Türk Sağlık-Sen Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi SSK personelinin Temmuz ayı ikramiyelerinin 7 taksite bölünerek ödenmesini Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı eylemle protesto etti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Konfederasyona bağlı diğer sendikaların Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk Sağlık-Sen Ankara Şubeleri üyeleri ile Sağlık Bakanlığında çalışan üyelerin de katıldığı eylemde en büyük ilgiyi Sağlık Bakanı ile Maliye Bakanı gördü. Maliye ve Sağlık Bakanları'nın "SSK'ların devrinde her hangi bir hak kaybı olmayacak" sözlerini tutmamalarına gönderme yapan sağlık çalışanları iki Bakanın maskelerine 'burun' eklediler.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinin SSK personelinin hak kayıplarına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı önünde düzenlediği eylem renkli görüntülere sahne oldu. SSK'ların devri sırasında personelin herhangi bir hak kaybına uğramayacağı sözü veren Maliye ve Sağlık Bakanları ilginç bir mizansenle protesto edildi. Yüzüne Recep Akdağ'ın maskesini takan bir sağlık çalışanı maskeye bir de burun ekleyerek Bakan'a göndermede bulundu. Recep Akdağ maskeli eylemcinin elinde tuttuğu pankartta ise "SSK'lı sağlık çalışanı maaşında, ek ödemesinde, ikramiyesinde mağdur edilmeyecek. S.Bakanı Recep Akdağ" yazıyordu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın maskesini takan sağlık çalışanının elindeki pankartta ise "Memuru enflasyona ezdirmeyeceğim, ikramiyeler bölünmeyecek. Maliye Bakanı K. Unakıtan" yazısı yer aldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın maskesindeki burun yere düşünce sağlıkçılar "söylenen yalanlar karşısında burun o kadar uzadı ki artık kendini taşıyamadı" yorumlarında bulundu.

Bakanlık önünde bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci hükümetin sağlık politikalarına eleştiride bulundu. Kahveci "Sağlıkta dönüşüm hülyalarına kapılan hükümet kendi etrafında dönmekten ileriye gidemiyor" ifadelerini kullandı.

Kahveci konuşmasında SSK personeli devredilmeden önce, Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerince Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere yılda iki kere peşin olarak ödenen ikramiyelerin Temmuz ayı taksitinin Sağlık Bakanlığı tarafından altı eşit taksite bölünerek tırpanlandığını söyledi. Genel Başkan, "İkramiyelerin ödenme usulü SSK personeli devredilmeden önce belirlenmişti. Buna göre çalışanlar Temmuz ayı taksitini peşin olarak alacaklardı." ifadelerini kullandı.

Uygulamanın hukuksuzluğuna da değinen Kahveci, "Kazanılmış hakkın keyfi uygulamalarla değiştirilmesi bir hukuk devletinde mümkün değildir. Bu hakkı kendilerinde görenler bir gün çalışanlara hesabını ödeyeceklerini asla unutmamalıdırlar." şeklinde uyarıda bulundu.

Temmuz ayı maaş artışlarının eski SSK personeline yansıtılmadığını da vurgulayan Genel Başkan "Hükümetin çıkardığı 'Ham Hum Şaralop' yasalarını Hükümet üyelerinin bile yorumlamaktan ve uygulamaktan aciz olduklarını ibretle görmekteyiz." dedi.

Sendika Genel Merkezimiz tarafından ikramiyelerin Temmuz ayı taksitinin peşin ödenmesi ve maaş zamlarının fark tazminatlarından kesilmemesi ile ilgili husus Danıştay'a dava açmak sureti ile yargıya intikal ettirilmiştir.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın da konuya ilgisini çekmek amacı ile faks eylemi başlatılmıştır.

Kahveci konuşmasında, Sağlık Bakanlığının en çok yer değiştirme yapan bakanlık olduğuna dair basında çıkan haberlere de değindi. Genel Başkan "Sağlık hizmetlerinin sunumunda birinci sırayı alamayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri ancak memurun yerini değiştirmekte birinci sırayı almıştır. Memurla uğraşmayı bırakın. Memurların özlük hakları, mesleki ve sosyal problemleriyle uğraşın. Kafanızın arkasındaki kadrolaşmayı artık bırakın. Memur, günü geldiği zaman bunun hesabını soracaktır" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması esnasında sağlık çalışanları sık sık "Sağlıkçıdan aldılar, hırsızlara verdiler" "SSK'lı sizden hesap soracak" "Sözünde durmayan Bakan istemiyoruz" "Bakan şaşırma sabrımızı taşırma" "Vur vur inlesin, hükümet dinlesin" şeklinde slogan attı.

Önder Kahveci'nin basın açıklamasının ardından Türk Sağlık-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kürşat Atmaca yanmakta olan mumu göstererek "Sağlık Bakanı ve Maliye Bakanı Sözlerinde durmadıkları için bu mumları söndürüyoruz. Sayın Bakanların mumları sönmüştür" diyerek mumları söndürdü. Daha sonra sönen mumlar Bakanlığın etrafını çevreleyen demirlere takıldı.

Basın açıklamasının ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Konfederasyona bağlı sendikaların Genel Başkanları ile Yönetim Kurulu üyeleri Abdi İpekçi Parkın'daki Türk Telekom'un satılmasıyla ilgili imza standına gelerek imza attılar. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber