Çelik: 51 sendika yüzde 10 barajıyla, sahte üyelerle barajı aşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal örgütlenmenin yüzde 60'larda göründüğünü, ölen kalan, yaşayan yaşamayan herkesin sendikalara kayıtlı olduğunu belirterek, ''10 milyon 300 binin içerisinde çok ölü var. Şu anda 51 sendika yüzde 10 barajıyla, o sahte üyelerle barajı aşıyor ve yetkili sendika. Ancak, gerçek 880 bin üyeye gelince, yüzde 1'e koyuyorsunuz, 13 gerçek sendika barajı aşamıyor. O halde gerçek rakamlar çerçevesinde bugün yüzde 1 barajı, yüzde 10 barajından büyüktür'' dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları'na katılan Çelik, Bakanlığın ülkenin işgücü piyasasının yapısal sorunlarını çözmek, orta ve uzun vadede istihdama katkısını artırarak işsizlik sorununa yönelik kalıcı çözümler geliştirmek amacıyla Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı hazırladığını kaydetti.

Çelik, bu amaçla, stratejide dört temel politika ekseni ile büyüme ve istihdam kapasitesi yüksek yedi sektöre ilişkin toplam 42 hedef, 57 politika ve 204 tedbir belirlendiğini belirterek, ''4 Temel Politika Eksenimiz: 'Eğitim-İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi', 'İşgücü Piyasasının Esnekleştirilmesi', 'Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması', 'İstihdam-Sosyal Koruma İlişkisinin Güçlendirilmesi'dir. Yardımcı işler ve teknolojik gereklerle bazı işler alt işverenlere erişebilmektedir. Taşeron işçilerinin; izin, örgütlenme, sosyal haklar gibi sorunlarını çözmek üzere İş Kanunu'nda değişiklik üzerinde çalışıyoruz. Taşeron işçilerinin Kıdem Tazminatı sorunu da fonlu sisteme geçişle çözülmüş olacak'' diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2008 verilerine göre ülkede gereksiz sezaryen oranının yüzde 21,2, maliyetinin ise 18 milyon dolar olduğunu söyleyen Çelik, OECD ülkelerinde her 100 canlı doğumdan ortalama 25,8'i sezaryenle doğarken, Türkiye için bu rakamın 47,7 olduğunu, Türkiye'nin sezaryenle doğumda Brezilya ve Çin'den sonra üçüncü durumda bulunduğunu belirtti.

2011 verilerine göre Türkiye'deki doğumların yüzde 45,5'inin normal, yüzde 54,4'ünün sezaryenle gerçekleştiğini anlatan Çelik, ''Sezaryenle doğum oranı üniversite hastanelerinde yüzde 66,3, özel hastanelerde yüzde 64,1, devlet hastanelerinde yüzde 42,7'dir. Adana, Antalya ve Osmaniye ilk üç sırada yer almaktadır. 2011 verilerine göre ülkemizdeki toplam doğum sayısının üçte biri kadar kürtaj işlemi gerçekleşmiş olup, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bin 11, özel hastanelerde 72 bin 893, üniversite hastanelerinde ise 15 bin 373 adet kürtaj yapılmıştır'' şeklinde konuştu.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ''Örgütlenmeyi ve sendikalaşmayı artırıcı bir modeliniz var mı-'' sorusuna şöyle cevap verdi:

''Ekonomik alandaki rahatsızlıkların çözümü örgütlü toplumdan geçiyor. Ama Türkiye, 1963'ten bu yana darbelerle karşı karşıya kalmıştır ve sağlıklı bir süreci ancak istikrar döneminde yaşamıştır. Konuyla ilgili yasalar ihtilal döneminde çıkmıştır, ciddi anlamda da bugüne kadar değiştirilememiştir. Bu yasa kadük kalmıştır. Şu an konu genel kurulun gündeminde. Gündemin önünü açan çok ciddi düzenlemeler var. Şu an Türkiye'de sendikalı olabilecek işçi sayısı 10 milyon 300 bin. Bakanlık kayıtlarına göre, sendikalı işçi sayısı ise 3 milyon 200 bin. Yani oran yüzde 60'larda. 5 milyon 400 bin Bakanlık kayıtlarında çalışan var. 3 milyon 200 bini sendikalı görünüyor.

Bakanlık kayıtlarında 5 milyon 400 bin olan çalışanın 3 milyon 200 bini sendikalı görünüyor. Dolayıyla Türkiye'de çalışanların yüzde 60'ı sendikalı. Hiç Avrupa ülkelerinde böyle bir oran yok. Bu rakamlar doğru değil. Meclis kürsüsünde bunları söyledim. Ama verilerde böyle yayınlanıyor. SGK verilerini esas aldığımızda karşımıza 10 milyon 300 bin ve 880 bin rakamları çıktı. Yüzde 8,5 sendikalı işçi var. Peki bu 880 bin kişi toplu sözleşme mi yapmış- Hayır, bunun 570 bini yapıyor.''

Çelik sendikalaşmadaki baraj konusuna da değinerek, ''Yüzde 60'larda örgütlenme görünüyor. Ölen kalan, yaşayan yaşamayan herkes sendikalara kayıtlı. 10 milyon 300 binin içerisinde çok ölü var. Baraj konusunda bir tartışmamız var. Şimdi bunları üye olarak tuttuğunuzda yüzde 10 barajı, 51 sendikayı aşıyor. Şu anda 51 sendika yüzde 10 barajıyla, o sahte üyelerle barajı aşıyor ve yetkili sendika. Ancak, gerçek 880 bin üyeye gelince, yüzde 1'e koyuyorsunuz 13 gerçek sendika barajı aşamıyor. O halde gerçek rakamlar çerçevesinde bugün yüzde 1 barajı, yüzde 10 barajından büyüktür'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber