Büro Emekçileri Sendikasına bölücülük soruşturması

Haber Giriş : 12 Temmuz 2005 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin ihbarı üzerine Büro Emekçileri Sendikası (BES) tüzüğündeki 'anadil' ibaresi gerekçe yapılarak, kapatılma istemiyle soruşturma başlatıldı. Yapılan uyarı üzerine, 2001 kongresinde tüzük değiştirilip ilgili mercilere bildirilmesine karşın, değiştirilmemiş gibi gösterildi. Soruşturma çerçevesinde sendika yöneticileri bugün savunma yapacak.

Kaya: Siyasal süreç başladı

Soruşturmayı yıldırma politikası olarak değerlendiren BES Genel Başkanı Bülent Kaya, bunun sürecinin başladığını bildirdi. Kaya, hükümetin sendikaların kendi sorunlarıyla ilgilenmesini sağlayarak yasaları rahatça çıkarmak istediğine dikkat çekti. 'Gözdağı vermek istiyorlar' diyen Kaya, haklarının kaybedilmesine boyunlarını uzatmayacaklarını söyledi.

Eğitim-Sen hakkında tüzüğünde anadilde eğitim hakkını savunduğu için kapatma kararı verilirken, yine KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası' na da (BES) tüzüğünde yer alan 'Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve meslek farkı gözetmeksizin bütün üyeleri arasında amaçları doğrultusunda birlik ve dayanışmayı, üyelerinin kültürlerini geliştirmeyi, ana dillerini kullanmayı amaçlar' ifadesi nedeniyle sendikanın Merkez Yüretme Kurulu üyeleri hakkında hazırlık soruşturması başlatıldı.

BES'in tüzüğünün amaçlar başlıklı 2'inci maddesinin (h) bendinde yer alan''Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce felsefi inanç, din, mezhep ve meslek farkı gözetmeksizin bütün üyeleri arasında amaçları doğrultusunda birlik ve dayanışmayı, üyelerinin kültürlerini geliştirmeyi, ana dillerini kullanmayı' amaçlar ifadesi nedeniyle BES MYK üyeleri hakkında hazırlık soruşturması başlatıldı. Yaklaşık bir yıl önce BES 2. Kongresi Kongresi'nde tüzük değişikliği yapıldığı ve bu değişikliğin ilgili kurumlara bildirilmediği gerekçesiyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın talebi Ankara Valiliğin girişimiyle Basın Savcılığı tarafından haklarında soruşturma başlatılan BES MYK üyeleri, bugün yazılı savunma yapacak.

Madde değiştirildi

BES'in 2001 yılında da tüzüğünde 'anadil hakkı' vardı. O dönem de Ankara Valiliği'nin girişimiyle BES hakkında soruşturma başlatılmış ve BES 2-3-4 Mart 2001 tarihinde yapılan yapılan kongrede bu madde, 'Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve meslek farkı gözetmeksizin bütün üyeleri arasında, amaçları doğrultusunda birlik ve dayanışmayı, üyelerinin kültürlerini geliştirmeyi, ana dillerini kullanmayı amaçlar'' şeklinde değiştirilmişti. Ancak 2002 yılının eylül ayında hem değiştirilen ilgili maddeyle ilgili, hem de sonradan dizayn edilen maddeyle ilgili soruşturma yapılmamasına ilişkin karar verilmişti. Soruşturmayı değerlendiren BES Genel Başkanı Bülent Kaya, bunun siyasal sürecin başlatıldığını gösterdiğine dikkat çekti.

Soruşturmayı, üyelerinin haklarıyla ilgili ve demokrasi mücadelesi veren KESK'e yönelik bir yıldırma politikası olarak değerlendiren Kaya, 'Saldırı yasalarının gündemde olduğ bir dönemde, KESK ve KESK'e bağlı sendikaları kendi sorunlarıyla ilgilendirerek, bu saldırı yasalarını daha rahat geçirmek istiyorlar. Özellikle de demokratik mücadele veren bu kesimlere gözdağı vermek istiyorlar' diye konuştu. Bu süreci kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Kaya, fiili ve meşru mücadele sonucu kazandıkları haklarının saldırı yasaları ile kaybedilmesine boyunlarını uzatmayacaklarını kaydetti. Kaya, soruşturmada belirtilen gerekçenin de doğru olmadığını belirterek, kendilerinin birinci kongrede tüzük değişikliği yaptığını ve bunu da ilgili kuruluşlara bildirdiklerini belirtti.

Kamuoyuna çağrı

Bu süreçte tüm demokratik tepkilerini ortaya koyarak, anadilin bir hak olduğunu, örgütlenme ve ifade özgürlünün bir parçası olduğunu savunmaya devam edeceklerini vurguladı. İfade özgürlüğünü savunan her kesime seslenen Kaya şöyle konuştu: 'Bunu tek başına bizim savunmamız yetmiyor. Tüm demokratik kamuoyuna emek örgütlerine, ifade özgürlüğünü savunan her kesime seslenerek, bu geri duruşa, bu faşizan yaklaşıma karşı, bu anlayışın kurumsallaşmaması için ortak mücadele anlayışını gösterip çağrıda bulunuyoruz.'

Eğitim-Sen'e de, tüzüğünde anadilde eğitim hakkını savunduğu için dava açılmış ve yaklaşık bir yıl süren yargı sürecinin ardından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Eğitim Sen'in kapatılması yönünde karar vermişti.

özgür gündem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber