EXPO'da en büyük alan çocuklara ayrılıyor

Antalya'da, botanik EXPO 2016'nın düzenleneceği Aksu'daki bin 88 dekarlık alanda peyzaj mimarisi açısından şematik bir çalışma yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taslak çalışmaya göre; EXPO alanının içinde neyin nerede yer alacağı belirlendi. Buna göre kule, göl, meydan, ülke bahçeleri gibi farklı alanların yerleri tespit edildi. ?Çiçek ve çocuk' temasına sahip EXPO 2016'da en büyük alan çocuklara bırakıldı. Çocuklar için 100 dekara yakın alan ayrıldı. Bu alanda her şey çocuklara göre planlanacak.

EXPO Alan Planlaması Toplantısı, Antalya Valiliği'nde gerçekleştirildi. Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığındaki toplantıda yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının ve EXPO ile ilgili kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu da katıldı. EXPO çalışmalarıyla ilgili bugüne kadar yapılanları anlatan Vali Altıparmak, ?İşler, olabildiğince hızlı şekilde yürütülecek. Hızlı şekilde yol almanın arayışı içindeyiz.? dedi.

EXPO KANUNU EYLÜLE KALDI

Müsteşar Yardımcısı Sumaytaoğlu ise EXPO Kanunu'nun Meclis tatile girmeden genel kurul gündemine gelmediğini hatırlatarak ?Eylül ayıyla birlikte ilk yasalaşması öngörülen kanunlar arasında EXPO Kanunu tasarısını bekliyoruz. Eylül ayına kadar ki süreçte biz çalışmalarımızı kanun çıkmış gibi sürdüreceğiz. Yapılabilecek olan ara dönem çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Valilik ile 24 saat telefonla görüşüyoruz, bir araya geliyoruz. Bu toplantılar böyle devam edecek. Eylül ayında kanun çıktığında, kamu kurumlarının ve belediyelerin yapacağı her türlü çalışmanın tamamlanmasını ön görüyoruz. Amaç kanunun geç çıkmasının oluşturacağı gecikmeyi ortadan kaldırmak ve önüne geçebilmek.? diye konuştu.

ALAN PLANI TASARLANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin konuşmaların ardından alan planlamasıyla ilgili sunum yaptı. Erçin, EXPO alanında peyzaj mimarlığı açısından üç gün süren şematik bir çalışma yapıldığını anlattı. Yapılanın detaylı proje çalışması olmadığının altını çizen Erçin, ?EXPO alanında olması gereken yapıların şematik olarak gösterilmesi konusunda bir çalışma yaptık. ?EXPO alanında ne olacak? Nerede olacak?' bu iki sorunun cevabı niteliğinde bir çalışma yapıldı. Proje ve mühendislik çalışmaları ayrı olacak.? ifadesini kullandı.

KULE, GÖL, MEYDAN VE KANALLAR OLACAK

Bedrullah Erçin'in verdiği bilgilere göre Aksu ilçesindeki EXPO alanı bin 88 dekardan oluşuyor. 610 dekar alan genel kulanım için ayrılırken, 478 dekarlık alanda rekreasyon çalışmaları yapılacak. EXPO alanı içindeki 1930-1935 yıllarına ait yapılar korunacak. Bunların değişik amaçlarla kullanılması planlanıyor. Alan içindeki iki su kulesinin ise seyir terası olarak kullanılması düşünülüyor. EXPO alanı çevreleyen toplam 6 bin metre uzunluğundaki kurutma kanallarının ise korunması kararlaştırıldı. Kanalların uzunluğunun 7 bin 500 metreye çıkarılıp EXPO alanını çevrelemesi öngörüldü. Kanallar kışın drenaj, yazın ise EXPO alanının serinletilmesi için kullanılacak. Erçin, ?EXPO alanlarının etrafı duvarlarla çevrili, biz kanallarla çevireceğiz.? dedi.

EN BÜYÜK ALAN ÇOCUKLARA AYRILACAK

Alan içinde; ülke bahçeleri, meyve bahçeleri, doğal ve endemik bitkiler, dış mekan bitkileri, süs bitkiler serası tropikal bitki serası, sponsor ve yerel firma bahçeleri, restoranlar, satış alanları, rekreasyon alanları, kongre merkezi, tarım ve çevre müzesi, EXPO tepesi, EXPO gölü, EXPO kulesi, EXPO meydanı, orman alanı, tarımsal uygulama alanı ve sergisi, otopark, amfi tiyatro bulunacak. Bin 88 dekar büyüklüğündeki alanda çocuklar da unutulmayacak. ?Çiçek ve çocuk' temasına sahip ?EXPO 2016 Antalya' için 85 dekar büyüklüğünde çocuk aktivite alanı ile 10 dekarlık çocuk adası ayrılacak.

EXPO alanında ana tema olarak kurakçıl peyzaj kriterleri uygulaması ön plana çıkacak. Küresel ısınma ve kuraklığa karşı çocuklarda bilinç oluşturulmasına yönelik değerler ön planda olacak. Doğal ve endemik türlerin tanıtılacağı EXPO alanında zeytin, sandal ağacı, defne, keçiboynuzu gibi türler peyzaj düzenlemelerinde kullanılacak. Ayrıca EXPO alanının batısına yeni bir giriş yapılacak. 50 dekarlık giriş için yonca kavşak inşa edilecek.

Bundan sonraki aşamada EXPO alanı için botanik, sulama, mimari çalışma grupları oluşturulacağı bildirilirken, Vali Ahmet Altıparmak peyzajla ilgili planlamaların taslak çalışması olduğunu, birçoğunun değişebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber