Velilerin başörtüsü yasağı protestosu, töreni iptal ettirdi

Haber Giriş : 15 Haziran 2005 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu'nda 85 yaşındaki bir ninenin başörtülü olduğu gerekçesi ile salona alınmaması büyük bir skandala sebep oldu.

Torununun mezuniyet törenine katılmak için okula gelen ihtiyar kadına kapıdaki güvenlik elemanları, ?başını açmadan' içeriği giremeyeceği uyarısında bulundu. Başörtüsünü çıkaranların alındığı, reddedenlerin ise dışarıda bekletildiği törende ninenin görevlilere yalvarması da sonucu değiştirmedi. Çaresiz kadın torununun hayatında bir defa göreceği mezuniyet töreni ile başını açmak arasında kalınca en sonunda başörtüsünü çıkararak salona girmeye mecbur bırakıldı. Bu sırada 85 yaşındaki bir kadının başının açtırılmasına dayanamayan veliler ve öğrenciler, üniversitenin tutumunu protesto ederek mezuniyet töreninin yapıldığı salonu terk etti. Salonda tören yapacak öğrenci ve veli bulamayan yüksekokul yönetimi, mezuniyet programını günü belirsiz ileri bir tarihe erteledi. Ordu, Trabzon, Düzce gibi uzak illerden İstanbul'a gelen öğrenci velileri, olayı büyük bir şaşkınlıkla karşılarken üniversite yönetiminin bu katı tavrına anlam veremediklerini söyledi.

Önceki gün Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yaşanan başörtüsü krizinin bir benzeri Marmara Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu mezuniyet töreninde tekrarlandı. İsmi belirlenemeyen 85 yaşındaki yaşlı bir kadın, torununun mezuniyet törenine katılmak amacıyla geldiği okula başörtüsünü çıkarmayı reddettiği için alınmadı. Ninenin güvenlik görevlilerine ısrar ve yalvarmalarına tanık olan başı açık ve kapalı 50 kadar öğrenci velisi de olaya isyan etti. Çocuklarının kep giyerek hayata atılacakları günü kutlamak için Ordu, Trabzon, Erzurum gibi uzak illerden gelen veliler, yetkililerden ihtiyar ninenin başörtüsüyle salona alınmasını ve törenin bu şekilde yapılmasını istedi. Ancak ne ninenin ne de diğer başı açık velilerin talepleri, töreni düzenleyen yöneticilerce dikkate alındı. Nine en sonunda başörtüsünü çıkararak törenin yapıldığı salonun kapısından içeri girebildi. Fakat veliler bu haksızlığı protesto ederek toplantı salonunu terk edince üniversite yönetimi mezuniyet törenini belirsiz bir tarihe ertelemek zorunda kaldı. Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Sağlık Meslek Yüksekokulu binasında mezun olan 120 öğrenci için bir tören düzenlenecekti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber