Bakanlıklar arası 'kaçak eşek' krizi

Haber Giriş : 24 Haziran 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da yakalanan üç kaçak eşeğe kimin bakacağına altı aydır karar verilemedi. Günde 41,4 YTL bakım ücreti olan eşekleri kimse istemeyince sorun Ankara'ya taşındı. Üç bakanlık, bu krize çözüm yolu bulmaya çalışıyor.

Ankara, bugünlerde Nasreddin Hoca'nın fil fıkrasını aratmayacak üç kaçak eşek olayını konuşuyor. Adeta devlet krizine dönüşen kaçak eşeklerin hikayesi Van'da başlayıp Ankara'ya kadar uzandı. Jandarma yıl başında Van'ın İran sınırında kaçak akaryakıt operasyonu düzenledi. Operasyonda üç eşek yakalandı. Eşekleri kimse istemeyince "Ne olacak bu eşekler?" sorusuna 6 ay boyunca cevap arandı, ancak bulunamadı. Bunun üzerine kaçak eşeklerin durumu Ankara'ya soruldu. Üç kaçak eşeğin bakımını kimin üstleneceğine karar vermek için üç ayrı bakanlık arasında yazışmalar başladı. Yazışmalar sonunda eşekler İçişleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı arasında adeta devlet krizine dönüştü. 30 Haziran'a bir çözüm bulunamaması durumunda üç kaçak eşek, resmi bir evrakla tekrar eşekleri yakalayan Van'ın Gürpınar ilçesindeki Zernek Jandarma Karakol Komutanlığı'na teslim edilecek...

Olay, yılbaşında Zernek Jandarma Karakol Komutanlığı'nın sorumlu olduğu bölgede yakalanan 3 kaçak eşeğin Altındere Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne teslim edilmesiyl başladı. Genel müdürlüğün özelleştirilecek işletmeleri arasında bulunması nedeniyle eşeklerin bakımı için yapılan harcamalar sorun oldu.

Ankara'da yazışma trafiği

Altındere Tarım İşletmeleri Müdürlüğü, Van Gümrük Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek eşeklerin teslim alınmasını istedi ancak yazıya herhangi bir cevap alamadı. Bunun üzerine Altındere Tarım İşletmeleri Müdürlüğü, bu kez bağlı bulunduğu TİGEM'e bir yazı göndererek şöyle dedi: "Kiralama için ihale süreci devam etmektedir ve ihale tamamlanmasını müteakip işletmenin teslimi sözkonusu olacaktır. Bu nedenle bu işletmemize teslim edilen 3 adet eşeği bakım besleme ücreti ödenerek acilen teslim alınması istenmiş ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamamış, yazıya cevap verilememiştir." Sorunun çözümü için bu kez Ankara'da bakanlıklar arasında yazışmalar başladı. TİGEM'den Gümrük Müsteşarlığı'na gönderilen yazıda 3 kaçak eşeğin bugüne kadar olan bakım ücretinin günlük 41,4 YTL'den hesaplanarak özelleştirmeden önce kuruma verilmesi istendi. Yazıda, "Altındere Tarım İşletmeleri Müdürlüğü 31 Ocak 2005'de teslim alınan hayvanların bir günlük toplam bakım ücretinin 41,4 YTL olduğunu bildirmiştir. İşletme Van Gümrük Müdürlüğü'ne müteattid defalarca yazdığı yazılarda bakım besleme ücretinin astronomik rakamlara ulaşmadan söz konusu eşeklerin elden çıkarılmasını istemiş ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç alınmamıştır"denildi. Tarım Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı'na gönderdiği son yazıda ise TİGEM'in eşekleri Jandarmaya teslim edileceğini bildirildi. Yazıda, "Hayvanların teslim edildiği işletmenin kiralama kapsamında olmasından dolayı 3 adet eşeğin masraflarının ödenerek en geç 30 Hazira'a kadar teslim alınmaması halinde teslim eden kuruma iade edilecektir" ifadesine yer verildi.

Günlük bakım masrafları 41,4 YTL

Üç eşeğin günlük bakımı için gerekli olan 41,4 YTL'nin özelleştirme sebebiyle kaynaklardan karşılanamayınca, eşeklerin elden çıkarılmasına karar verildi. Ancak altı ay boyunca yapılan yazışmalar sonunda eşeklerin nereye verileceği bir türlü netleşmedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber