Güven: Çarşamba Ovası'nda 150 bin dekar arazi atıl, verim kaybı yüzde 20

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 840 bin dekarlık tarım arazisine sahip Çarşamba Ovası'nın yaklaşık 150 bin dekarlık kısmının kavak ve söğüt ağaçlarının istilası yüzünden kullanılamadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu alanların sebze üretimine açılabilmesi halinde Müdür Güven, ova veriminin yüzde 20 oranında artacağını kaydetti.

Türkiye'nin en verimli ovalarından Çarşamba Ovası, kimi arazi sahiplerinin toplu para alabilmek bazılarının ise arazi sınırlarını belirlemek amacıyla diktiği ticari değeri düşük kavak, akasya ve söğüt ağaçları, ova tarımında verimi olumsuz etkiliyor. Giderek artan kavak ve söğüt ağacı sayısı, ovayı her geçen gün kullanılamaz hale getirirken, ağaç dikili arazi miktarının gelecek 10 yılda 200 bin dekarı bulacağı tahmin ediliyor. Günden güne verimli tarım arazileri ormana dönen ovadaki verim kaybı ise yüzde 20'i yaklaştı. Bunun önüne geçilmemesi halinde 10 yıl sonra verim kaybı yüzde 25'e çıkacak.

Çarşamba tarımının daha verimli hale gelebilmesi için ovanın kavak ve söğüt ağaçları istilasından kurtulması gerektiğini ifade eden Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, soruna yönelik çözümsüzlüğün en büyük nedeninin arazi ağaçlık sahiplerinin başka şehirlerde veya yurt dışında yaşaması olduğunu belirtti. Cihan'a konuşan Müdür Kadir Güven, "Bizim idari yaptırım yapması sözkonusu değil. Ama kaymakamlıklarımız aracılığı ile oradaki idari yaklaşımla bunu kısmen sağlamaya çalışıyoruz. Bölgede artık Kavak ağacı ve kavak tarımı yerine biz daha çok meyve ile ilgili oluşabilecek meyve tarımı veya sera tarımı yapılabilecek, açıkta veya örtü altında sebze tarımının yapılabileceği ortamların artık hazırlanmış ve ağaçların sökülmüş olmasını istiyoruz. Ovada DSİ'nin sulama yatırımlarını son buldurmasıyla belki daha da hız kazanıp, oradaki vatandaşlarımızın bahçelerinde farklı tarım tekniklerini uygulaması yönünde bir artış gündeme gelecek." dedi.

Ovayı ağaç istilasından kurmak istediklerini dile getiren Güven, "Çarşamba Ovası'nda 840 bin dekarlık bir alanımız var. Yüzde 20'e yaklaşan bir kavak istilası söz konusu. Yüzde 20 desek 150 bin dekar alan yapıyor. Bizim gıda tüketimi olarak kullanabileceğimiz bir alan, atıl diyebileceğimiz kavak alanı olarak kullanılıyor. Buralarda yılda iki kez sebze hasat edeceğimizi düşünürsek, verim yüzde 18-20 oranında artacaktır. Ova tarımına da çok ciddi katkı sağlar. Bizim bu arazilerimizi değerlendirememezin büyük nedeni arazi sahiplerinin burada yaşamaması. Sahibi ama başka şehirlerde veya yurt dışında yurt dışında yaşıyor. Kavak dikip gidiyor. 8-10 yaşına geldikten sonra da toplu bir para gibi değerlendirip kesip satıyor. En büyük sıkıntımız bu." şeklinde konuştu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hasan Özcan ise tarım arazilerinin miras nedeniyle parçalanmakta olduğuna dikkat çekti. Arazi sınırlarına dikilen ağaçların ovaya orman görüntüsü verdiğini söyleyen Özcan, ağaçların kapladığı alanın küçümsenemeyecek boyuta ulaştığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber