'8 yıllık eğitim Tanzanya'da bile yok'

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimde 'kırmızı çizgi'yi savunanlara seslenen AK Partili Gündüz, sözkonusu sistemin çağdaş dünyada bir örneğinin olmadığını belirterek "8 yıllık eğitim Tanzanya'da bile yok" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, "Bugün Türkiye'de bazılarının 'kırmızı çizgi' diye dayattığı eğitim sistemi, artık çağdaş dünyanın rafa kaldırdığı bir sistemdir" dedi. Türkiye'de eğitimin şimdiye kadar ideolojik yaklaşımlarla ele alındığını söyleyen Gündüz, "Çağdaş dünyanın rafa kaldırdığı eğitim sisteminden Bilgi ve İletişim Çağı Eğitim Sistemi'ne geçildiğinde Türkiye'nin önü çok aydınlıktır" dedi. Eğitimci kimliğiyle bilinen Prof. Dr. İrfan Gündüz, Meram Belediyesi tarafından düzenlenen "Siyaset, Toplum ve Eğitim" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

İrfan Gündüz, "Eğitim, ideoloji ile değil pedagoji ile düzenlenmelidir. Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sistemi sanayi devrimi eğitim sistemidir ve bütün dünyada rafa kaldırılmıştır. Bu sistemde; ilköğretim Demirperde ülkelerinden, ortaöğretim Fransa'dan, meslek eğitimi Almanya'dan, üniversite eğitimi ise ABD'den örnek alınmıştır. Dolayısıyla eğitim sistemimiz yamalı bohça gibidir. Bu sistemi en kısa sürede bırakıp, Bilgi ve İletişim Çağı Eğitim Sistemi'ne geçmemiz lazım. Gençlerimizin küçülen dünyada ayakta kalabilmesi için bir batı, bir de doğu dilini çok iyi öğrenmesi gerekiyor. Bu sistemle birlikte gençlerimizin millî ve manevî değerlerle donatılması şarttır" dedi.

'Türkiye uzaydan mı geldi?'

Ülkedeki eğitim sisteminin ana okulundan üniversiteye kadar baştan sona kadar değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Gündüz, "Ancak Türkiye'de 'Değiştiremezsiniz. Türkiye'nin kendine özgü şartları var' deniliyor. Türkiye uzaydan mı geldi? Türk insanının ne farkı var diğer insanlardan. Hiçbir yerde 8 yıllık eğitim yok. Tanzanya'da bile yok. 15 yaşından sonra çocuğa ne vereceksiniz?" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber