Teziç: İki-üç imam hatip lisesi yeter

Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, hükümetle arasındaki katsayı polemiğini daha da alevlendirecek bir teklif ortaya attı. YÖK Başkanı Teziç, katsayı konusu üzerinden tartışılan imam hatip liselerinin enine boyuna değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İmam hatip liselerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı, 'İhtiyaç kadar imam hatip lisesi olsun, mezunları da gidecekleri bölümlere göre tercihlerini yaparlar' şeklinde konuştu. Teziç, Türkiye'de ciddi anlamda iki-üç imam hatip lisesinin açılıp, bu okullarda eğitim görecek öğrencilerin seçilerek alınması önerisinde bulundu. Sayıları azaltılan imam hatip liselerinin müfredatının Arapça dışında başka diller eklenerek genişletilmesi çağrısında bulunan Teziç, 'Din adamlarına pozitif ilimler de öğretilsin' dedi.

AİHM'e gidenler kendilerini bağladı

CNN TÜRK'te yayımlanan Ankara Kulisi programına konuşan Erdoğan Teziç, türban sorununun AİHM'e serbestlik sağlamayı amaçlayarak götürenlerin buradan çıkan kararla kendilerini bağladıklarını belirtti.

Hukuk kurallarının AİHM kararları ile beraber türban konusunda bir yol haritası çizdiğini belirten Teziç, bunun aşılamayacağını vurguladı. Türban sorununun YÖK'ü aşan bir sorun olduğunu hatırlatan Teziç, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin değişiklik yapabileceğini kaydetti. Teziç, 'Ama bizi bağlayan yukarıda kim oldu? Bu konudan şikayetçi olanlar konuyu AİHM'e götürdüler bir serbestliği beklerken o serbestliğe cevap vermedi AİHM' dedi.

Türban konusunun Anayasa'nın 90'ıncı maddesince düzenlendiğinin altını çizen Teziç, soruna ilişkin subjektif isteklerin yankı bulamayacağını kaydetti. Hukuksal çerçevenin tarafların isteklerine göre düzenlenmesinin sakıncalarına dikkat çeken Teziç, 'Konuyu inatlaşma halinden çıkarmak lazım' diye konuştu. Teziç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kendisine yönelik 'adeta bir muhalefet lideri gibi' sözlerine de yanıt verdi. Herhangi bir parti ve siyasetin gönlünde yatmadığını belirten Teziç, kendisine verilen görevi bilimsel çerçeve içinde yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

YÖK Başkanı Teziç, Türk üniversitelerinin ilk 500'de yer almadığı için adeta aşağılandığını belirtti. Türk üniversitelerinin bilim üretmediği iddialarına katılmadığını dile getiren Teziç 'Bu yaklaşım gücüme gidiyor' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber