Kaynağı belli olmayan paralar mercek altında

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)'nun kara para ile mücadelede AB'ye uyum kapsamında hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan "Suç gelirlerinin Aklanmasıyla Mücadele Kanun Taslağı"nda, kaynağı belli olmayan paralara bildirim zorunluluğu getiriliyor.

Mevcut sistemde, Türkiye'ye yolcuların beraberinde getirdiği paralarla ilgili herhangi bir sınırlama bulunmuyor. İsteyen herkes, istediği kadar parayı yurtiçine sokabiliyor. Yurtdışına çıkışlarda ise, 5 bin dolar sınırı bulunuyor. Bu paranın üzerinde kaynağın yurtdışına çıkarıldığı tespit edilirse, yolcudan kaynağını ispatlaması isteniyor. Ancak bu uygulama, yurtdışından kaynağı belli olmayan para girişlerinde sıkıntıya neden oldu. Özellikle, ABD'nin Irak'a yönelik operasyonun ardından Türkiye'ye yüksek miktarda para girişinin olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl, Irak'tan Türkiye'ye yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kaynağın girdiği belirtilmişti.

Taslak yumuşatıldı

MASAK tarafından hazırlanarak Başbakanlığa sunulan taslakta, 20 bin YTL'nin üzerindeki tüm paraların beyana tabi tutulması istenmişti. Başbakanlıkta yapılan çalışmalarda ise bu hüküm yumuşatılarak, 20 bin YTL sınırı kaldırıldı. Taslağa konulan yeni düzenlemeyle, gümrüklerde görevli güvenlik güçleri, hareketlerinden şüphelendikleri yolculardan yanlarında getirdikleri paraları beyan etmelerini isteyebilecekler. Beyanda bulunulmaması ya da doğru bilgi verilmemesi halinde, yolculara yanında getirdikleri paralara göre ceza verilecek. Ceza miktarları daha sonra tespit edilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber