Hükümet ile YÖK arasındaki gerginlik

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2005 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras'ı bilim adamına yakışmayacak tavır içinde olmakla suçladı.

Beki, "Başbakanın sözlerinden ders alacaklarına bilim adamına yakışmayacak tavır koyuyorlar" tepkisini gösterdi.

Başbakanlık Merkez Bina'da bilgilendirme toplantısı düzenleyen Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Başbakan Erdoğan'ın 'YÖK katsayı ile uğraşacağına, üniversitelerimizi dünyadaki ilk 500 üniversite arasına sokmaya çalışsın' yönündeki sözlerine sert tepki gösteren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'a cevap verdi. Rektör Aras'ın 'Bizi perişan ettiler. Maliye Bakanlığı 170 trilyon liraya el koydu. Bu nedenle başarısızız' yönündeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Beki, Başbakan Erdoğan'ın Türk üniversitelerinin neden dünyadaki ilk 500 üniversite arasına giremediğine dikkat çekmek amacıyla böyle bir açıklama yaptığını kaydetti.

Beki, "Bilim adamı davranışı şöyle olmalıydı. 'Üzerimize düşen ne varsa gereğini yapmalıyız. Sayın Başbakanın sözlerinden ders çıkarmalıyız' şeklinde olmalıydı. Ancak sayın Aras ve bazı rektörler ders çıkarmak yerine tepkisel davranış geliştirmiştir. Bu çok üzücü bir durumdur. Başarısızlık itirafıdır. Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz" diye konuştu.

"BİLİM ADAMI DAVRANIŞIYLA BAĞDAŞMAYAN BİR TAVIR ORTAYA KOYDULAR"

Aras'ın kaynakla ilgili şikayetlerinin tümünün de gerçek dışı olduğunu dile getiren Beki, AK Parti iktidarı döneminde üniversitelere ayrılan kaynağın arttırıldığını bildirdi. Üniversitelere 3 kaynaktan araştırma projeleri için fon ayrıldığını hatırlatan Beki, Maliye Bakanlığı'nın üniversiteler için bütçeden koyduğu fonun yanısıra, DPT'nin TÜBİTAK'ın onayladığı projelere fon ayırdığını ve TÜBİTAK'ın da kendi bünyesinden projeler için kaynak ayırdığını söyledi. AK Parti iktadarında DPT'nin kullandırdığı fonun önce iki katına, daha sonra üç katına çıktığını belirten Beki, TÜBİTAK aracılığıyla kullanılan kaynağın da 11 katına çıkarıldığını dile getirdi. Beki, "Sayın Aras'ın mazeret olarak arkasına sığındığı kaynak yetersizliği bütçe imkanları gözönüne alındığında doğru değil. Üniversitelere düşen sayın başbakanın sözlerinden ders çıkarmaktı. Başbakanın en büyük arzusu Türk üniversitelerinin ilk 500'e girmesidir" dedi.

Beki, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in 'Başbakan üniversiteleri aşağılıyor' yönündeki sözlerine de sert çıkarak, başbakan'n üniversiteleri aşağılamadığını ve eleştirmediğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Türk üniversitelerini dünya üniversiteleri arasında görmek istemesinin çok doğal olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu tutum bilim adamı tutumuyla yakışmıyor. Başbakan üniversiteleri değil, içinde bulunulan yönetim zihniyetini eleştirmektedir" diye konuştu. Beki, bir gazetecinin 'YÖK ile hükümet arasındaki gerginlik ortamının ortadan kalkması için bir adım atacak mısınız?' yönündeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Başbakanıdır. Kurumların hangi tutum ve davranış içinde olduğu açıktır. Bir bilim adamından beklenilen davranışı sergilemeliler. Bilim adamı davranışıyla bağdaşmayan bir tavır ortaya koydular. Kimin üzerine ne düştüğü bellidir. Herkes üzerine düşeni yapsa gerilim olmaz. Türkiye'nin gerilime ihtiyacı yok. Sayın Teziç bir muhalefet partisi sözcüsü gibi davranmazsa gerilim ortaya çıkmaz."

BAŞBAKAN'DAN BAYKAL'A MESAJ...

Başbakanlık Sözcüsü Beki, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'hamhumşorolop' diyerek hükümete yüklenmesine de tepki gösterdi. Baykal'ın argo sözcükler kullandığını, bu sözcüklerin sözlüklerde bile yer almadığını belirten Beki, Baykal'ın halk ile devleti karşı karşıya getirmek istediğini savundu. Beki, Başbakan Erdoğan'ın halk ve devlet kaynaşması için çalıştığını, bu parametrede davranış sergilediğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Baykal'a bir mesajının bulunduğunu da hatırlatan Beki, "Sayın Başbakan, Baykal'a görevini ve görev mahalini hatırlatmaktadır. Görev yerleri Meclis kulisi değil Meclis Genel Kurulu'dur. Halka söyleyecek sözleri yok da ondan mı gerilim oluşturuyor. Eğer söyleyecek sözleri varsa bu yer Meclis kürsüsü olmalı" şeklinde konuştu. Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Beki, Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Karargahı'nda aldığı brifingte irticacı personelin durumunun görüşüldüğü yönündeki haberleri yalanladı. Başbakanlık Sözcüsü Beki, ekim ayında YÖK ve 2B'lerle ilgili referandum olacağı yönündeki iddialara da açıklık getirerek, "Bizim bilgimiz dahilinde böyle birşey yok. Haberin içeriği doğru değil. Sayın Başbakanın böyle bir planı yok" dedi.

ERDOĞAN, MTV'YE YOKSULLUKLA MÜCADELE İÇİN ÖZEL RÖPORTAJ VERDİ

İngiltere'nin ünlü pop starı Bob Geldof'un öncülük ettiği ve yoksullukla mücadeleye karşı organize edilen 'Live 8' etkinlikleri kapsamında MTV müzik kanalına özel bir röportaj verdi.

Erdoğan, demecinde savunma sanayine ayrılan bütçenin anlamsızlığına işaret ederek, tüm liderlere 'dostluk, huzur ve barış globalleşmelidir' çağrısını yaptı. MTV müzik kanalının Afrika'da yoksullukla mücadele için organize ettiği konserin G-8 Liderler Zirvesi'ne denk geldiğini belirten Beki, Başbakan Erdoğan'ın uluslararası konserler zinciri çerçevesinde MTV kanalına bir röportaj verdiğini açıkladı. Beki, dün İstanbul'da çekimleri yapılan röportajın 6 - 8 Temmuz 2005 tarihleri arasında yayınlanacağını söyledi. Erdoğan demecinde yoksullukla nasıl mücadele edilmesi konusunda önerilerde bulundu. Savunma sanayine ayrılan bütçenin anlamsızlığına dikkat çeken Erdoğan, yoksullukla palyatif çözümler yerine kalıcı çözümler geliştirerek mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, globallaşme sürecinin yoksullukla mücade üzerindeki etkisine de işaret ederek, tüm liderlere 'dostluk, huzur ve barış globalleşmelidir' çağrısını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber