Evdeki silahların oyuncak olmadığı, çocuklara anlatılmalı

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de babalarının av tüfeğiyle oynayan iki kardeşten birinin hayatını kaybetmesinden sonra, evlerde bulunan silahların çocukların güvenliğini tehdit etmesi sorunu gündeme geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, öncelikle evde bulundurulan silahların içinin boş ve silah ile mermilerinin ayrı yerlerde bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, çocukların da silahlar konusunda, kullanıldığında oluşabilecek kötü sonuçlar hakkında bilgilendirilmesi ve silahların bir oyuncak olmadığına inandırılması gerektiğini söylüyor.

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde önceki gün meydana gelen olayda, bir fabrikada işçi olarak çalışan Önder D.'nin küçük oğlu A.D.(8), av tüfeğiyle oynarken ağabeyi 9 yaşındaki Alperen D.'nin ölümüne neden oldu. Çocukların okula hazırlandıkları sırada babalarına ait olan av tüfeği ile oynadıkları ve kaza sonucu ateş aldığı öğrenildi. Bugüne kadar silahlarda unutulan mermiler yüzünden birçok insanın hayatını kaybetmesi, silahların nasıl saklanması gerektiği sorularını akıllara getirdi. Evlerde bulunan silahların özellikle çocuklar için birer tehlike oluşturması, silah saklama konusunda bilgili olmanın önemini gözler önüne serdi.

Merkez Avcılık Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Mecit Bilek, evde bulunan silahlar hakkında çocukları bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. "Çocuklara silahın tehlikeli olduğunu öğretmek ?Bu fişeği buraya koyarsan, bu tetiği çektiğin an çok büyük tehlikesi var' diye çocukları bilgilendirmek gerekiyor." diyen Bilek, silahların ev ortamında her zaman kılıfında olması gerektiğine dikkat çekti. Avcılık kurallarında bir tüfeğin kullanılmadığı zamanlarda mekanizmasını açık bırakarak boş olduğundan emin olunması gerektiğini vurgulayan Bilek, "Otomatik silahlar daha da tehlikeli, alttan hazneden o fişeği alıyor vatandaşta fazla bilgisi olmadığından dolayı geliyor o tüfekten eve koyuyor. O çocukta onu bilmeden alıp patlatıyor." ifadelerini kullandı.

Evde bulunan çocuğun silaha olan merakının devam etmesi halinde söz konusu silahları kilitli dolaplarda tutulması gerektiğini söyleyen Bilek, bu konudaki en önemli hususun eğitim olduğunu söyledi. Bilek şöyle dedi: "Bunda yapılacak şey bunun eğitimi, silahları almadan önce muhakkak bunların eğitimlerini görülmesi gerekiyor. Veyahut şahıs bunun eğitimini aldıktan sonra eve götürmesi gerekiyor."

"SİLAH AYRI, MERMİLER AYRI YERE KONMALI"

12 yıldır profesyonel avcılık yapan ve av malzemeleri dükkânı işleten Cem Altınkaynak, evde bulunan silahların kesinlikle güvenli olduğuna kesin kanaat getirilmesi gerektiğini söyledi. "İçinde kesinlikle fişek bırakılmayacak. Fişek bırakılsa bile tüfek avdan gelindikten sonra kesinlikle 1 defa değil en az 3 kere tüfeğin içinde fişeğin olup olmadığına bakılmalı." diyen Altınkaynak, sonrada ilave edilen bir aparat ile silahlara kilit takılabildiğini söyledi. Altınkaynak, "Silah ile mermiler kesinlikle aynı ortamda olmamalı. Çocuklar bu ikisinin yerlerini bilmemeli. Sonradan eklenebilen ufak tüfek kilitleri var, onlarla birlikte tüfeklerinizi kilitleyip çocuklarınızdan uzaklaştırabiliyorsunuz. Ayrıca, çocukların ulaşamayacağı bir yerlerde kılıfında fermuarı kapalı bir şekilde bulunursa en güvenli şekilde tüfeğinizi saklayabilirsiniz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber