Oltu Havzası şairlerini yeni nesle tanıtacak eser

Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan çalışmalarla, yörenin şairleri gün yüzüne çıkarıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oltu ve yöresinde yaşayarak halk edebiyatına katkı sağlayan şairlerin hayatı ve şiirleri, bir eserde toplandı.

Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanarak hizmetine sunulan 'Sümmani'den günümüze Oltu vavzası şairleri' isimli kitapta; Oltu, Olur, Narman ve Şenkaya ve Tortum ilçelerinde yaşayarak eserler veren çok sayıda şairin yaşantısına ve dizelerine yer verildi. Sekiz aylık bir kapsamlı araştırmanın sonunda hazırlanarak kitap haline getirilen eserde şu anda hayatta olan ve ölen aşıkların dizeleri yer aldı.

Derneğin, 'Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz' projesi kapsamında hazırlanan 412 sayfalık eser, Sümmani ve Çağdaşları, Hayatta Olmayan Aşıklar, Geleneğin Günümüzdeki Temsilcileri, Ehl-i dil Nakilci ve Hikayeci Aşıklar ve Kalem Şairleri konulu ana başlıklardan oluşmakta. "Sümmani'den Günümüze Oltu Havzası Şairleri" isimli eser, ilk etapta 2 bin adet basılarak, okullara ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıldı.

Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan kitapta; Edebiyat severler Aşık Sümmani'den, Aşık Seyyari'ye; Ozan Çelebi'den, Aşık Zamani'ye (Ebubekir Avcı) kelimeleri sıralayarak edebiyat sahnesinde boy ölçüşen, yaşadıkları döneme ve kendilerinden sonraki dönemlere hizmet eden gönül insanlarının dertlerini, kederlerini atıflarını ve yakınmalarını görebilecek.

Kitabı hazırlayan dernekte görevli Edebiyat Öğretmeni Temel Vural, Edebiyat dünyasına çok önemli ve faydalı bir eser kazandırmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Vural, "Günümüzde teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken bazı değerleri de alıp götürdü. Edebiyat, şiir gibi kültürel değerlerimiz unutulmaya hatta kaybolmaya yüz tutar hale geldi. Oltu havzasında yaşayarak öz değerlerimize eserler kazandırmış aşık ve ozonlarımızı gün yüzüne çıkarıp, tekrardan edebiyat dünyamıza kazandırmak istedik. Kitabımızda yer alan söz ve saz üstatlarımızın eserlerini bir araya getirdik. Umarım gençlerimizin dikkatini internet ekranlarından alıp edebiyata ve şiire çekeriz. Eseri meydana getirirken çok değerli katkılarını esirgemeyen Oltu Kaymakamımız Fatih Çobanoğlu'na teşekkürlerimizi sunuyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber