Kılıçdaroğlu: Faili meçhul cinayetlerde kamu görevlisi var mıydı yok muydu?/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2012 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te kabul edilen MİT Kanunu'nu eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Başbakan'a çete kurma değil başka yetki verildi. Geçmişteki faili meçhul cinayetlerde kamu görevlisi var mıydı yok muydu? Onlarca faili meçhulun sorumlusu hala ortalıkta dolaşmaya devam ediyor. Bu ülkede tetiği çekenlerin sırtınıı sıvazlamadık mı?" dedi.CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Açılış konuşması yapan Kılıçdaroğlu, gündemi yoğun bir ülke olduklarını söyledi. Ama bir o kadar da karamsar bir ortam bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Gündemin yoğunluğu, artan karamsarlık, o karamsarlığı tetikliyen yoğunluk devam ediyor. Türkiye'de demokrasi olup olmadığını sorugulamaya başladık. Yaşadığımız ortam karamsarlığı tetikliyor. Son 50 günde Türkiye'de olağanüstü olaylar oldu. Bu olaylar, sanki rutin, sıradan olaylarmış gibi toplumun önüne koymaya çalışılıyor." diye konuştu.

Uludere olayına değinen Kılıçdaroğlu, sınır ötesi operasyonlarda emri hükümetin verdiğini savundu. Talimatı hükümetin verdiğini ve 34 yurttaşın katledildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, asıl sorunun, istihbaratı kimin verdiği olduğunu iddia etti. İstihbaratın kimin verdiğinin açıkta olduğunu ve bunu öğreneceklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, hükümetin vur emrini verdiğini savundu. Hrant Dink olayını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, olayda bir örgütün olduğuna ilişkin gazetelerde çarşaf çarşaf yayınlar yapıldığını ifade etti. Deniz Feneri olayında da sonucun beraatle sonuçlandığını ileri süren Kılıçdaroğlu, savcıların hırsızların peşinde, hükümetin ise savcıların peşinde olduğunu iddia etti.

Korkudan kimsenin ses çıkaramadığını savunan Kılıçdaroğlu, bu olayların son 50 günde yaşandığını ifade etti. Türkiye'de, olamaz denen olaylar olduğunu ve sorunun da burdan çıktığını savunan Kılıçdaroğlu, bilet satmanın ne zamandan beri suç olduğunu sordu. Bütün bu gelişmeler olurken, sistemli bir şekilde saldırı yapılan tek kuruluşun CHP olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, bu olayların üzerine gidilmediğini ileri sürdü. Buna karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, CHP'nin sorumluluğu tarihsel sorumluluğun geldiği nokta olduğunu ifade etti.

Hukuksuzluğun alıp başını gittiği bir ortamda, herkesin sorumluluğu bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, aydınların da sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Sesi çıkmayan üniversitelerin üniversite olmayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, rektörlerin öğrencilerin ensesinde boza pişirdiğini ve bu yönde eğitim aldıklarını iddia etti. Başbakan'ın CHP'li belediyelere yönelik açıklamalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, gerçekleri anlatması için gensoru verdiklerini, ancak hesabını veremediğini savunarak, "Yalancılığını bütün Türkiye'ye anlatmak hepimizin görevidir. Yalan söyleyen bir başbakan olamaz. Bir başbakanda ahlak, vicdan olmalı. Yalan iftira üzerine ülke yönetilemez." diye konuştu. Mısır'daki sağır sultan duyması için defalarca anlatacaklarını vurgulayana Kılıçdaroğlu, sokaktaki temiz yurttaşlara bunları anlatmak zorunda olduklarını ifade etti.

MİT Kanunu'ndaki değişikliği de eleştiren Kılıçdaroğlu, Başbakana çete kurma değil başka yetki verildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Geçmişteki faili meçhul cinayetlerde kamu görevlisi var mıydı yok muydu? Onlarca faili meçhulun sorumlusu hala ortalıkta dolaşmaya devam ediyor. Bu ülkede tetiği çekenlerin sırtınıı sıvazlamadık mı?"

Kılıçdaroğlu, "Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değildir. Sayın Hakan Fidan suça mı bulaştı, örgüte suça bulaşarak mı sızdı. Hayır, Başbakan emir verdi, sayın Fidan gidip Oslo'da görüştü. O kanıtların kamuoyuna yansımaması için elinden gelen gayreti gösteriyorsunuz." diye konuştu. 89 yıllık cumhuriyet mücadelesinde özgürlük demokrasi için mücadele verildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, çocukların adının 12 Eylül'den dolayı Özgür konulduğunu hatırlattı. 12 Eylül'de yapılamayanların şimdi yapıldığını savunan Kılıçdaroğlu, Sami Selçuk'un yazısını değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, "Bütün bu olaylar olurken dilsizleşen bir kişi var; o da Recep Tayyip Erdoğan. Çünkü ne yaptığını, ne yapacağını çok iyi biliyor." dedi. Türkiye'nin Ortadoğu'da itibarının ayaklar altında olduğunu ve sıfırlandığını savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu bölgede birilerinin taşeronu haline geldiğini iddia etti.

Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeyi iyi yönet diye sana oy verildi." dedi. Bugün ağırlıklı olarak tüzük değişikliğinin görüşüleceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, değişikliğin Parti Meclisi ve milletvekilleriyle paylaşılacağını ve son şeklinin verilerek kurultaya götürüleceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber