Başbakanlık Müfettişleri Derneğinin Açıklaması

17/06/2005 tarihinde "Denetim Elemanları Aleyhine Açılan Tazminat Davaları Artıyor" başlıklı bir haber yayımlamıştık. Söz konusu haberde son zamanlarda denetim elemanlarına açılan davaların arttığı belirtmiş ve konuya ilişkin olarak denetim elemanlarının girişimlerine yer verilmiştir. Ancak, yayımladığımız bu habere ilişkin olarak Başbakanlık Müfettişleri Derneği Başkanı Sayın R. Bülent TARHAN tarafından bir açıklama gönderilmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın Yetkili,

Kamu çalışanları için gerçekten yararlı olduğuna inandığımız sitenizde 17-19.06.2005 tarihleri arasında Derneğimizin Adalet Bakanlığı'na yaptığı başvuru ile ilgili bir haber yayımlanmıştır.

Derneğimizin yaptığı başvuruda Müfettişlerin raporlarından dolayı sorumlu tutulabilmeleri için edindikleri bilgi, belge ve bulguların saptırılması, delillerin karartılması olgusuna açıkça vurgu yapılmasına; bir başka deyişle bu haller dışında müfettiş raporları nedeniyle açılacak davalarda husumetin idareye tevcih edilmesi gerektiği -yargı kararlarından örnekler de verilerek- belirtilmesine karşın haber içeriğinde "Müfettişlerin delilleri karartıkları için haklarında açılan davalar artıyor." biçiminde bir cümleye yer verilmiştir. Oysa, bu nedenle hakkında tazminat davası açılan bir tek müfettiş söz konusu değildir. Haberin tümü de, müfettişlerin haksız bir biçimde koruma istedikleri algılamasına yol açacak niteliktedir. Nitekim okur yorumlarından böyle algılandığı anlaşılmaktadır.

Oysa; yazımızda da belrttiğimiz gibi, kamu görevlilerinin -unvanı ne olursa olsun- keyfi, kasıtlı olarak kişilerin yararını veya zararını hedef tutan davranışlarından dolayı kişisel olarak sorumlu tutulmaları, hukuk devletinin gereğidir. Bizim talebimiz, tamamen kanaat niteliğindeki ve ilgili mercilerce de onaylanmış müfettiş görüşleri nedeniyle -Anayasa'nın 129'ncu maddesinin beşinci fıkrasına da uygun olarak- açılacak tazminat davalarında husumetin idareye tevcih edilmesini sağlayacak bir düzenlemedir. Müfettişler aleyhine ceza davası açılmasını engelleyecek ya da bu anlamda müfettişleri koruma altına almaya yönelik hiç bir talebimiz yoktur. Kaldı ki; tazminata ilişkin konularda da müfettişin kusurunun tespiti halinde idarenin kendisine rücu edeceği kuşkusuzdur.

Bu talebimizin gerekçesi de:

"Bu durumun, yargılama işlevinin bir türevi olan soruşturma hizmetlerini zaafa uğratacağı, müfettişlerin objektif kanaat oluşturmak yerine tazminat davası riskinden kaçınmak için kendini güvenceye alacak görüş ve kanaat belirtmekle yetineceği açıktır. Çok sayıdaki idari yargı kararıyla denetim elemanlarına sağlanan kısmi güvencenin denetim elemanlarına sağlanmış bir ayrıcalık değil, müfettiş kanaatinin objektifliğini, hukukiliğini ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik bir araç olduğu bilinmektedir." şeklindeki cümlelerle ifade edilmeye çalışılmıştır.

Bilgilerinize saygıyla sunulur.

R. Bülent TARHAN (Başbakanlık Müfettişleri Derneği Başkanı)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber