'Sırdaş Eczane Projesi' start alıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB) Fonu ve Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) işbirliğiyle hayata geçirilen "Sırdaş Eczane Projesi"yle, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yaşayan vatandaşlara cinsel konularda kişiye özel danışmanlık hizmeti verilecek. 550 yetkili eczacı, alacakları 10 günlük eğitimden sonra işyerlerinde ücretsiz cinsel danışma hizmeti sunacak. Bölgedeki vatandaşlar, hiç kimseye açamadıkları cinsel sorunlarını "sırdaş" eczanelerdeki görevlilere bildirecek, konu sır gibi saklanacak. Proje kapsamında ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere, logolu sırdaş eczaneler 3 milyon kondom dağıtacak.

"Üreme Sağlığı Hizmetlerinin Sosyal Pazarlama Yaklaşımı ile Eczacılar Tarafından Desteklenmesi Projesi" olarak bilinen, diğer adıyla "Sırdaş Eczane Projesi"nin uygulanmasına başlandı. Proje sahibi Türk Eczacıları Birliği'ne, Eczane Gereçleri A.Ş. ve Televizyon Yayıncıları Derneği de destek veriyor. Proje kapsamında, piyasadaki benzerleriyle aynı kalitedeki bir ürünün daha ucuz ve ulaşılabilir kılınmasına dayalı bir pazarlama biçimi olan "sosyal pazarlama" çalışmaları yürütülecek.

Projeyle, başta kırsal bölgelerde olmak üzere, üreme çağındaki kadın ve erkekler arasında güvenli cinsel davranışların yaygınlaştırılması için cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında farklılığın artırılması amaçlanıyor.

Proje çerçevesinde, tüm Türkiye'den 22 eğitimde 550 eczacı, 5 gün yerinde, 5 gün de uzaktan olmak üzere toplam 10 gün eğitilerek, eczaneleri birer danışma noktası haline getirip, hastaların sosyal pazarlama yaklaşımıyla danışmanlık hizmeti ve uygun ürüne ulaşılabildiği sağlanacak. Eğitilmiş eczacılarla birer sözleşme imzalanarak sosyal pazarlama ürünü olan "sır kondomları" üreme sağlığı alanında sağlanacak danışmanlık hizmetiyle birlikte, logolu "sırdaş" eczanelerinden temin edilecek.

Öte yandan, eczacılığın sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de değişim yaşadığını öne süren TEB, bu değişime ayak uydurabilmek için 1953 yılında yürürlüğe giren 6197 Sayılı "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun"un güncelleştirilmesini talep ediyor. Söz konusu kanunla, öncelikle nüfus ve eczanelerarası mesafeye göre eczane dağılımın yapılmasını isteyen TEB, yardımcı eczacılık uygulamasını ve meslek içi eğitimin sürekli yapılmasını öneriyor. Eczacılara emeklilik yaşı getirilmesi isteyen TEB, "Dışa bağımlılık engellenmeli ve yerli ilaç sanayi teşvik edilmelidir. Uluslararası ölçüde rekabet gücüne sahip, yaşam kalitesini artırıcı, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapan, ihracatını artırmış, ekonomik ve teknik zorluklar nedeniyle üretilemeyen ilaçlar dışında ülke ihtiyacını yurtiçi üretimle karşılayabilen bir yerli ilaç sanayi için gerekli önlemler alınmalıdır" önerisinde bulundu.

TEB ayrıca, eczacılık eğitimi alanında, board sınavı, meslek içi eğitim zorunluluğu, eczacılık fakültelerinin akreditasyonu, interaktif eğitim ve uygun eğitim metodojilerinin kullanılması gereklerinin yerine getirilmesini istiyor. Yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı çıkan TEB, mevcut kontenjanların ise sınırlandırılmasının gerekli olduğunu savunuyor. TEB, jenerik ilaç üretimi, hekimlerin jenerik ilaç yazması ve eczacıların jenerik ilaç sunmasının özendirilmesini talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber