı düzenlemeler yapabilmek için mutlaka meslek edinmelerini sağlamamız gerekiyor. Protokolle, sığınma evlerinde şiddet mağduru kadınlarımızla İŞKUR bağlantısını güçlendirecek, onlara iş imkanını önceleyecek önemli bir çalışmayı da hayata geçirmiş oluyoruz'' dedi.

Engellilerin eğitim ve sağlık imkanlarını rahatlattıklarını dile getiren Şahin, ancak engellilerin istihdamla ilgili haklı taleplerinin bulunduğunu bildirdi.

Artık özürlü gruplarına göre sınav yaparak haksız rekabetin önleneceğini belirten Şahin, sınav sonuçlandıktan sonra 22 bin olan boş kadronun doldurulacağı önemli bir sisteme geçtiklerini ifade etti.

Çocuk işçiliğinin, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde takip etmeleri gereken ana başlıklardan birisi olduğunu da anlatan Şahin, şunları kaydetti:

''Bakanlık olarak sosyal politikalar dediğimiz geniş alanda tek başımıza hedef belirleme ve tek başımıza sorunları çözme kabiliyetimizin olmadığını biliyoruz. Modern dünya dayanışmayı gerektiriyor. Bu konu başlığı altında da sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların izlenmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, tarımda çalışan anne-babaların çocuklarının eğitim sorununu çözmek için yapılması gerekenleri ortaya koyan bir protokol.''

Şahin, protokolün bakanlıkları adına bir devrim olduğunu ve birebir takip edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber