Oltulular aşıklarla, hüznü ve coşkuyu birarada yaşadı

Erzurum'un Oltu ilçesinde, 'Gelenekten Geleceğe Kültürümüzün Taşıyıcıları Halk Ozanları' projesi kapsamında organize edilen aşıklar programına, Oltu Havzası'nın önde gelen aşıkları, saz ve sözleriyle katılarak ilçe halkını coşturdu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2012 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oltu Belediyesi konferans salonunda düzenlenen aşıklar programına, yöre kültürünü söz ve sazlarıyla tanıtan Aşık Erol Şahineri ve Aşık Mustafa Aydın katıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı programda Aşık Erol Şahineri, Aşık Reyhani'ye ait olan ?Turnalar? türküsüyle açılış yaptı. Oltu yöresinin ünlü türküsü ?Yoncalar?ı ise davetlilerin eşliğinde söyledi. Aşık Şahineri, ?Anadolu Gençleri? adlı türküyü söylerken, salonu dolduran çok sayıda gencin tezahüratını aldı. Aşık Şahineri, yoldaşım ve gardaşım diye hitap ettiği meslektaşı Aşık Mustafa Aydın'ı ise saz eşliğinde söylediği dörtlüklerle sahneye davet etti.

Aşık Mustafa Aydın, davetlileri selamladıktan sonra kısa bir konuşma yaparak, programa renk kattı. Şiirlerin ve türkülerin hep kabirden bu yana yazılageldiğini, kabrin öte yanına ait çok fazla şeylerden bahsedilmediğinden yakınan Aydın, yaptığı kabir ziyaretinden sonra bestelemiş olduğu ?Ağla Gözüm Ağla? şiirini saz eşliğinde söyledi. Trafik kazasında keybettiği eşi Melek öğretmen için yazdığı ?Karagözlüm? türküsünü ise salonu dolduran izleyicilerin isteği üzerine söyledi. Aşık Mustafa Aydın, ?Dilara? ve kendi dünyasında çok özel anlam taşıdığını ifade ettiği ?Karçiçeği? isimli türküyü söyledikten sonra, yoğun istek üzerine aşık Sümmani, Aşık Reyhani ve Aşık Mevlüt İhsani'ye ait eserler iki aşık tarafından çalınıp söylendi.

?Gelenekten Geleceğe Kültürümüzün Taşıyıcıları Halk Ozanları? isimli proje kapsamında organize edilen aşıklar programında, karşılıklı atışmalara geçildi. Aşıkların sazlı sözlü atışmalarında; inanç, vatan, bayrak ve memleket sevgileri derinden işlenirken, günümüz gençlerinin geçici heves ve aşklarına, bir parça sanat yaparak köşeyi dönen, maddi değerleri hep ön planda gören yeni dönem sanatçılara göndermeler yapıldı. İki aşık atışmaları sırasında siyasilerden ve idarecilerden de ülkeyi daha güzel şekilde idare etmeleri konusunda isteklerde bulunulması ihmal edilmedi.

Hazırladığı proje kapsamında programı organize eden eğitim yöneticisi Sıtkı Toksoy, Oltu Havzası ve Erzurum kültürünü ülkede ve uluslararası etkinliklerde en güzel şekilde tanıtan Aşık Şahineri ve Aşık Mustafa Aydın'a teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber