Muhalefet anayasada parantez içinde kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzlaşma Komisyonu'nda yazılan 21 maddenin 14'ünde muhalefetin önerileri kırmızı parantez içine sıkıştırıldı. Parantezlerde en çok CHP, MHP ve BDP kaldı AK Parti ?din ve vicdan özgürlüğü? maddesinde paranteze girdi

ÖNDER YILMAZ

TBMM bünyesinde oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 3 ayda ancak 21 madde yazdı; maddelerden sadece 7'sinde tam mutabakat sağlandı, 14'ünde ise partilerin önerileri kırmızı renkte parantez içine alındı. Parantez içinde çoğunlukla muhalefetin ısrarcı olup kabul ettiremediği öneriler yer alıyor.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin üçer milletvekiliyle eşit oranda temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nunda kriz ve görüş ayrılıkları yaşandı.

Komisyon, ?temel hak ve özgürlükler? bölümündeki 41 madde başlığından 21'ini yazabildi. 21 maddeden sadece 7'sinde tam mutabakat sağlandı. 1 Ağustos'ta çalışmaya yeniden başlayan Yazım Komisyonu, ?basın hürriyeti? ile ?düzeltme ve cevap hakkı? maddelerini yazdı. Bu maddelerde partilerin önerilerine parantez içinde yer verildi.

İtirazlar kırmızı yazıldı

Ancak özellikle ?din ve vicdan özgürlüğü? maddesinde 4 partinin de üzerinde uzlaşmaya vardıkları fıkralar genel hüküm içeren iki cümleden öteye geçemedi. 8 fıkra olarak düzenlenen maddenin iki cümlesi dışındaki bütün bölümleri için partilerin ayrı ayrı önerileri ?parantezli? olarak yer aldı.

Komisyonda varılan uzlaşmaya göre, madde fıkralarında partilerin düşünceleri farklı olursa, çalışmalarda ilerleme sağlanması için bu farklı görüşler parantez içerisine alınıyor. Uzlaşılan cümleler ?yeşile?, parantez içinde kalan farklı görüşler ise ?kırmızı? renge boyanıyor. Komisyonda ?din ve vicdan özgürlüğü? maddesi dışındaki hiçbir maddede AK Parti'nin önerileri ?parantez?de kalmadı.

Üzerinde tam uzlaşma sağlanamayan maddelerde genellikle muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP'nin önerilerinin paranteze alınması dikkati çekti.

Çözümsüzlük ertelendi

?Din ve vicdan özgürlüğü? maddesinde AK Parti'nin önerileri, bazı düzenlemelerde MHP, bazı düzenlemelerde ise BDP ile birlikte parantezli olarak yazıldı. Paranteze alınan bu farklı önerilerin ne zaman görüşülerek çözüme kavuşturulacağı ise belirsizliğini koruyor. Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını tamamladtan sonra çözülmeyen maddeler, yeni anayasa teklifinin görüşüleceği Anayasa Komisyonu'na gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber