Horlama çocuklarda uyku apnesi sendromu habercisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2012 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle 3-6 yaş arasındaki çocuklarda görülen horlama, iç çekme, aralıklı olarak nefesin kesilmesi, uyku apnesi, kalp yetmezliği ve hormonal bozuklukların belirtisi olabiliyor.

UYKUDA solunum bozukluklarının çocuklarda ciddi hastalıkların habercisi olabileceği bildirildi. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Söğüt uykuda solunum bozukluğu yaşayan çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek özellikle uykuda yaşanılan horlamaların çoğu kez bir hastalığın sebebi olabileceğini ifade etti. Genellikle 3-6 yaş grubunda görülen ve uykuda solunum kesilmesi, ağzı açık uyuma ve horlama belirtisi veren uyku apne sendromu, çocuklarda da ortaya çıkabiliyor. Uykuda solunum bozukluğu hastalığının nedenlerini sıralayan Doç. Dr. Söğüt: ?Özellikle çocuklarda bademcik ve geniz eti büyüklüğü en önemli neden olarak görülürken bunun yanında alerjik nezle, aşırı kilo, tiroid bezinin yetersiz hormon salgılaması, burun kemiğinde eğrilik, yüz ve kemik gelişimindeki farklılıklar, genetik olarak tabir edilen Down Sendromu gibi hastalıklar ve nörolojik hastalıklar uykuda solunum bozukluğunun nedenleri olarak gösterilebilir? dedi.

Belirtileri iyi gözlemlemek gerekir

Hastalığın ilk evresinde yaşanan belirtilerin iyi gözlemlenmesi gerektiğini belirten Doç Dr. Söğüt, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: ?Nefes alıp verme güçlüğü, uykuda nefes durması, iç çekme, horlama, anormal yatış pozisyonları, ağız açık uyuma, ağız kuruluğu, uykuda aşırı terleme, uyurgezerlik, sık kabus görme, idrar kaçırma, sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, uykuya dalma güçlüğü, sık uyanma, hırçınlık, kalp yetmezliği ve hipertansiyonun belirtileridir. Ebeveynler özellikle çocukların uyku düzenini iyi takip etmeliler. Çocuğun uykuda horlaması göz ardı edilen bir durum olmamalı. Bu nedenle horlayan her çocuk mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber