Online işlemle beş dakikada işyeri kurmak mümkün olacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Mart 2012 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokratik çile bitiyor, online işlemle beş dakikada işyeri kurmak mümkün olacak

İşyeri açmada bürokrasiyi azaltacak çalışmanın ayrıntıları netleşti. Kapı kapı dolaşıp evrak toplama dönemi bitecek. Online işlemlerle 5 dakikada iş yeri kurulabilecek

Deniz ÇİÇEK/ANKARA

İŞYERİ açmada yatırımcıyı canından bezdiren bürokrasiye son verilecek. Farklı kurumlardan çoğu zaman mükerrer olarak alınan kağıt belgeler, yıl sonu itibarıyla elektronik ortamda alınabilecek. Konuya yönelik uygulama konusunda son Bakanlar Kurulu'na sunuş yapıldığı kaydedildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'yle (MERSİS), işyeri kuruluşunda toplanan 20 civarındaki belgeye 5 dakikada ulaşılabilecek. İşyeri açacaklar Esnaf Sicil Müdürlüğü, vergi dairesi, belediye ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacakları belgeleri e-ortamda Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne iletebilecek. Şirket kuruluşu 5 dakikaya kadar inecek ve kağıt belge dönemi sona erecek. Halen Mersin'de pilot uygulaması süren ve Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Erdoğan'dan onay alan proje, yıl sonu itibarıyla tüm Türkiye'de faaliyete geçecek.

Her işyerine 16 haneli bir TC kimlik numarası geliyor

MERSİS'le kamu hizmetleri 7 gün /24 saat esası ile vatandaşa internet üzerinden götürülebilecek. Hizmette farklılık, hızlılık ve vatandaşın daha az maliyetle işinin görülmesi sağlanmış olacak. Vatandaş işlerinin çözümü için kamu kurumlarına gitmeyecek, beklemeyecek, işlemini hızlı ve güvenli bir şekilde internet üzerinden yapacak. Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde ayrıca her işyerine TC Kimlik No'su benzeri 16 rakamlı bir anahtar numara verilecek.

TESCİL DE ELEKTRONİK YAPILACAK

MERSİS ile Türkiye genelindeki sicil kayıtları elektronik ortamda güvenli, düzenli ve eksiksik olarak tutulacak. Sistem ile ticaret sicil kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içerikler düzenli olarak depolanacak ve elektronik ortama sunulacak. Böylece, ticari alanda faaliyet gösterecek gerçek ve tüzel kişilerin ticaret siciline ilişkin tüm işlemler bu yazılım üzerinden yapılacak. Sistemle, uzun formalitelere gerek kalmadan elektronik ortamda işyeri kurulurken, şirketlerin daha sonraki tescil yükümlülükleri de elektronik ortamda yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber