GİH ve YHS personel nöbet ücretlerini alacak

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel İdari ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı personel nöbet ücretlerini alacak

Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı Sağlık Personelleri Türk Sağlık-Sen'in açtığı ve emsal teşkil eden davayla nöbet ücretlerini alacak. Nöbet ücretleri için bu personellerin bireysel olarak dava açmaları gerekiyor.

Türk Sağlık-Sen Niğde İl Temsilcisi Ergun Erbaş'ın açtığı bireysel dava neticesinde Konya 1. İdare Mahkemesi nöbet ücretlerinin ödenmesine karar verdi.

Türk Sağlık-Sen 'in konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:"Bilindiği gibi 657 sayılı DMK'nun 99.maddesi çerçevesinde devlet memurlarının çalışma süreleri haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir.Ancak özel kanunlarla veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle kurumlar, farklı çalışma süreleri tespit edebilmektedir."

Genel İdare Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personellerin 40 saatlik mesaileri dışında nöbet tutmak suretiyle normal mesailerinden fazla çalışmaları halinde fazla çalışılan her 8 saat için bir gün hesabı ile izin verileceği 657 sayılı DMK'nun 178.maddesinin B fıkrası ile hüküm altına alınmıştır.

Ancak birçok işyerlerinde nöbet tutarak fazla mesai yapan Genel İdare Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfın personellerine söz konusu izin verilmemekte, izin verilmediği gibi fazla çalışmalarının karşılığı olarak herhangi bir ücrette ödenmemektedir.

Bu çerçevede, normal mesai saatleri dışında nöbet tutarak yapılan fazla mesailerin karşılıksız bırakılması Anayasanın 18.maddesinde düzenlenen "Angarya Yasağı" hükümlerine de aykırılık ihtiva etmektedir.

Her ne kadar 657 sayılı DMK'nun Ek.33.maddesinde sadece Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapan personele nöbet ücreti verilmesi hüküm altına alınmış ise de, nöbet tutan diğer personellerin fazla çalışma sürelerinin karşılıksız bırakılması hukuka uygun bulunmamaktadır.Söz konusu Genel İdare Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfın personellerinin 657 sayılı DMK'nun 178.maddesinin B fıkrası gereği her 8 saatlik fazla çalışma yapmaları halinde 1 gün hesabı ile izin verilemiyorsa mutlaka karşılığında ücret verilmelidir.

Türk Sağlık-Sen Niğde İl Temsilcisi Ergun ERBAŞ'ın 2004 yılında Konya 1.İdare Mahkemesinde açtığı 2004/349 E. ve 2004/860 K. Nolu dava 06.10.2004 tarihinde lehine sonuçlanmıştır.Söz konusu dava ile Genel İdare Hizmetler Sınıfında Ayniyat Saymanı olarak görev yapan Türk Sağlık-Sen İl Temsilcisinin 'günlük 8 saatin dışında nöbet tutarak yaptığı fazla mesainin izinle karşılanmayan sürelerine karşılık ücretlendirilmesi' hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümle Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personellere Nöbet ücretlerinin ödenmesinin önü açılmıştır.Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler sınıfında çalışan sağlık çalışanları fazladan yaptıkları mesailerin ücretlerini almak için dilekçe ile kurumlarına başvuracaklardır. Kurumlarından kendilerine ret yazısı gelmesi halinde ya da 60 gün içinde cevap verilmemesi halinde aşağıda yer alan dilekçe örneği ile bireysel olarak dava açmaları gerekmektedir.

ÖRNEK DİLEKÇE

....................... NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

DAVACI : Ad/Soyad
Adres

DAVALI : Dava edilen kurum
Adres

TEBLİĞ TARİHİ : ....../....../......

DAVA KONUSU : Nöbet izni ve ücreti verilmesi yolundaki başvurumun reddine dair ....../....../...... tarih ve ......... sayılı işlemin iptali talebimin sunulmasından ibarettir.


AÇIKLAMALAR :

1-) ......./....../...... tarihinden bu yana ...................... Hastanesinde ?????.. olarak görev yapmaktayım.Günlük 8 saatlik mesaimin dışında tutmuş olduğum nöbetler karşılığında tarafıma nöbet ücreti verilmemesi ve nöbet izni kullandırılmaması üzerine ....../....../....... tarihinde yazılı olarak kurumuma başvurdum. Kurumum ....../....../...... tarih ve ......... sayılı işlemiyle sağlık hizmetleri sınıfına dahil olan kişilerin ücret ve izin uygulamasından yararlanacağı dolayısıyla Genel İdari Hizmetler Sınıfına / Yardımcı Hizmetler Sınıfına mensup olduğum gerekçesiyle başvurumu reddetmiştir. Bu bakımdan iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

2-) 657 sayılı DMK'nun 99.maddesinde; "Cumartesi-Pazar günleri tatil olmak üzere memurların haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olduğu" düzenlenmiştir.Aynı Yasanın 178.maddesinde, "A) 99 ve 100.maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;
a) Salgın hastalık ve tabi afetler gibi olağanüstü hallerin olması (bu hallerin devamı süresince)
b) Fabrika, atölye, şantiye, işletme gibi yerlerde iş kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,

Hallerine münhasır olmak üzere yapılan fazla çalışmaları ücretle karşılamak.

Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.

B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilirler.Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her 8 saati için 1 gün hesabıyla izin verilir.Ancak bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabilir.
Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir." Hükmü yer almaktadır.

3-) Yukarıda bahsedilen yasa hükmünün değerlendirilmesinden, günlük 8 saatten sonra gelen çalışmanın fazla çalışma olarak kabul edildiği, fazla çalışmanın her 8 saat için 1 gün izin veya karşılığı ücret verilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.Ayrıca anılan hüküm Anayasanın angaryayı yasaklayan 18.maddesinin de bir gereğidir.Bu durumda yukarıda açıklana ilgili yasa hükmü uyarınca fazladan çalışılan saatin karşılığı olarak her 8 saate 1 gün izin ilkesi gereği izin verilmesi gerektiği, personel durumu müsait değilse izin verilmeyen süre karşılığı ücret ödenmesi gerektiği açık olduğundan nöbet sonrası yasal izinler ve ücretlerimin bu şekilde verilmesi gerekirken idarece aksine tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Bu bakımdan söz konusu işlemin iptali gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER : Anayasa, 657 sayılı DMK ve sair ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER :

1-) Davaya konu ...../...../...... tarih ve ........ sayılı işlem
2-) ....../...../...... tarihli dilekçem

NETİCE-İ TALEP : Gerek yukarıda arz ve izah olunan ve gerekse resen gözetilecek nedenlerle;
1-) Davaya konu ....../....../...... tarih ve .......... sayılı işlemin iptaliyle dava tarihinden itibaren hesaplanacak ............. TL mahrum kaldığım parasal haklarımın tarafıma ödenmesine,
2-) Muhakeme masrafları ile ileride vekille temsil edilmem halinde ücreti vekaletin davalı taraf aleyhine hükmedilmesini saygılarımla arz ve talep ederim....../....../......

DAVACI
............................


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber