'Manisa'da dağıtılan sütlerden kaynaklanan bir besin zehirlenmesi yaşanmadı'

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, "Okul sütü" projesi kapsamında Manisa'da dağıtalan sütlerden kaynaklanan bir besin zehirlenmesi yaşanmadığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2012 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tay, yaptığı yazılı açıklamada, Manisa'da konuya ilişkin hastanelere yapılan az sayıda başvurunun besin zehirlenmesi değil, süte duyarlılık olduğunu kaydetti.

Alışkanlıkların okul çağı döneminde oluşmaya başladığını ifade eden Tay, çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırmak için bu dönemin iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Sütün beslenme zincirindeki önemine vurgu yapan Tay, 1 bardak sütün 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan proteinin yüzde 35'ini, kalsiyumun yüzde 52'sini, B12 vitamininin yüzde 98'ini, fosforun yüzde 35'ini, iyotun yüzde 30'unu, B2 vitamininin yüzde 44'ünü, potasyumun yüzde 30'unu karşıladığını, bunun da çocuklarda güçlü kemik ve dişlerin oluşmasına, kemik yoğunluğunun artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Okul sütü programı çerçevesinde dağıtılan sütlerden bazı öğrencilerin rahatsızlanarak hastanelere müracaat etmeleri konusuna da açılık getiren Tay, açıklamada şunları kaydetti:

"Manisa'da dağıtılan sütlerden kaynaklanan bir besin zehirlenmesi yaşanmadı. Şu ana kadar okullarımızda süte bağlı bir besin zehirlenmesi vakası görülmemiştir. Bazı okullarda az sayıda öğrencinin süt içtikten sonra rahatsızlanması üzerine sağlık kontrolleri yapılmış, bu vakaların süte karşı duyarlılıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Sütlerin aç karnına içilmemesi, çok hızlı tüketilmemesi, ancak kutu açıldıktan sonra 30 dakika içinde bitirilmesine dikkat edilmesi gerekir. Veliler, eğer çocuklarında süte karşı bilinen bir duyarlılık varsa (laktoz intoleransı) okullara bildirsinler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber