İLİTAM 500 Öğrenci Alacak

Ülkemizde toplam 40 bine yakın ilahiyat ön lisans mezunu bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı Diyanet İşleri Başkanlığında çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi ile Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen ortak projeye göre 2005-2006 öğretim yılı güz döneminde 500 öğrenci İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına katılabilecektir. Programa başvurular 12-16 Eylül 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Programa ilişkin detaylar, programın yararlarına ilişkin açıklamalarımız için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

1- Diyanet İşleri Başkanlığının Atama ve Görevde Yükselme yönetmeliğine göre bazı görevlere atanabilmek için dört yıllık yüksek öğrenim almış olmak gerekmektedir. Örneğin murakıplıkta bu şart bulunmaktadır. Buna göre 2 yıllık ön lisans mezunu bir Diyanet personeli bu programı tamamlarsa murakıplığa atanma hakkına kavuşacaktır. Bu program bu açıdan önemlidir.

2- Programa başvuruda bulunabilmek için 2005-DGS'ye girmek gerekmektedir.

3- Görüş alış verişinde bulunmak amacıyla Forum bölümü Din Hizmetleri Sınıfı kategorisini kullanabilirsiniz.

4- Adalet Bakanlığında görevli lise mezunu memurlara iki yıllık önlisans programının faydalarına ilişkin dosyamızı görmek için tıklayın.

5- "AÖF İlahiyat Önlisans Mezunlarının Hak Kayıpları" başlıklı dosya için tıklayınız.


1. İLİTAM Hakkında Genel Bilgiler
Ankara Üniveristesi İlahiyat Lisans Tamamlama Uzaktan Eğitim Programı (İLİTAM) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu; Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programı Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik; Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği; Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (ANKUZEM) Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri ile, programın açılmasına ilişkin 11.03.2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararına dayalı olarak açılmıştır.

İLİTAM'ın amacı, ilahiyat önlisans derecesine sahip kişilere, ilahiyat lisans diploması alabilmek için gerekli eğitimi vermek ve lisans diploması sahibi olmalarını sağlamaktır. Programa kabul edilen öğrenciler Türkiye'nin neresinde olurlarsa olsunlar, programdaki dersleri hiçbir zorlukla karşılaşmadan izleyebilecekler; yaş, yerleşim birimi, sağlık sorunları, bir işte çalışıyor olma gibi, yüz yüze eğitim sisteminde öğrenimi olumsuz etkileyebilen ya da büsbütün olanaksızlaştıran koşullardan etkilenmeyeceklerdir.

Adayların İLİTAM'a yerleştirilmeleri, Ankara Üniversitesi tarafından yapılacaktır. Adayların yerleştirilmelerinde Dikey Geçiş Sınavı SÖZEL puanı ile önlisans mezuniyet not ortalamalarından elde edilen ?Yerleştirme Puanı? esas alınacaktır. ?Yerleştirme Puanı? en yüksek ilk 500 öğrenci programa kabul edilecektir.

İLİTAM kapsamındaki tüm dersler teknoloji temelli uzaktan eğitim yöntemleri ile verilecektir. Derslerdeki temel öğrenme kaynakları basılı materyaller, video CD'ler ve online öğrenme kaynakları (web sitesi) olacaktır. Öğrenciler mail ve chat aracılığı ile sürekli, yüz yüze iletişim yoluyla ise belirli periyotlar içinde danışmanlık hizmeti alacaklardır. Kullanılacak forum sayfaları ise öğrencilerin birbirleri ve öğretim elemanları ile belli konuları tartışabilmelerini, sorularına cevap bulmalarını sağlayacaktır.

Bilgisayar kullanma konusunda kendini yetersiz hisseden İLİTAM öğrencilerine ayrıca bu konuda online eğitim verilecektir.

İLİTAM'da sınıf geçme sistemi uygulanacaktır.

İLİTAM toplam iki yılda, 15 ders içermektedir. Programda yer alan dersler; Felsefe, İslam Bilimlerinde Yöntem, Fıkıh, İslam Tarihi ve Medeniyeti, Din Bilimleri 1, Sistematik Kelam, Türk Dili, Arapça Dini Klasik Metinler, Din ve Ahlak Felsefesi, Kur'an ve Hadis İlimleri, Din Bilimleri 2, İslam Düşünce Ekolleri Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı Tarihi, Arapça Dini Çağdaş Metinler ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi'dir. Öğrenciler her öğretim yılında birer ara sınav ve dönem sonu sınavına katılacaklardır. Dönem sonu sınavında başarısız olanlar ayrıca bütünleme sınavına katılabileceklerdir. Sınavlar coğrafi koşullar, ulaşım ve teknik altyapı olanakları dikkate alınarak belirlenen, Türkiye'nin çeşitli illerindeki ilahiyat fakültesinde yüz yüze ya da gözetmen kontrolünde online olarak gerçekleştirilecektir.

İLİTAM'daki tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler programdan mezun edilecekler ve kendilerine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Lisans Diploması verilecektir.

2. Başvuru
Başvuru koşullarını taşıyan herkes, belirtilen tarih ve merkezlerde, istenen belgeler ile birlikte başvuru işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Başvurular Türkiye'deki 10, Almanya'daki 1 merkezde kabul edilecektir.

Başvuru sırasında istenen belgelerin eksik olması ya da başvuru işleminin bu kılavuzda belirtilen şekilde yapılmamış olması durumunda yapılan başvurular geçersiz sayılacak ve ilgili aday için ?Yerleştirme Puanı? hesaplanmayacaktır. Bu nedenle adayların kılavuzu dikkatle okumaları, gerekli belgelerin hazırlanmasında azami özeni göstermeleri gerekmektedir.

2.1. Başvuru Koşulları
İLİTAM'a başvurabilmek için aşağıdaki özelliklere sahip olmak gerekir:
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2. 2005 Dönemi DGS sınavına girmiş olmak,
3. Türkiye'deki bir ilahiyat programını tamamlayarak alınmış ilahiyat önlisans diplomasına ya da ilahiyat lisans programının ilk iki yılını tamamlayarak alınmış sosyal bilimler önlisans diplomasına sahip olmak.

2.2. Başvuru Tarihleri
Adaylar İLİTAM'a başvuru işlemlerini 2.3 numaralı maddede belirtilen başvuru merkezlerinde 12 ? 16 Eylül 2005 tarihleri arasında yapacaklardır.

2.3. Başvuru Merkezleri
Adayların başvuru işlemlerini gerçekleştirecekleri başvuru merkezleriyle ilgili iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir. Aşağıdaki çizelge de her bir başvuru merkezinin başındaki numara o merkezin kodunu göstermektedir.

BAŞVURU MERKEZLERİ VE KODLARI

01. Ankara Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
BAHRİYE ÜÇOK CADDESİ
06500 BEŞEVLER/ ANKARA
Tel : (312) 212 68 00

02. Atatürk Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
25240 ERZURUM
TEL: (442) 236 09 52

03. Cumhuriyet Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
58140 KAMPÜS / SİVAS
Tel: (346) 219 10 10

04. Çukurova Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
01330 Balcalı / ADANA
Tel : (322) 338 69 72

05. Dokuz Eylül Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
35350 Hatay / İZMİR
Tel: (232) 285 29 32

06. Harran Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Mardin Yolu 22 Km.
Osmanbey Kampüsü
ŞANLIURFA
Tel: (414) 344 00 20

07. Marmara Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Mahir İz Caddesi No:2
81150 Üsküdar/İSTANBUL
Tel: (216) 651 43 75

08. Ondokuz Mayıs Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Kurupelit 55139 SAMSUN
Tel: (362) 457 60 20

09. Süleyman Demirel Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Çünür Kampüsü
32260 ISPARTA
Tel: (246) 211 10 00

10. Uludağ Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Fethiye Mah.
Kırlangıç Sok. No:2
16140 Nilüfer / BURSA
Tel: (224) 243 10 66

11. ALMANYA
Diyanet İşleri
Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkezi
Venloer Str. 160
50823 Köln /ALMANYA
Tel: 0049 (0) 221 57 98 247-48-50

2.4. Başvuru İşlemleri

Adaylar Optik Başvuru Formunu ve 2.6.1 numaralı maddede belirtilen diğer belgeleri eksiksiz olarak hazırlayıp başvuru masalarına bizzat teslim edeceklerdir.

2.5. Kabul Edilmeyecek / Geçersiz Sayılacak Başvurular
Aşağıda belirtilen nitelikteki başvurular, başvuru masalarında kabul edilmeyecek, kabul edilmiş olsa dahi yerleştirme işlemleri sırasında geçersiz sayılacaktır:
1. Bu kılavuzda açıklanan kurallara uymayan belgelerle yapılan başvurular,
2. Posta ile yapılan başvurular,
3. Başvurmak için gerekli belgelerin tamamını ibraz edemeyenlerin başvuruları,
4. Eksik ve/veya yanlış bilgi içeren başvurular.

2.6. Başvuru Belgelerinin Doldurulması
2.6.1. Başvuru İçin İstenecek Belgeler

1. 2005 DGS sınav sonuç belgesinin aslı ve bir fotokopisi.
2. Geçerli diploma ya da geçici mezuniyet belgesinin aslı ve bir fotokopisi.
3. Öğrenci Durum (Transkript) Belgesinin aslı ve bir fotokopisi.
4. 2 adet vesikalık fotoğraf (4.5x6 cm ebadında, ön cepheden, son 6 ay içinde çekilmiş, baş açık, erkek adaylar sakalsız, renkli gözlük takılmayacak).
5. Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nin (ANKUZEM) T.C. Ziraat Bankası Ankara Tandoğan Şubesi'ndeki 7064113-5001 numaralı hesabına 50 YTL'lik başvuru ücretinin yatırıldığını gösterir dekont.

2.6.2. Optik Başvuru Formu
İLİTAM'a başvurunuz için hazırlanmış olan bu formun ilgili alanlarını dikkatlice doldurunuz. Bu forma yazıp kodladığınız bilgilerin yanlış olmaması gerekir. Verilen bilgilerdeki eksiklik ya da yanlışlıklardan başvuru sahibi sorumludur. Yerleştirme işlemleri sırasında fark edilecek bir eksiklik ya da yanlışlık başvurunuzun geçersiz sayılmasına neden olabilir. Bu nedenle teslim ettiğiniz belgelerin son halinin bu kılavuzda belirtilen kurallara kesinlikle uygun olduğundan emin olunuz.

Doldurduğunuz başvuru formu optik okuyucu tarafından okunacağından teslim etmiş olduğunuz formda silinti, kazıntı ya da optik okuyucunun yanlış algılamasına neden olabilecek herhangi bir durum olmadığından emin olunuz.

3. Yerleştirme
Adaylar İLİTAM'a Ankara Üniversitesi tarafından, her bir aday için hesaplanacak ?Yerleştirme Puanı? esas alınarak yerleştirilecektir. 2005 ? 2006 Öğretim yılında ?Yerleştirme Puanı? sıralamasına göre ilk 500 aday yerleştirilecektir. Yerleştirilen ilk 500 aday içinden kayıt yaptırmaktan vazgeçenlerin ya da herhangi bir nedenle kayıt yaptırmayanların olması durumunda hazırlanacak yedek listeden yeni yerleştirme yapılacaktır.

3.1. Yerleştirme Puanının Hesaplanması
Adayların ?Yerleştirme Puanlarının? hesaplanmasında 2005 DGS sözel puanları ile önlisans diploma notu bir arada kullanılacaktır. ?Yerleştirme Puanı?; DGS puanına 100'lük sisteme göre hesaplanmış önlisans diploma notunun yarısının eklenmesi ile elde edilen puandır.

3.2. Yerleştirilen Adayların İlanı ve
Yerleştirme Sonuçlarının Adaylara Bildirilmesi

Başvuran adaylardan kayıt yaptırmaya hak kazanan ilk 500 kişinin listesi ve yedek liste Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nin web sitesindeki ?www.ankuzem.ankara.edu.tr? adresinden ve ayrıca Ankara Üniversitesi'nin ?www.ankara.edu.tr? web sitesindeki ?Öğrenci İşleri? sayfalarından 3 Ekim 2005 tarihinde ilan edilecektir. Ayrıca her bir adayın yerleştirme sonucu kendi adresine, posta ile gönderilecektir.

Önemli Tarihler
Başvuru Tarihi: 12-16 Eylül 2005
Yerleştirme Sonuçlarının Duyurulma Tarihi: 3 Ekim 2005
Kesin Kayıt Tarihi: 7-11 Kasım 2005

İletişim Adresi
Ankara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu Binası, A-Blok,
Tandoğan Kampüsü/ANKARA
Tel : (312) 212 56 56 /3067

Başvuru Ücretinin Yatırılacağı Banka Hesap Numarası
T.C. Ziraat Bankası
Ankara Tandoğan Şubesi
Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürlüğü Hesabı
Hesap No: 7064113-5001

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber