Neşter - 2'nin protokol tarifesi: 5-15 milyar TL

Haber Giriş : 24 Haziran 2005 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Savcısı, Neşter-2 davası kararını temyiz için Cenk Güryel ile işadamı Haldun Erdavran'ın imzaladığı bir protokolü delil olarak gösterdi. Savcıya göre protokol, 'nüfuz kullanarak dava sonuçlandırma tarifesi'ydi

Kurdukları teşekkülle, yargıdaki bazı hâkim ve savcılar üzerinde baskı ve nüfuz oluşturdukları, menfaat temin ettikleri gerekçesiyle yargılanan Neşter - 2 davası sanıklarının aralarında "protokol" imzaladıkları ortaya çıktı. Ankara Savcısı Mustafa Kelkit'in, görevsizlik ve beraat kararıyla sonuçlanan davayı temyiz etme gerekçelerinden biri olan "çıkar amaçlı suç örgütünün mahkemelerde kurulduğu"na dair protokole Milliyet ulaştı.

Yargı aşamasındaki bazı davaların sürecine ilişkin girişimlerde bulundukları öne sürülen 19 kişi hakkındaki kararı temyiz eden Kelkit, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 4 sayfalık dilekçe sundu. Savcı, tüm sanıklar hakkında "çıkar amaçlı suç örgütü kurma, yönetme, örgüt adına faaliyette bulunma, örgüt üyesi olma" suçlarından beraat, 4 sanık hakkında ise Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "hâkimler üzerinde nüfuz kullanma", "devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etme" suçlarından yargılanmaları için ise görevsizlik kararı verildiğini anımsattı.
Dilekçede, sanıkların eylemleri için, "Kanaatimizce dava konusu olayda çıkar amaçlı suç örgütünün unsurları gerçekleşmiştir" denildi.

Protokol kanıt oldu

Dilekçeye göre, eski İçişleri Bakanı Orhan Eren'in damadı olan işadamı Haldun Erdavran, eski Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ergül Güryel'in avukat oğlu Cenk Güryel'le bir protokol imzalamıştı. 8 Haziran 2001 tarihli protokol imzalandığında Cenk Güryel'in henüz avukatlık ruhsatı da yoktu. Dilekçede, bu "protokol" belgesi için, "Çıkar amaçlı suç örgütünün, mahkemelerde görülmekte olan önemli davaları, anlaştıkları taraf lehine etkileme faaliyetleri çerçevesinde kurulduğunun, iddianameye konu edilen diğer davalarla ilgili eylemleri ile genişlediklerinin, örgüt üyelerinin ve faaliyetlerinin arttığının bir kanıtıdır" denildi.

Erdavran'ın evinden çıktı

Kelkit'in temyiz gerekçelerinden biri olan 8 Haziran 2001 tarihli protokol, Neşter - 2 soruşturması sırasında işadamı Erdavran'ın bürosunda ele geçirildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın "iki" numaralı delil dosyasında ortaya çıkan protokolde 5 - 15 bin YTL arasında değişen miktarlar yer alıyor.
Protokol şöyle:

"1) Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
a- Yargıtay 19. Hukuk Dairesi tashih-i kararın reddi
b- Yerel mahkemece (Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi) bozmaya uyulması
c- Yargıtay'ca uyulmanın onanması ve tashih-i karar
2) Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
a- Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nca onama alınması (yerel mahkeme kararının)
1-a için 5.000.000.000 TL (Beş milyar)
1-b için 15.000.000.000 TL (On beş milyar)
1-c için 15.000.000.000 TL (On beş milyar)
2-a için 7.500.000.000 TL (Yedi buçuk milyar)

Dosyanın Yargıtay'a gittiği gün peşin ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nca onanması sonrası da 22.500.000.000 TL ödenecektir. Yukarıda konularla (davalarla) ilgili olarak anlaşma yapılmıştır. 8/6/2001."

Türker Karapınar/ Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber