İlk 400'de dört Türk üniversitesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Mart 2012 07:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında, ABD'nin Harvard ve MIT üniversiteleri ilk iki sırayı alırken, ODTÜ de ilk 100 içinde yer aldı. Sıralamada İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi de ilk 400 içinde. Times Higher Education dergisinin tüm dünyadan 17 bin akademisyenin görüşüne göre yaptığı ve bu yıl ikincisini yayınladığı sıralamada, ODTÜ 96'ncı sırada yer aldı. Araştırma, yaklaşık 150 ülkeden seçtiği akademisyenlerin, 6 binden fazla üniversite hakkında hem eğitim hem araştırma alanında, "Mükemmel" olarak tanımladıkları 17 binden fazla değerlendirmesiyle gerçekleşiyor. İlk 10 üniversite şöyle: "Harvard (ABD), MIT (ABD), Cambridge (İngiltere), Stanford (ABD), California, Berkeley (ABD), Oxford (İngiltere), Princeton (ABD), Tokyo (Japonya), University of California Los Angeles, Yale (ABD)."

Sabah


ODTÜ, en saygın 100 üniversite listesine girdi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), dünyanın en saygın ve tanınmış akademisyenlerinin oylarıyla belirlenen ?The Times Higher Education World Reputation Ranking 2012? listesine girerek, dünyanın saygın 100 üniversitesi sıralamasında 90-100 aralığında yer aldı.ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Türkiye adına çok gurur duyduklarını belirterek, şunları söyledi: ?Çok mutluyuz. Türkiye ilk defa bu listeye giriyor. Bundan sonra Türk üniversitelerine ilgi artacak. Üniversitelerimizde kalite öne çıkmalı. Uluslararası rekabet desteklenmeli. Umarım bundan sonraki yıllarda Türkiye'den 10 üniversite girer. En büyük ihtiyacımız uluslararasılaşmayı sağlayan, araştırma ağırlıklı, dünyayla yarışabilen üniversitelerin desteklenmesi.?

19 ülkeden üniversite var

?WORLD Reputation Rankings 2012?, farklı ülkelerden seçilen akademisyenlerin, hem eğitim hem araştırma alanında, ?Mükemmel? diye tanımladıkları üniversiteleri sıralıyor. İlgili kuruluşun yaklaşık 150 ülkeden seçtiği akademisyenler, 6 binden fazla üniversite hakkındaki 17 binden fazla değerlendirme yapıyor. Bu yıl ikincisi yapılan çalışmaya katılan akademisyenler, deneyimlerine (ortalaması 16 yıl) ve yayın sayılarına (ortalama 50 yayın) bakılarak seçiliyor. Akademisyenlere, ?En başarılı mezununuzun lisansüstü eğitim için hangi üniversiteye gitmesini önerirsiniz? gibi sorular yöneltiliyor. 2012 listesinde ABD, İngiltere, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin üniversiteleri başı çekiyor. Rusya, Hindistan, İspanya, Avusturya, İtalya, İrlanda ise bu yıl listeye giremedi.

İlk 10'da ABD baskın

1- Harvard (ABD)

2- MIT (ABD)

3- Cambridge (İngiltere)

4- Stanford (ABD)

5- Berkeley (ABD)

6- Oxford (İngiltere)

7- Princeton (ABD)

8- Tokyo (Japonya)

9- UCLA (ABD)

10- Yale (ABD)

Asya yükselişte

Kuruluş, sıralamada ilk 100'ün Amerikan üniversitelerinin egemenliğinde bulunduğuna, İngiltere'nin saygın eğitim kurumlarından Cambridge ve Oxford'un ilk 10'da yer almasına karşılık diğer İngiliz üniversitelerinin önceki sıralamaya göre düşüş gösterdiğini, Asya üniversitelerinin ise yükselişe geçtiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber