Ergin: Teröre harcanan kaynak ekonomiye aktarıldığında Türkiye'yi kimse tutamaz

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin terörle mücadeleye harcadığı kaynaklarını ekonomiye ve yerel sektöre aktardığı zaman Türkiye'yi bulunduğu coğrafyada hiçbir ülkenin tutamayacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Ergin, Hatay'da TESK Birlik Başkanları Kurul Toplantısı'nda 52 ilin birlik başkanlarına seslendi. Birlik başkanları başta olmak üzere esnafların problemlerinin Türkiye'nin problemi olduğunu ifade etti. Ülkenin problemlerini birlikte çözmekle mükellef olunduğunu dile getiren Bakan Ergin, dünyadaki krizlere ve savaşlara rağmen bu krizlerin kalbinde bulunan Türkiye'nin ekonomik açıdan krizleri en az zararla atlattığını ifade etti. Türkiye'nin şu anda en büyük mücadelesinin terörle olduğunu dile getiren Bakan Ergin şöyle konuştu: ?Ülkemizin boğuştuğu en önemli problem terör problemidir. Bu ülkenin uzunca süredir mücadele ettiği bir terör sıkıntısı var. Ve bu sıkıntıyı giderebilmek için de önemli gayretler sarf ediliyor. Türkiye'nin imkanlarının bir kısmı maalesef terörle mücadeleye harcanıyor. Bu terörle mücadeleye harcanan kaynakların ekonomiye, yerel sektöre aktarıldığı bir Türkiye'yi tutabilecek hiçbir güç yoktur bu coğrafyada.?

Herkesin bulunduğu zeminde desteğini ortaya koymasının öneminden bahseden Bakan Ergin, ?Başkanların problemleri Türkiye'nin derdi. Bu ülkeyi bu ülkenin imkanlarını, sorunlarını beraber paylaşmak ve çözmekle mükellefiz. Herkes bulunduğu zeminde ortaya koyacağı destekle ülkeyi yaşanılır noktaya getirmek durumundayız. Türkiye güçlü olur ise, Türkiye'nin dizlerinde derman olur ise Türkiye'nin uluslar arası düzlemde itibarı yüksek olur ise bunun hepimize yansıması farklı olur. Her birimizin ayrı bir siyasi düşüncesi, ayrı bir yaşam tarzı, ayrı bir bakış açımız ve felsefemiz var. Görüşlerimiz, düşüncelerimiz bakış açılarımız farklıdır, çok çeşitlidir ama bizim birlikteliğimizi, aynı noktalarda oluşumuzu engellemez. Biz birimizle hizmet noktasında yarışırız. Ama hiçbirimizi diğerinin düşmanı falan değiliz. Neticede bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülkenin müreffeh olması zenginleşmesi, bizden sonraki kuşaklara daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmak hiçbirimizi rahatsız etmez, memnun eder. Ortak ülkü ve hedefte bu. O yüzden seçimler bittikten sonra iktidarı, muhalefeti, sivil toplumu, demokrasisi bu ülkenin yararına olan konularda omuz omuza verebilmeli aynı hedefe doğru yürüyebilmeli.? diye konuştu.

Esnafın problemlerinin azalmasıyla toplumun o kadar rahatlayacağını dile getiren Bakan Ergin, Türkiye'nin uzun yıllar sıkıntılarla yürüdüğünü söyledi. Türkiye'de uzun yıllar siyasi istikrar olmamasından kaynaklı ülkenin iki yakasını bir araya getiremediğini söyleyen Ergin şöyle konuştu: ?Türkiye'de uzun yıllar istikrar olmadı, koalisyonlar oldu, mali krizler oldu bunu siyasi krizler izledi. Bir türlü iki yakamızı bir araya getiremedik uzun süre. Ara ara istikrarlı hükümetler geldiğinde ülke belli bir direngenlik kazanmaya başladı ve o periyotlarda da mesafe katetti. Belli sorunlarını o periyotlarda çözmeye çalıştı. Ama ne zaman ekonomi ve siyasi istikrar bozulur ise maalesef ülkede huzur sıkıntıya giriyor. Bu açıdan son 10 yılda siyasi istikrarın getirmiş olduğu bir takım avantajlar ortaya çıktı. Bu avantajlar iyi değerlendirildi ve Türkiye çok önemli mesafeler katetti. Bakınız 2002'de 230 milyar dolar milli hasılası olan bir ülke dünya ekonomi sıralamasında 26'ıncı idi, bugün itibariyle milli hasılamız 736 milyar dolara çıktı. Bu hale gelmesi problemlerin bittiği anlamına gelmiyor. Bu son 10 yılda elde etmiş olduğumuz siyasi huzurun ve iç barışın ekonomiye yansıması ve bu yansımanın topluma yaydığı enerji, sinerji, güç ve takattır. Eğer ülkemizin dermanı artar ise bu derman dalga dalga Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar yayılır. Nitekim bu gelişmeler ihracatta, yatırımda, hizmet sektöründe bize çok önemli imkanlar sundu. Merkezi idarenin imkanları arttıkça, Türkiye'nin dizine derman geldikçe, gelirimiz arttıkça, ihracatımız arttıkça, 36 milyar dolardan 134 milyar dolara çıkınca... Ülkenin sıcak para ihtiyacı bununla karşılanmaya başlandı. Türkiye'nin bundan sonraki süreçte kazanımlarını yitirmemesi, bu gelişmeleri daha da artırabilmesi için siyasi ve ekonomik istikrarın devamı gerekiyor.? dedi.

Dünya genelinde yaşanan savaş ve kriz ortamını da değerlendiren Bakan Ergin, sözlerine şöyle devam etti: ?Komşularımıza ve bölgemize baktığımızda önemli çalkantıları görürsünüz. Avrupa'da şu anda ciddi krizler var. Yunanistan'ın durumunu hepimiz görüyoruz. Ama yaşadığı sıkıntılara baktığımızda AB üyesi euro bölgesinde şu anda ekonomik istikrarsızlık siyasi istikrarsızlığı da peşinden getirdi. Şimdi benzer sıkıntılar maalesef İspanya'da görülmeye başlandı. Portekiz, İtalya, İrlanda ciddi problemler içinde. Dünya ekonomisine yön veren ve en büyük ekonomiye sahip olan gelir düzeyi en yüksek olan toplumlar olarak adlandırdığımız bölgelerde bile bu kadar derin ve sarsıcı krizler yaşanıyor. İniyorum Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya buralarda siyasi çalkantılar, dönüşümler ve Tunus'ta başlayan Libya'ya, Mısır'a oradan Suriye'ye sirayet eden Ortadoğu coğrafyasını ciddi bir istikrarsızlığa getiren Arap Baharı. Onun dışında Irak'ta yaşanan problemler gibi bütün bunlara baktığımız zaman bütün bu sıkıntıların kalbinde olan Türkiye, küresel krizi küçük bir takım sıkıntılarla aşmayı başaran bir ülke. Elbette esnafımızın dertleri var, güllük gülistanlık değiller. Ama dünyaya bölgemize baktığımızda sahip olduğumuz değerleri ve imkanları da iyi bilmek durumundayız. Hastalanmadan sağlıklı olmanın değerini bilmek lazım, yaşlılıkta gençliğin kıymetini bilmek lazım, fakirlik gelmeden zenginliğin kıymetini bilmek lazım. Allah korusun, kriz dönemi gelmeden istikrar dönemlerinin kıymetini bilip aynen karınca gibi kış erzakını azığını hazırlayarak kışa hazırlıklı olmak gerekir diye düşünüyorum. Bizim şu anda Türkiye olarak bölgesinde istikrarlı olarak yürüttüğümüz bir süreç var. Allah ağzımızın tadını bozmasın. Ülkemizin huzurunu dirliğini bozdurtmasın.?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise toplantıda yaptığı konuşmada esnaf olarak 55?60 milyonu temsil ettiklerini dile getirdi.

Hatay'ı ikinci memleketi olarak gördüğünü söyleyen Palandöken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Hatay için büyük bir şans olduğunu dile getirdi. Türkiye'de esnaf ve sanatkarların çok sıkıntılı günler geçirdiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ?Ülkenin ayakta durmasını sağlayan kesim yok oluyor. Her bakan kendi çapında bizlere yardımcı olmaya çalışıyor, ancak bunlar sorunların çözümü için yeterli değil. Yeni hazırlanan Türk Ticaret Kanunu'nda esnafı ilgilendiren maddelerde gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyoruz.? şeklinde konuştu. Palandöken, ülkede birlik, beraberlik olduğu sürece, aşılamayacak hiçbir engel olamayacağını dile getirerek, konuşmasını sonlandırdı.

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de toplumun direğini orta direğin oluşturduğunu söyledi. Lekesiz, ?Orta direk, toplumun orta direğini temsil ediyor. Orta direk olarak adlandırdığımız bu bel kemiğinin bel kemiği de esnaftır. Bu anlamda bel kemiğinin zarar görmemesi gerekiyor. Küresel anlamda rekabet edebilmemiz için de hepimizin birlik, beraberlik içerisinde, işbirliği içinde çalışılması gerekiyor.? ifadelerini kullandı.

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı A. Kadir Teksöz ise yaptığı konuşmada yürütülen projeler ve bütçeleri hakkında bilgi verdi. Teksöz, ayrıca Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak yaptıkları çalışmalarda destek veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz'e, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'e ve MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder'e teşekkür etti.

Toplantı sonrasında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile birlikte restore edilen Palandöken Esnaf Evi ile Antakya Kültürlerarası Diyalog Derneği'ne (AKADİM) ait eski Antakya Evi'nin açılışını yaptı.

AKADİM binası açılışında Adalet Bakanı Sadullah Ergin restorasyonda emeği geçen Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Ülkan Karabacak'a teşekkür plaketi verdi.

TESK Birlik Başkanları Kurul Toplantısı ve restore edilen Antakya Evleri açılışına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ve 52 odanın genel başkanı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber