Doğu'da eğitim vekil öğretmenle başlıyor

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri 2005-2006 eğitim-öğretim sezonuna sancılı giriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın atadığı 30 bin 388 öğretmen açığı kapatmaya yetmedi.

Erzurum'da 2 bin 700, Van'da bin 744, Ağrı'da bin 771, Muş'ta bin 800, Iğdır'da 736, Elazığ'da 685, Batman'da 300, Diyarbakır ve Mardin'de 2 bin öğretmen açığı var. Valilikler açığın kapatılması için Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü'nden vekil öğretmen talebinde bulunuyor. Bölgedeki en büyük açık ise sınıf öğretmenliğinde. TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ömer Özyılmaz, son dönemlerde hiçbir hükümetin bu kadar fazla öğretmen ataması gerçekleştirmediğini ifade ederken, sorunun çözümünde kararlı olduklarını belirtiyor.

Doğu'da öğretmen açığının en büyük nedeni gidenlerin gelenlerden çok olması. Ağrı'ya bağlı Hanoba köyü öğrencileri her yıl birkaç öğretmen değiştiriyor. Yıllardır vekil öğretmenlerle eğitim gören öğrenciler, değişiklikler nedeniyle düzenli eğitim alamadıklarını söylüyor. Muhtar Yusuf Gözalan, köye gelen öğretmen sayısını hatırlamadığını belirterek, ?Köyümüz merkeze çok uzak, yolu kötü. Buraya gelen öğretmenler hemen geri dönme hesabı yapıyor.? diyor. ?Haydi Kızlar Okula? kampanyasıyla okula dönen kız öğrencilerden Söylemez Çeken (5. sınıf), Sultan Geturan (4. sınıf), Semra Gözalan (3. sınıf) adlı öğrenciler ise geçen yılki öğretmenlerinin adını bile hatırlamadıklarını dile getiriyor. Eğitim Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Sani Özdemir, bölgenin tüm sosyal ve ekonomik imkansızlıkları göz önünde bulundurularak görev yapacak eğitimcilere ekstradan yarım maaş ödenmesini istiyor. Özdemir'e göre; öğretmen aldığı maaşının yarısını kiraya verdiği için bölgede görev yapmak istemiyor.

Kızlar okula gidemiyor

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Arı köyü Esentepe mezrasındaki kız çocukları 40 yıldır okula gidemiyor. Çünkü mezrada okul yok. Erkek çocukları Ordulu mezrasındaki okula gidiyor. Köylüler, kız çocuklarını okutmak için mezraya okul yapılmasını istiyor. 200 kişinin yaşadığı Esentepe'de halk kendi arasında topladıkları parayla İbrahim Kılıç'ın arsasını alarak Milli Eğitim'e bağışlamış. 2005 yatırım programında mezrada bir okul yapılmasını isteyen vatandaşların bu isteği olumsuz sonuçlanmış. Mezraya ilk gelenlerden Osman Kılıç, 2 kız çocuğunu okul olmadığı için okutamamış. Kılıç, yapılacak okulda kız torunlarının okumasını istiyor. Okul çağına gelmiş 2 kız çocuğu bulunan Hüseyin Tarhan ise okul yapılmaması durumunda kız çocuklarının okula gidemeyeceğini belirtiyor.

Derslik açığı had safhada

232 bin 343 öğrencinin bulunduğu Van'da 4 bin 145 derslik bulunuyor. Ağrı'da bin 58, Iğdır'da 400, Muş'ta 300, Elazığ'da da 310 dersliğe ihtiyaç var. Ayrıca bölgede taşımalı eğitimin sona erdirilmesi için YİBO ve PİO yatırımları devam ediyor. Bazı illerdeki taşınan öğrenci sayısı ise Ağrı'da 5 bin 367, Van'da 17 bin 293, Elazığ'da 4 bin 234, Kars'ta 3 bin 991, Iğdır'da ise 555. Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na göre 570 bin, resmi olmayan verilere göre bir milyon kız okula gönderilmiyor. 2003 tarihinde başlatılan ?Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla, ailevi sebeplerle eğitim alamayan zorunlu ilköğretim çağındaki 120 bin kız çocuk okula kaydedildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber