CHP'li Seçer'den Tarsus'un il olması için kanun teklifi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus'un il olması için kanun teklifi verdi.CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Seçer, Tarsus'un il, Huzurkent, Gülek ve Yenice'nin de ilçe olması için hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu. Seçer, yaptığı açıklamada, Tarsus'un çağdaş kent kimliği ile yıllardır il olmayı hak ettiğini, buna karşın beklentilerinin siyasiler tarafından sürekli boşa çıkarıldığını savundu.

Bir yerleşim yerinin 'kent' olabilmesi için yıllara dayanan coğrafyası, tarihi, kültürel düzeyi ve mimarisinin olması gerektiğine dikkat çeken Seçer, "Tarsus, kent kimliğine sahip oluşun belki de en güzel örneğini vermektedir. Tarihsel süreçte kimliğini biçimlendiren ve bu kimliğine halkın yerel geleneklerini de katan Tarsus, marka kent olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ancak, yıllara dayanan haklı il olma mücadelesi, sürekli görmezden gelinmiştir, yok sayılmıştır" dedi.

Hükümetin 'süper büyükşehirler' olarak da bilinen büyükşehirlere ilişkin yasa hazırlığı içerisinde olduğuna dikkati çeken Seçer, "Tarsus il olmayı beklerken, büyükşehirlerle ilgili yapılacak yeni düzenlemede statüsü değiştirilerek Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir ilçe belediyesi statüsüne alınması söz konusudur. Eğer bu düzenleme gerçekleşirse korkarım ki Tarsus, kent kimliğini yitirecek, kendi öz değerlerinden çok şey kaybedecektir. Oysa, tarihi geçmişi bin yıllar ötesine dayanan Tarsus'un kimliği, birikimi ve zenginliği bir anda yok edilemez. Bağlı olduğu Mersin'den ve komşusu Adana'dan çok daha eski tarihi bir geçmişe sahip olan Tarsus'un mutlaka bu düzenleme kapsamı dışına alınması gerekmektedir" diye konuştu.

Seçim öncesinde de Tarsus'un il olması için TBMM'de mücadele vereceğini anımsatan Seçer, hazırlamış olduğu teklife iktidar partisinin de destek olmasını istedi. Tarsus'un il merkezlerinin nüfus sıralamasında 27'nci, illerin genel nüfusuna göre ise 58'nci sırada yer aldığını çağdaş, modern şehirciliğin gereklerine uygun alt yapısının hazır olduğunu belirten Seçer, kentin il olması halinde kamu harcamalarının daha etkin ve düşük maliyetle yapılabilecek bir potansiyele sahip olduğunun da altını çizdi.

Seçer, "Tarsus'un önemli özelliklerini teklif gerekçemize yazarak Meclis Başkanlığı'na verdik. Bu konuda iktidar partisinin desteğine ihtiyacımız olduğu açık. Umut ediyorum, Tarsus'un il olma gerekliliğini ve özlemini iktidar partisi de görecektir. Tarsus il olması halinde, hem Mersin ve Adana gibi iki önemli ilin gücünden faydalanacak hem de kendi önemli özelliklerini de ortaya çıkarıp çevresine yapılacak önemli yatırımlarla ülkemize daha çok katkı sağlayacaktır. Eminim ki 82 plaka Tarsus'a çok yakışacaktır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber