Her 6 işsizden biri üniversite mezunu

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu verilerine göre, kuruma iş başvurusunda bulunan 646 bin kişinin 97 binini üniversite, 105 binini de meslek lisesi mezunu vatandaşlar oluşturuyor.

Türkiye'deki işsizlerin büyük çoğunluğunu eğitimli insanlar oluşturuyor. Türkiye İş Kurumu verilerine göre, kuruma iş başvurusunda bulunanların yüzde 15'ini üniversite, yüzde 16'sını ise meslek lisesi mezunları oluşturuyor. Kuruma başvuran 646 bin kişiden 97 bini üniversite mezunu, 105 bini ise meslek lisesi mezunu.Türkiye'de eğitim seviyesi arttıkça işsizler arasındaki eğitimli oranı da arttı.

"İşsizlik öncelikli problem"

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuda bir sunum yaparak Türkiye'deki işsizliğe dikkat çekti. Başesgioğlu, eğitimin istihdamı artıran bir özellik olduğuna dikkat çekerek, "Ancak özellikle meslek lisesi mezunları arasında işsizlik oranının normal işsizlik oranından daha yüksek seviyelerdedir. Ülkemizde okur yazar olmayanlarda istihdam oranı yüzde 23 iken, yüksek eğitim almış olanların yüzde 30'u işsizdir" dedi.

'Teçhizat alımı istihdamı etkiledi'

Başesgioğlu, işsizliğin önlenmesi konusunda 58. ve 59. hükümetlerin iyi bir sınav verdiğini belirterek, ancak bu olumlu durumun istihdama yansıtılmadığını söyledi. Başesgioğlu, geçen yıl Türkiye'nin yüzde 9.9'luk bir büyüme yakaladığını ancak istihdama yansıtılmadığına dikkat çekerek, işverenlerin yeni işçi alma yerine mesai saatlerini ve kapasiteyi artırdıklarını, yeni makine ve teçhizat aldıklarını ifade etti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber