Risk ve stres altında görev yapan polislerin karıştığı şiddet olayları, son zamanlarda büyük artış gösterdi. Uzmanlara göre polisler, periyodik olarak psikolojik testlerden geçmeli

Haber Giriş : 22 Eylül 2003 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Risk ve stres altında görev yapan polislerin karıştığı şiddet olayları, son zamanlarda büyük artış gösterdi. Uzmanlara göre polisler, periyodik olarak psikolojik testlerden geçmeli

Ağır mesai şartlarında, risk ve stres altında görev yapan, bunun yanı sıra ekonomik sorunlarla boğuşan polis ve doktor gibi kamu çalışanlarının karıştığı şiddet olayları gündemden düşmüyor. Bu meslek grubu mensuplarının son zamanlarda sık sık yarattığı kavga ve tartışmalar genellikle ölüm veya yaralanmalarla sonuçlanıyor. Uzmanlar; polisler, doktorlar gibi meslek gruplardaki kişilerin belirli aralıklarla psikolojik açıdan değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Liyezon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, polislerin psikolojik hastalıklar açısından risk altında olduğunu belirtti. Özkan, 'Polislik mesleği için başvuranlar psikolojik açıdan periyodik olarak değerlendirilmeli' dedi. Polisliğin özel bilgi ve beceri gerektirdiğini ifade eden Sedat Özkan, 'İnsan ilişkileri, psikolojik ve sosyal bilimler konusunda sürekli eğitim almalılar. Gerginliğe karşı rahatlamaları için desteklenmeliler. Doğayla baş başa kalabilecekleri etkinlikler düzenlenmeli' diye konuştu. Hasta ve hasta yakınlarının psikoljisini anlamaları için doktorların meslek içi eğitime ihtiyacı olduğunu söyleyen Özkan, 'Her an her şeyle karşılaşabilen doktorlarımıza, hasta ve hastalık psikolojisiyle nasıl baş edecekleri öğretilmeli' dedi.

Üç cinnet, 3 ölü, üç yaralı

1-Kıskanç polis ölüm saçtı Beyoğlu'nda görev yapan polis memuru Mehmet Emir Aygün (32), önceki gece kendisini terk eden kız arkadaşı Nurten Top'un (24) oturduğu eve gitti. Kapıyı kırarak içeri giren Aygün; Top ve erkek arkadaşı Remzi Turkay Hacıoğlu'na (24) kurşun yağdırdı. Hacıoğlu hayatını kaybederken, Top ağır yaralandı. Silahını kafasına dayayan Aygün de intihar etti.

2-Bursa'da omuz atma yüzünden 4 kişiyi yaralayan polisin ardından önceki gün, İstanbul ve Aydın'da iki polis dehşet saçtı. İstanbul'da kıskançlık krizine giren bir polis, eski sevgilisini ağır yaraladı. Sevgilisinin erkek arkadaşını öldüren polis memuru, daha sonra intihar etti. Aydın'da ise trafik yüzünden çıkan kavgada bir polis memuru, minibüs şoförünü öldürdü. İstanbul'da bir doktor ise hasta yakınının kafasına tansiyon aleti fırlatarak, yaraladı.

Trafik yüzünden canından oldu

Aydın'da İzmir Seferihisar İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan polis memuru Mehmet K., bir yakınının düğünden dönerken, sokağı kapatarak trafiği aksatan minibüs şoförleriyle tartışmaya başladı. Bir minibüs şoförü Kerem Saçan (25), aracından aldığı demir çubukla polis memurunun başına vurdu. Yaralanan polis, beylik silahıyla minibüs şoförüne ateş etti. Ameliyata alınan şoför Kerem Saçan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis memuru Mehmet K., gözaltına alındı.

3-Doktor hasta yakınını yaraladı İstanbul Okmeydanı SSK Hastanesi'nde önceki gece astım hastası Bahçe Bekar'ı muayene eden doktor Deniz E., hastayı sedyeden düşürünce, hasta yakınları ile arasında kavga çıktı. Karakola giderek doktordan şikayetçi olan Bahçe Bekar'ın oğlu Mustafa Bekar, doktor E.'in kavga sırasında elindeki tansiyon aletini kafasına fırlatarak yaralanmasına neden olduğunu söyledi. Doktor Deniz E., olayın ardından hastaneden ayrılırken, polis yetkilileri, soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdiler.

Risk azaltma yolları

Prof. Dr. Sedat Özkan, polislerin 'mesleki açıdan zarar görecekleri' endişesiyle psikolog veya psikiyatristlere başvurmaktan çekindiğini söyledi. İspanya'da geçen hafta düzenlenen Altıncı Avrupa Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi'ne konuşmacı olarak katılan Sedat Özkan, psikolojik sorunların ortaya çıkma riskini azaltmak için neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı:

Psikolojik destek almaya ihtiyaç duyduklarında utanmasınlar.

Çözüm üretici olmaları gerektiğini unutmasınlar.

İletişime daha çok yer versinler.

Kendilerini kötü hissettiklerinde rahatlamak için alkol gibi maddelere başvurmasınlar.

Spor yapmaya ya da kitap okumaya zaman ayırsınlar.

Paylaşımcı olmalılar.

Hayata pozitif bakmalıllar. Çünkü, polisler ve doktorlar gibi ani olaylarla başa çıkmak zorunda kalan çalışanların hayata pozitif bakma şansları, diğer insanlardan daha yüksek oluyor.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber