Sağlık çalışanları, yıpranma payı istiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, toplumsal olaylarda sağlık çalışanlarının polisler kadar yıprandığını belirterek, "Sağlık çalışanları yıpranma payı istiyor. Bu yıl toplu sözleşme masasında tarihi kararlar almayı hedefliyoruz" dedi.

Sağlık-Sen Bursa Şubesi'ni ziyaret eden Genel Başkan Metin Memiş, Türkiye'nin darbecilerle hesaplaştığını söyledi. Fikir üretenlerin idam edildiği, binlerce insanın hapis yattığı Türkiye'nin kaoslar yaşadığını ifade eden Memiş, 12 Eylül darbesi sebebiyle Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının demokratikleşme sürecinde önemli olduğunu belirtti. Memiş, "Aslında yıllardır Türkiye'de rejime sahip çıkmak sorumluluğu değil, rejimin sahibi olmak ihtirası vardı. Memur-Sen Konfederasyonu olarak 12

Eylül referandumunda farkımızı ortaya koyduğumuza inanıyoruz. Artık 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisanın güzel şeyler yaşanarak unutulacağına inanıyoruz. Bugün bizim mutlu günümüz. Artık darbeciler yargılanıyor. Bugün Türkiye'yi karanlığa götüren darbeci zihniyet hesap vermeye başladı" dedi.

"BUGÜN-YARIN TASARININ YASALAŞMASINI BEKLİYORUZ"

Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren anayasa değişikliğini önemsediklerini ifade eden Memiş, "2,5 milyon kamu çalışanımızın merakla beklediği toplu sözleşme yasa tasarısı nihayet meclis gündeminde. Bugün-yarın, tasarının yasalaşmasını bekliyoruz. Tüm sendikaların hükümetle yaptığı uzun istişareler sonucunda ilk başta bize sunulan taslağa göre ciddi değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Kanunun bir geriye gidiş anlamı taşımaması için direncimizi ortaya koyduk. Emeklilerle birlikte yaklaşık 4 milyon 300

bin insanımızın böyle bir güvenceyle tanışması tarihi bir kazanç. Bu yasa cumhuriyet tarihinde toplu sözleşme hakkını fiilen kullanmayı sağlayan ilk düzenleme olarak dikkat çekiyor" diye konuştu.

"4 MİLYON 300 BİN SENDİKALIMIZIN HAKKINI KORUYACAĞIZ"

Sağlıktan eğitime, enerjiden ulaştırmaya tüm kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için Memur-Sen'e bağlı sendikaların çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Memiş, "Memur-Sen heyeti olarak, yapılacak olan toplu sözleşmelerde 4 milyon 300 bin çalışanımızın ve emeklimizin hakkını ve hukukunu sonuna kadar koruyacağız. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak 400 bin sağlık çalışanı ve 15 bin sosyal hizmet çalışanını temsilen toplu sözleşme masasında olacağız.

Döner sermaye gelirleri vergiden muaf tutulmalıdır. Nöbet ücretleri yükseltilmelidir ve düzenli şekilde ödenmelidir. Yaptığımız bilimsel araştırmalarda; sağlık çalışanlarının mesleki tükenmişlik seviyesi bugün kamuoyunda çok zor bir meslek olarak bilinen polislik mesleğine yaklaşmıştır. Bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmeli" dedi.

Memiş, sağlık çalışanları arasında yaptıkları tükenmişlik anketi sonucunu da anlatarak, "Toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polisler ile sağlık çalışanlarının tükenmişlik oranı neredeyse aynı. Polislerin oranı yüzde 25,9 iken, sağlık çalışanları 23,8. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmeli. Bu sene ilk kez toplu sözleşme masasına oturuyoruz".

Ziyarette Sağlık-Sen Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Yünkül ve Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker de hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber