Hava kalitesinin iyileştirilmesi için yeni tedbirler alınacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi yönetmeliği yayımladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelgede, hava kirliliğine yol açan sanayi tesislerinin, emisyonlarının yerleşim yerlerindeki hava kalitesini etkilemeyecek şekilde hâkim rüzgâr yönü dikkate alınarak yerleşim yerlerinden uzak planlanması gerektiği belirtildi. Genelgede, sanayi tesislerinde doğalgaz gibi temiz yakıtların kullanımının yanı sıra arıtma sistemlerinin önemi vurgulandı.

Hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi yönetmeliğindeki her yıl kademeli olarak azalan sınır değerlerini sağlayabilmek için 2012?2013 kış sezonu başta olmak üzere yapılması gerekli hususları içeren 4 Temmuz 2012 tarih ve 2012/16 sayılı hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi genelgesi yayımladı. Genelgede, sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için; kirletici vasfı yüksek olan tesislerin, hava kirliliğine yol açan emisyonlarının yerleşim yerlerindeki hava kalitesini etkilemeyecek şekilde hâkim rüzgâr yönü dikkate alınarak yerleşim yerlerinden uzak planlanması, sanayi tesislerinde temiz yakıtların (doğalgaz vs.) kullanımının, proseste ve bacada uygun arıtma sistemlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Genelgede; ısınma, ulaşım ve sanayi kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması, temiz hava eylem planlarının hazırlanması ve halkın bilgilendirilmesi için yapılması gerekli hususlar yer alıyor.

BİSİKLET KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİ PLANLANIYOR

Ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması için, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiği belirtilen genelgede, vatandaşların toplu taşıma araçları ve alternatiflerini kullanmasına, kaliteli akaryakıt kullanımının sağlanmasına, araçların gerekli bakım ve egzoz emisyonu ölçümlerinin zamanında ve düzenli yapılmasına, trafik planlama ve yönetimi (yeşil dalga, akıllı sinyalizasyon sistemleri, trafik sıkışıklığı fiyatlandırması, farklı park ücretleri veya diğer ekonomik teşvikler, düşük emisyon bölgelerinin oluşturulması) uygulamalarına, düşük emisyonlu yeni araçların kullanılmasına, mümkün olan yerlerde yolların araç trafiğine kapatılması ve bisiklet yollarının yapılarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesine öncelik verilmesine değiniliyor. Genelgede, hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi yönetmeliğinde her yıl kademeli olarak azalan hava kalitesi sınır değerlerinin sağlanabilmesi için yapılan çalışmalar değerlendirilerek, yapılacak çalışmaları ve ilave alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla illerde mahalli çevre kurulu kararı ile ilgili kurum kuruluştan en az bir temsilci ile komisyon kurulması öngörülüyor. Kamu binaları ve okullar da çalışmaların planlanması ve uygulanmasının, demonstrasyon amaçlı pilot projelerin yapılmasının ve halkın katılımı ve teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısının iki katına çıkarılacağını ve 2023'te hava kalitesinin AB standartlarında olacağını kaydetti. Bakanlık olarak ekonomik kalkınma ve çevre arasında en uygun dengeyi kurarak uluslararası standartlarda bir çevre yönetimi sistemiyle kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye taşıyacak bir yapı oluşturmayı amaçladıklarını belirten Bakan Bayraktar, ''Hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısı iki katına çıkarılacak ve 2023'te hava kalitesi AB standartlarında olacaktır. İklim değişikliğine uyum ve sera gazı sınırlandırılmasına yönelik sektörel politikalara ağırlık verilecektir. Üretimde ve diğer beşeri faaliyetlerde temiz teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılarak kirliliğin kaynağında azaltılması sağlanacaktır. Çalışmaları devam eden çerçeve ve su koruma, temiz hava kanunu, doğa koruma kanunu gibi tasarıların yasalaşması sağlanacaktır.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber