Kütahya Orman Bölge Müdürü Eryiğit: Orman yangınlarına hazırız

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan M. Eryiğit, sorumluluk bölgelerinde çıkabilecek olası orman yangınlarına karşı hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2012 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ege Bölgesi'nde meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı uyarmasının ardından bölgedeki çalışmalar yeniden gözden geçirildi. Orman Bölge Müdür Kenan M. Eryiğit, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kütahya'da 1 Mayıs - 31 Kasım tarihleri arasında 7 ay süre ile yangın döneminin bulunduğunu belirterek ekip ve ekipmanlarla olası bir yangın için hazırlıklı olduklarını söyledi.

Kütahya'da yangınla mücadele mevsiminin 1 Mayıs itibariyle başladığını ve 7 ay süreceğini kaydeden Eryiğit, şöyle devam etti: "Bunun 5 ayı fiilen yangınla mücadele ettiğimiz dönem. 36 arazörümüz var, 12 tonluk 11 su ikmal aracımız ve bu araçlarımız arazöz araçlarımızın özelliğine sahip. 16 ilk müdahale aracımız var. Bunlar 300 kilogram ve 25 kilogram köpük alıyor. Bunlar yangına 15 dakikada müdahale edecek ve orman bölge müdürlüğümüz sınırları içerisinde 6 işletme müdürlüğümüzü kapsayacak şekilde belirli noktalara konuşlandırılmış durumda. Bunlar özellikle ormana yakın, erken müdahale edecek şekilde konuşlandırılıyor. 35 adet kulemiz var iki personel görevli. Bu iki personel 24 saat nöbet tutuyor. Harekât merkezimizde de 3 telsiz, 2 alo 177 hattı, bir faks ve iç hatlarımız mevcut ve yine 24 saat nöbet sistemimiz mevcut. Bir yangın olasılığı halinde anında müdahale edebileceğiz. 3 adet trayımız, 6 dozer 5 greyderimiz var. Bunlar yangın mevsimi boyunca traylerin üzerinde bekliyor. Bunların yetersiz olacağı durumlarda ise Devlet Su İşleri (DSİ), Özel İdare, Seyitömer Linyit Santrali (SLİ) ve Garp Linyit İşletmeleri (GLİ) gibi işletmelerden de takviye alabiliriz. Her yıl yangınla mücadele toplantılarımıza tüm daire müdürlerimiz eşlik etmekte. Bu şekilde tam teşekküllü yangına hazır durumdayız."

"KAMERALARLA İZLEME YAPIYORUZ"

Bölge Müdürü Eryiğit, 24 saat boyunca kendi ekseni etrafında dönen kameralar ile o bölgedeki alev ya da duman halinde sistemsel olarak alarm aldıklarını ve anında müdahale edildiğinin altını çizdi.

Kameralı görüntülüme sistemi sayesinde 24 saat kontrol yaptıklarını kaydeden Eryiğit, "Kameralar, kendi ekseni etrafında dönerek o mıntıkadaki araziyi görüntülüyor. Eğer bir duman ya da alev yakalaması halinde bu kameralar anında merkezi sistem üzerinden uyarı veriyor. Bu sistemi Türkiye'de yapıldı ve yurt dışından bu program almak istiyor. Bu tesisler maliyetli. Kulelerimizde elektrik ve telefon hattı olmadığı için maliyetleri çok yüksek ve bu yıl iki kamera daha kurmak istiyoruz. Şuan da bu çalışmaları hazırlıyoruz. bunun dışında 60 hizmet alımı yapıldı ve bağlı olduğumuz bakanlığımız 3 bin 500 civarında personel alımı yapılacak. 6 aylık dönemler halinde çalışacak işçiler bunlar. Zaten Kütahya'nın en riskli dönemi eylül ayının sonuna kadardır. Nemin çok düştüğü dönem ve çobanların ateş yaktığı aylar. Ne kadar sıkı tutsak da bire bir denetleme imkânımız olmuyor ama işletmede görevli yetkililer köy kahvelerinde bu konu hakkında bilgilendirme toplantısı yapıyorlar. Kulelerle birlikte Alo 177'ye de çok ihbar geliyor." dedi.

EN RİSKLİ BÖLGE GEDİZ

Orman Bölge Müdür Kenan M. Eryiğit, Kütahya'nın en riskli orman yanını olabileceği yer olarak Gediz'i işaret ederek, "En riskli bölge Gediz. Isı en az 3 4 derece arasında çok yükseliyor. Şuana kadar en büyük yangınlarımız Emet'ten başlayıp Simav'a kadar devam etti. Bunun nedeni ise aklen malül bir vatandaştı. Bunu tespit ettik ve diğer yangınları da onun çıkarttığı kanaatindeyiz. 70 adet 2,5 tonluk su tankları alındı ve köy muhtarların dağıtıldı. Yangın halinde köy muhtarları traktörlere bağlayarak yangına köylüleri ile birlikte müdahale ediyorlar." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber