BTC'den Adana ve Osmaniye'ye milyon dolarlık kalkınma desteği

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Şirketi'nin 2007 yılından bu yana Adana ve Osmaniye'de 30 köyün kalkınmasına destek olmak için yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yaptığı açıklandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BTC Şirketi'nin uygulayıcı ortağı Par Danışmanlık AŞ tarafından yürütülmekte olan Adana ve Osmaniye Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi'nin sonuçları Ceyhan Öğretmenevi'nde yapılan bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı. BP Türkiye Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Direktörü Hakan Türker, BTC boru hattının ülkede bin 76 km yol alarak Akdeniz'de Ceyhan Terminali'ne; buradan da dünya pazarlarına ulaştığını kaydetti. Boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına önem verdiklerine işaret eden Türker, bu amacın şirketlerinin ana faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini dile getirdi.

BTC olarak 2003-2012 arası Türkiye'deki ek yatırım programlarına 37,5 milyon dolar kaynak ayırdıklarını vurgulayan Türker, ?BTC'nin katkılarına ek olarak hayata geçirilen projeler aracılığıyla kamu, uluslararası kurumlar, kalkınma ajansları ve yerel halktan sağlanan fonlarla boru hattı güzergâhındaki yerleşim birimlerine yaklaşık 80 milyon doları değerinde eş fon getirildi.? dedi. Bu hacimde ve uzun soluklu bir sürdürülebilir sosyal sorumluluk programının uygulamasının dünya için de örnek oluşturduğunu dile getiren Türker, bu faaliyetlerin Türkiye'de gerçekleşiyor olmasının kurumsal sosyal sorumluluk deneyimi için artı bir değer olduğunu anlattı. Türker, BTC'nin ?iyi komşuluk ve sürdürülebilir iş ortamı oluşturma ilkesine dayalı kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımları çerçevesindeki proje desteklerine önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini duyurdu. Yeni programlar çerçevesinde bölgedeki üreticilere sağlanacak destekler için ihale sürecinin sürdüğünü hatırlatan Hakan Türker, yeni projelerin 2012 sonbahar döneminde başlamasının öngörüldüğünü belirtti.

Adana ve Osmaniye Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi (SKKP) hakkında bilgi veren Par Danışmanlık Proje Koordinatörü Tezcan Eralp Abay, bugüne kadar BTC tarafından bu proje için aktarılan fonun tutarının 3 milyon doları bulduğuna işaret etti. Abay, proje faaliyetleri için üretici-köylü katkısı ve diğer kalkınma kuruluşlarından sağlanan eş fon tutarı ile birlikte bölgede yapılan kalkınma projelerinin yaklaşık 5 milyon dolara ulaştığını söyledi. Abay, yatırım projelerinden boru hattı güzergâhındaki 30 köy halkının ve çevre ilçelerde yaşayan yaklaşık 20 bin kişinin faydalandığını sözlerine ekledi.

Projeye uygulandığı yıllar boyunca destek veren kurum ve kişilere teşekkür plaketlerinin verildiği etkinliğe Adana Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Yumurtalık Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, Ticaret ve Sanayi, Ziraat Odası başkanları ile sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Çukurova Üniversitesi temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber