Öğretmenler, yeni müfredatı zayıf buldu

Haber Giriş : 17 Haziran 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilköğretim Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen ve teknoloji ile sosyal bilgiler derslerinin yenilenen programlarını ilk kez uygulayan 120 ilköğretim okulundaki öğretmenler, yeni müfredatı zayıf buldu.

'Sınıflar kalabalık'
Öğretmenlerin hepsi, "teknolojinin yetersiz ve sınıfların kalabalık olduğu" görüşünde birleşti. MEB'e bağlı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanlığı'nca yapılan değerlendirme çalışmasında Ankara, Bolu, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Samsun ve Van'da 120 okulda 1703 öğretmenle görüşüldü.
İlköğretim programlarında pilot uygulama sonrası yapılacak iyileştirmelerin tespitini amaçlayan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sunulan raporda, öğretmenlerin zayıf bulduğu yönler şöyle sıralandı:

Sınıf mevcudu kalabalık
Ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri yetersiz
Görsel ve teknolojik iletişim araçları yetersiz
Veliler program hakkında yeteri kadar bilgilendirilemedi

'Örnekler yetersiz'

Birleştirilmiş sınıflar göz ardı edilmiş
Eğitimin tam gün olması
Öğretmenlerin hizmet içi eğitime ihtiyaç duyması
Etkinlik örnekleri yetersiz
Raporda, geri kalmış yörelerle köylerde uygulanan birden fazla sınıfın bir öğretmenin yönetiminde çalışması esasına dayalı sistem olarak bilinen "birleştirilmiş sınıflarda" yeni müfredatın uygulanamayacağı belirtildi.

Güçlü yönleri de var
Öğretmenler, programların güçlü bulduğu yönlerini de şöyle sıraladı:
"Öğrenci merkezli anlayışa uygun hazırlanması, öğrendiklerini günlük hayatla ilişkilendirmesi, eleştirel ve sorgulayıcı yaklaşım getirmesi, öğrencilerin bilgiye ulaşma becerilerini artırması, öğrencinin yaparak, yaşayarak öğrenmesi, öğrencilerde özgüven gelişimini sağlaması."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber