Sungurlu'nun 2050 yılını planlıyoruz

Çorum'un Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, Sungurlu'yu Türkiye'nin en güzel ilçesi yapmak için çalıştıklarını belirterek, "Biz Günü kurtarmanın sevdasında değiliz. Biz gösteriş için, sadece görsele yönelik bir şeyler yapmak düşüncesinde değiliz. Biz Sungurlu'nun 2050'sini planlıyoruz" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 20:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, yaptıkları icraatları İhlas Haber Ajansı'na değerlendirdi. Sungurlu halkının her şeyin en iyisine layık olduğunu söyleyen Başkan Uzunkaya, "Sungurlu'yu yaşanabilir, modern bir kent haline getirmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

BÖLGENİN EN BÜYÜK TESİSİNİ Sungurlu'YA KAZANDIRDIK

İlçeye bölgenin en büyük kilitli parke tesisini kurduklarını ve bu tesisin Türkiye'de ki son teknoloji ile üretilmiş bir tesis olduğunu dile getiren Başkan Uzunkaya, " Daha önceden o günün teknolojisi ve imkanlarıyla bir tesis kurulmuştu. Bu gün o tesis kendisini teknolojik anlamda yenilemesi gerekiyordu. Bizde o tesisi bugünün teknolojisiyle bölgenin en büyük tesisini kurduk ve faaliyete geçirdik. Şuanda üretimlerimiz hızla devam ediyor" dedi.

Göreve geldikleri zaman Sungurlu'da yol probleminin bulunduğunu dile getiren Başkan Uzunkaya, bu probleminde çözümünün kendilerine nasip olacağını söyledi.

Buna yönelik kendilerinin büyük düşündüklerini ve bu yüzden bu kadar büyük bir tesisi kurduklarını vurgulayan Uzunkaya, "Kurmuş olduğumuz bu tesiste ürettiğimiz kilitli parkelerler, bordürlerle şehrimizin bütün sokaklarını, bütün kaldırımlarını yenileyeceğiz ve yenilemeye de başladık. Birçok mahallemizde çok sayıda yollar yaptık. Daha önceki yıllarda yıllık 13 bin 14 bin metrekare kilitli parke ve bordür döşendiğini gördük. Bu tesisimizin faaliyete geçmesiyle beraber biz aylık geçmişte bir yılda yapılanı biz bir ayda bir buçuk katı yapmak suretiyle hizmetimize devam edeceğiz." dedi.

Önümüzdeki ilçede yapımı tamamlanmayan yol bırakmayacaklarını ifade eden Başkan Uzunkaya, "Biz yaptığımız işin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim insanımız her şeyin en iyisine layıktır" dedi.

SUNGURLU BETON SANTRALİNE KAVUŞTU

Göreve talip olurken inşaatlar yapılırken temelinden çatı katına kadar kendilerinin kontrolü altında olacağına dair söz verdiklerini hatırlatan Uzunkaya, "Biz bu kontrolleri göreve gelir gelmez başlattık. İlk 2 ayda betonu ve demiri test eden makineler aldık. Sungurlu'da yapılan inşaatlardan beton numuneleri aldık. Bu numuneleri test ettik ve vatandaşın karşılığını alamadığını gördük. Bu yüzden hem vatandaşların mağdur olmamaları hem de bizim ihtiyacımız olduğunu için İlçemize beton santrali kurduk" ifadelerini kullandı.

Başkan Uzunkaya, tesisin saatlik kapasitesinin 140 metreküp olduğunu, 10 saatte bin 400 metreküp beton üretme kapasitesine sahip olduklarını ifade etti.

Tesisin yanına bir adet laboratuarda kurulduğunu dile getiren Başkan Uzunkaya, her çıkan betonun son teknoloji makinelerde üretilmesine rağmen her ihtimale karşı kurdukları bu laboratuarda çıkan betonu test ettikten sonra halka sunacaklarını belirtti. İleriye dönük bu yatırımı yaptıklarını vurgulayan Başkan Uzunkaya, vatandaşların artık verdiklerinin karşılığını alacaklarını söyledi.

ALO 188 CENAZE HATTI HİZMETE GİRDİ

Belediye bünyesinde açılan yeni birimler hakkında da bilgi veren Uzunkaya, "Bir vatandaşımızın cenazesi olduğu zaman ne yapacağını, nerden defin için izin alacağını, mezarı nasıl kazdıracağını, ne yapması gerektiğini bilmiyordu. Bu konuda hakikaten sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız vardı. Bunların bu sıkıntılarını gidermek adına araştırdık, inceledik. Bunla ilgili gerekli personelimizi eğitim seminerlerine gönderdik. Şuanda vatandaşımızın bir cenazesi olduğunda 'Alo 188' hattını aradığında 'Bizim cenazemiz var' dediğinde bizim personelimiz cenaze evine giderek cenazenin alınması, yıkanması, kefenlenmesi, camiye götürülmesi, kabristana götürülmesi ve defin işlemleri gibi bütün işlemler, Belediyemiz tarafından vatandaşımızdan tek bir kuruş dahi alınmadan bütün hizmetleri biz görüyoruz" dedi.

GÜNLÜK 500 KİŞİYE İFTAR VERİYORUZ

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Atatürk Meydanı'na 2 adet Ramazan Çadırı kurduklarını ve bu çadırda günlük 500 vatandaşa iftar verdiklerini söyleyen Başkan Uzunkaya, "Bu çadırlardan öncelikle ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız, daha sonra misafirlerimiz, şehrimizden geçen tüm insanlar yararlanacaktır. Umuyoruz ki insanımızın beklediği kalitede hizmet vermiş oluruz" dedi.

Geçmiş dönemlerde bu tür organizasyonlardan katkı ve destek almadıklarını söyleyen Başkan Uzunkaya, bu yıl hayırsever vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda ortak bir iftar çadırı oluşturduklarını, katkı vermek isteyen herkese açık olduklarını belirtti.

Amaçlarının zengini fakiri aynı çatı altında kaynaştırmak olduğunu söyleyen Başkan Uzunkaya, "Bunu gerçekleştirebilmek için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

SUNGURLU 150 YILDIR HASRET KALDIĞI PAZAR YERİNE KAVUŞUYOR

seçimlerden önce vatandaşlara iki söz verdiklerini söyleyen Başkan Uzunkaya, "Birincisi Yeni Sanayi esnafını tozdan, çamurdan kurtarmak için asfalt yapacağız, ikincisi ise sokak aralarında olmayan bir Pazar yeri sözü vermiştik. Birinci sözümüzü geçen yaz tuttuk. İkinci sözümüzü de gerçekleştirmek için Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kurulan Pazar yerlerini bizzat ben kendim gezdim. 15 kişilik bir ekip tarafından Pazar yerimizin projesi hazırlandı. Proje hazırlanmadan önce o bölgenin imar planlarını yaptık" dedi.

Pazar yerinin arka tarafında 8 bin metrekarelik bir otopark, alt katında ise yine 8 bin metrekarelik kapalı otopark olacak diyen Başkan Uzunkaya, o bölgede ulaşım sıkıntılı olduğundan pazar yerinin önünden 25 metrelik geniş bir yol geçeceğini söyledi.

Türkiye'nin en güzel Pazar alanlarından birini Sungurlu'ya inşa edeceklerini Başkan Uzunkaya, hazırlattıkları projenin Türkiye'nin her ilinde uygulanabileceğini belirtti.

Uzunkaya, Sungurlu'nun 150 yıldır hasret kaldığı Pazar yerine kavuşacağını bildirdi.

YÜKSEK OKUL YERLEŞKE BİNALARININ İHALESİ YAPILDI

Sungurlu için yıllardır hayal olan ve adeta yılan hikayesine dönen Yüksek Okul Yerleşkesi'nde ihale aşamasına gelindiğini söyleyen Başkan Uzunkaya, "Geçmişte bir yer tahsisi olmuş ama bir türlü rektörlüğe teslimi olmamış. Bunun sebebi de Sungurlu Belediyesi nüfusuna oranla en borçlu belediyelerden bir tanesi. Vergi Dairesine olan borçlardan dolayı Vergi Dairesi'nin haczi söz konusu idi. Tapu işlerinde haciz işlemleri yapıldığı için tapuyu rektörlüğe devredemiyorduk. Tapu devredilemediği için Yüksek Okul bina yapamıyordu. Bizde söz konusu arsayı rektörlüğe devredilmek adına Vergi Dairesine 2004 yılından buyana 4 Milyon 246 bin TL olan borcumuzu ödedik ve hacizi kaldırdık. Rektörlüğüme devrettik. Rektörlüğümüzde gerekli zemin etüdünü çalışmaları doğrultusunda master planı yapmaya hazırlandı. Şuanda yerleşke yapılması düşünülen binaların projelerin ihalesi yapıldı. Şuanda öyle bir plan hazırlanıyor ki bir yüksek okul kampüsünde ne varsa hepsi bugünden planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Anadolu Öğretmen Lisesi binasını ise 10 bin 500 metrekarelik bir alana kuracaklarını belirten Başkan Uzunkaya, bu alanın kamulaştırılmasında büyük zorluklar yaşandığını belirtti.

Okulun yıllarca hizmet alamamış Akçay mahallesine yapacaklarını anlatan Başkan Uzunkaya, "Geçenlerde zemin etüdü çalışmaları yapıldı. O bölge dere yatağına çok yakın olduğu için zemin etüdü bizim beklediğimiz gibi çıkmadı. Biraz gevşek çıktı. Bugünlerde oranın inşaatına başlanmış olacaktı ama zemin etüdünün biraz gevşek çıkması projelerde biraz değişiklik yapmak gereği hasıl oldu. Şuanda o projeler üzerinde gerekli çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar biti bitmez Anadolu Öğretmen Lisesi'nin yapımına başlayacağız" dedi.

EĞİTİMİN SEVİYESİNİ VE KALİTESİNİ ARTIRDIK

Başkan Uzunkaya konuşmasının devamında şunları söyledi, "Öncelikle eğitime çok büyük destek veriyoruz. Biz göreve geldiğimizde bütün okullarımızı gezerek ihtiyaçlarını yerinde tespit ettik. Neler yapabilirizin araştırmasına girdik. Bu çevrede bütün okullarımıza ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık. Sungurlu'daki bütün okullarımıza çevre düzenlemesi yapılması gerekiyorsa, çevre düzenlemesi yaptık, bahçe duvarını, binaların dış yapılarını, çatısını, içerdeki yapıyı, tuvaletini vs. yaptırdık.

Özellikle eğitimin kalitesinin ve seviyesinin artırılması adına 250'nin üzerinde sınıfa projeksiyon sistemleri yaptırdık.

Başarılı öğrencilerimize ödüller verdik. Özelikle başarılı öğrencilerimize ödül olarak bilgisayar vererek eğitimine katkıda bulunduk, hem de teşvik olmasını sağladık. Bununla ilgili yapmış olduğumuz çalışmaların neticesinde 3 yıl içerisinde çok bariz ve olumlu sonuçlar aldık. Örneğin ilköğretimler arasında yapılan Seviye Belirleme Sınavlarında 2009 yılı içerisinde Sungurlu ortalaması 198 puandı. Yani 500 puan üzerinden Sungurlu ortalamasını aldığımız zaman 198 puan ki bu puan çok düşük bir puandır. Bizim eğitime verdiğimiz destekler, sonucunda bugün geldiğimiz nokta SBS'de Sungurlu ortalaması 325 puana çıktı. Yani biz 3 yıl içerisinde Sungurlu ortalamasını 127 puan birden artırdık. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıl bu puanı ikiye katlayacağız. Sınavlarda bir puanın bile çok büyük önemi var.

Tüm bunların yanı sıra biz çıtayı her zaman yüksek tutmayı hedefledik. Ülke, il, ilçe bazında eğitim alanında dereceye giren öğrencilerimizin hepsine ayrım gözetmeksizin teşvik edici ödüller verdik. Ödüllendirmeye de devam edeceğiz. Özelikle milli eğitimle yapmış olduğumuz protokoller ve çalışmalar zaman zaman bazı kesimlerin tepkisine sebep oldu. Biz bütün kurumlarımızla birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Bizim kurum ayırt etmek gibi bir şansımız yok. Belediye olarak Sungurlu'ya hizmet veren bütün resmi ve sivil kurumlarla da birlik içerisinde olmak zorundayız" dedi.

Kendi eğitim hayatı hakkında da bilgi veren Uzunkaya, "Göreve geldiğimizde bir imarı, kadastroyu, binanın nere yapılması gerektiğini, taşınmazların durumunu ve yapısını, buna benzer konularda bilgi yetersizliğimiz vardı. Biz bu eksikliklerimizi gidermek için Ankara'da eğitim aldım. Orada benim gibi birçok belediye başkanı vardı. Ben oradan mezun olan ender insanlardan biriyim. Eğitimlerimizin sonunda eksik kaldığımız bütün alanlarda eğitimimiz tamamladık. Bundan sonraki süreçte Sungurlu'muza daha sağlıklı bir hizmet sunmaya devam edeceğiz.

Sungurlu'nun tanıtımıyla ilgili de birçok çalışmamız oldu. Birçok kanal aracığıyla ilçemizin tanıtımına katkı sağladık. Biz Sungurlu'yu tanıtmak amacındayız. Sungurlu yoksa bizde yoğuz. İlçemizin tanıtımını sağlayacak video filmler hazırlayacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz Türkiye'de ve Sungurlu'daki birçok ilkleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

3 YILDA 42 ARAÇ ALDIK, ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Biz göreve geldiğimizde ilçenin bütün yollarının, parkların, alt yapının maksimum seviyede yeniden yapılması gerekiyordu. Göreve geldiğimiz günden itibaren biz bu yenilemeyi yapmayı hedefledik. Yeni araçlar aldık diyen Başkan Uzunkaya, "Eski araçlarımız belediye çok yük oluyordu. Bazıları neden bu kadar yeni araç alıyorsunuz diyor. Eski araçlara her ay 140-150 lira yedek parça almak zorunda kalıyorduk. Aynı zamanda yıl boyunca mazot tüketimi diğer araçların üç katı. Şimdi böyle masraflı bir aracı elinizde tutmak ne kadar mantıklıdır. Bu yüzden her ay yeni araç alıyoruz. Sungurlu Belediyesi tarihinde 39 yılda 39 tane araç alınmış. Biz 3 yılda 42 tane araç aldık. Şuanda 2 tane forklift siparişi verdik. Bu yıl kurduğumuz kilit parke tesisi için ihtiyaç olduğundan. 4 tane Tır'ımıza dorse yaptırdık. Önümüzdeki günlerde de çimento taşımak için araç alacağız. İş makinesi taşımak için lowbet, yine bir tane de damper dorse olmak üzere 4 yeni Tır siparişi vereceğiz. Bir de greydere ihtiyacımız var. Onun araştırmasını da yapıyoruz. İhtiyacımıza yönelik bir greyder olacak. Biz bir malzeme alacağız zaman, bir tesis kuracağımız zaman Türkiye'nin dört bir yanında araştırma yapıyoruz. Türkiye'de yapılan örnekleri yerinde inceleyerek ona göre yatırım yapıyor veya malzeme alıyoruz. Yani biz her şeyin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Özellikle biz göreve geldiğimiz günden itibaren bütün yolların yapılması gerekiyordu. Maalesef bütün yollarımız ve kaldırımlarımızın durumunu herkes çok iyi biliyor. Bunun çalışmasına da başladık. Örnekevler ve Bahçelievler mahallelerimizde asfalt ve kaldırım çalışması yapıyoruz. Ben Sungurlulu vatandaşlarımdan sadece şunu istiyorum. Biraz sabretsinler. Çünkü biz acil yapılması gereken bölgelerden başlıyoruz. Yapılan yerleri gidip görsünler insanlarımız bize hak vereceklerdir.

SUNGURLU, KENDİNE YAKIŞAN NEYSE ONU HAK EDİYOR

Sungurlu'da uzun zamandır devam eden kavşak çalışması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uzunkaya, "Bizim ilçemizin içerisinden geçen bu ana yol gerçekten büyük bir nimettir. Biz bunun hala farkına varmış değiliz. Bu yolun alt kısmında kalan mahalleler kendilerini üvey evlat gibi görüyordu. Çünkü önceki yıllarda bu mahalleler için bir çalışma yapılmamış. Biz bu ötelenmişliğin ve üvey evlat muamelesini ortadan kaldırdık. Biz bu bölgede yaptığımız alt geçitlerle ve kavşakla insanlarımızı daha güvenli ve rahat bir şekilde karşıdan karşıya geçmesini sağladık. Buralarda karşıdan karşıya geçerken birçok vatandaşımızı ve öğrenci çocuklarımızı kaybettik. Bu hepimiz için acı verici bir durumdur. Bizim vatandaşlarımızdan istirhamımız, bu alt geçitleri ve üst geçitleri kullanalım. Çünkü biz buraları sizlerin daha güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmeniz için yaptık. Bu konuya hassasiyet gösterelim" diye konuştu.

İLÇENİN HAVASINI DEĞİŞTİRDİK

Şehrimizin birçok yerine modern duraklar ve billboard kazandırdık diyen Uzunkaya, "Belediyemiz iş yeri sahipleri kardeşlerimizin reklam veya afiş asmak istediği zaman değişik yöntemlere başvurduğunu gördük. Bu yanlış yöntemlerin önüne geçmek ve şehrimize daha modern büyük bir ilçe havası katmak adına bu çalışmaları yaptık. Bu sayede Sungurlu, kendine yakışan neyse onu hak ediyor. Bazıları bu yapılanları eleştiriyor ama biz doğru yaptığımıza inanıyoruz. Bunlar bir şehrin şehir mobilyalarıdır, biz de bu mobilya görünümü en iyi şekilde halkımıza sunduk." dedi.

SONBAHARDA ŞEHİR PARKINI BÜYÜTECEĞİZ

Şuanda Sungurlu'nun en büyük ihtiyacı olan bir diğer konu ise şehir stadyumu diyen Başkan Uzunkaya, " Biz yeni stadyum alanıyla ilgili imar çalışmamızı bitirdik. Söz konusu yeni stadyumun alanında 835 metrekarelik hazineye ait bir alan var. Biz bu alanın belediyemize devredilmesiyle ilgili işlemlerimizi başlattık. Biz bu alanı da satın aldıktan sonra yaklaşık 19 bin metrekarelik bir alan tek tapu haline gelecek. Tamamı belediyemiz adına olacak olan bir alan oluşturduktan sonra şuan ki parkın yanındaki stadyum, kapalı spor salonu hariç, geride kalan alanı şehir parkına katacağız. Bununla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tek eksiğimiz hazineye ait alanın belediyemize devrinin yapılmasıdır. Ümit ediyorum ki bu işlemi inşallah Kurban Bayramı'na kadar bitirmiş oluruz. Sonbaharda da burada ağaçlandırma çalışması yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

İlçede yapılan haşerelerle mücadele konusuna da değinen Başkan Uzunkaya, ilçede haşerelerle mücadele konusunda da en son teknolojiyle üretilmiş ilaçlar kullanıldığını, sinek ve benzeri böceklerle mücadele çalışmalarının en modern teknolojiyle gece gündüz devam edeceklerini ifade etti.

Belediye olarak ilçemiz adına yapmış olduğumuz diğer bir önemli çalışma ise engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalardır diyen Başkan Uzunkaya, "Üst ve alt geçitlerimize engelli rampaları yaptık. Önümüzdeki günlerde yapımına başlayacağız kaldırım ve yol çalışmaları için de özel kalıp siparişi verdik. Engelli kardeşlerimizin ilçede daha güvenli ve rahat hareket edebilmesi için dünyanın en modern kalıplarıyla engelli kaldırımları ve rampaları yapacağız" dedi.

Başkan Uzunkaya konuşmasının sonunda tüm İslam aleminin Ramazan Ayı'nı kutlayarak hayırlara vesile olmasını diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber