Sirkeli höyüğünün insanlık açısından önemi ortaya çıkartılıyor

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Ceyhan ilçesine bağlı Sirkeli köyü höyüğünde Hitit dönemine ait tarihi kalıntıların ortaya çıkartıldığı kazı çalışmalarını denetledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 19:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Coş, İsviçre'nin Bern Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Miroslav Novak başkanlığında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Ekin Kozal ve Kültür Bakanlığı'ndan Arkeolog Hüseyin Toprak'ın yürüttüğü kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Ekin Kozal, 2006 yılından bu yana belirli dönemlerde kazı çalışması yaptıklarını bildirdi.

İskenderun Su Gözü Enerji Santrali (İSKEN)'nin sponsorluğunda 1 Temmuz itibarıyla başlayan yeni dönem kazı çalışmalarının eylül ayına kadar devam edeceğini belirten Kozal, ?Sirkeli höyüğü, tarihsel olarak doğu Çukurova'nın en önemli yerleşim birimlerinden biridir. Ceyhan Nehri'nin kıyısında bulunan bu höyük, aynı zamanda ticari ve doğal yolların kesişme noktasında olması nedeniyle büyük değer taşıyor. Tarihsel açıdan bölgedeki en büyük höyüklerden biri. Buradaki çalışmalarımızda, höyüğün insanlık tarihi açısından önemini ortaya koymaya çalışıyoruz.? dedi.

Sirkeli höyüğünü değerli kılan en önemli özelliklerden birinin de Anadolu'nun en eski Hitit kabartması olduğu belirtilen Hitit Kralı 2. Muwatalli'nin kaya üzerine yapılan rölyefi olduğunu dile getiren Ekin Kozal, ?Kazı çalışmalarına yeni yöntemlerle ve yeni kazı alanlarıyla başladık. Hitit Kralı 2. Muwatalli'nin Mısırlılarla yapmış olduğu Kadeş Savaşı'nın ardından buraya yapılan rölyefinin korunması gerekiyor. Kadeş Savaşı'ndan sonra yapılan ilk barış anlaşmasını imzalayan kişi olmasından dolayı burası önemlidir ve dünya turizmine kazandırılmalıdır.? diye konuştu.

Kazı çalışması yapanları kutlayan Vali Hüseyin Avni Coş, ?Bilim adamlarımız kazı çalışmalarını yapıyor. Bilim adamlarının öncülüğünde, raporları çerçevesinde üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz.? şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak kazı çalışmalarına katkı koymaya hazır olduklarını vurgulayan Zihni Aldırmaz, tarihi değerlerin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Sirkeli köyü höyüğündeki incelemelere İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Didier Chassot, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygün ile Adana Müze Müdürü Kazım Tosun Ceyhan katıldı. Geziden sonra Zihni Aldırmaz, İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Didier Chassot'a ?Çukurova'da Doğa ve Tarih? kitabını hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber