İMSİAD Başkanı Gökçadır: Kentsel dönüşümün sosyal boyutu ihmal edilmemeli

nşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, kentsel dönüşümün, sadece binaları güçlendirmek veya yıkıp yeniden yapmak olarak algılanmasının yanlış olacağını, olayın sosyal boyutunun da iyi hesaplanması gerektiğini kaydetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökçadır, ?Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte milyonlarca insanın sosyal yaşamında da önemli değişiklikler yaşanacak. Bu süreci çok iyi planlamak gerekir.? dedi. Gökçadır, yıllar sonra yeniden bir kentsel dönüşüme zorunlu kalmamak için Bursa'da dönüşüm çalışmalarının koordineli olarak ve kentin tümüne yönelik yapılması çağrısında bulundu.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (İMSİAD) ev sahipliğinde Botanik Park Bey Konağı'nda gerçekleştirilen toplantıda sektör temsilcileri kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin'in de katıldığı toplantıda katılımcılar, özelde Yıldırım, genelde ise Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, kentsel dönüşümün yalnızca bina dönüşümü değil, aynı zamanda sosyal bir dönüşüm olduğunu belirterek, ?Kentsel dönüşümle milyonlarca insanın yaşamını değiştirmek, tarihi bir misyondur? dedi.

Kentsel dönüşümde Bursa'nın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Gökçadır, ?Bursa'yı bir bütün olarak düşünmeli ve şehrin tamamına dönük çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Yeniden bir kentsel dönüşüme ihtiyaç duymamak ve yıllar sonra aynı sorunları konuşmamak için imar bütünlüğü sağlanmalı.? diye konuştu.

?Yıldırım'da bu dönüşüm zor olacaktır ama mutlaka olmalıdır.? diyen Gökçadır, diğer bölgelere göre Yıldırım'da hızlı bir şekilde sürdürülen bu çalışmaların Bursa'nın tamamına örnek teşkil edeceğini, bu bakımdan çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bursa'nın yeni kaynaklara ihtiyacı olduğunun da altını çizen Gökçadır, ?Çeşitli cazibe merkezleri yaratılabilir. Bursa, aynı zamanda, sıcak su kaynaklarından dolayı önemli bir sağlık şehridir. Bu çerçevede bir sağlık üniversitesi kurulabilir.? diye konuştu. Gökçadır, sağlık turizminin de hareketlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

KESKİN : ORTAK AKLI MASAYA YATIRIYORUZ

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, kentsel dönüşümü çeşitli platformlarda değerlendirdiklerini kaydederek, ?Değişimin ve dönüşümün tek başına yapılamayacağını biliyoruz. Bu yüzden ortak aklı masaya yatırıyoruz. Birliktelikler oluşuyor. Bakanlarla, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle ve akademik odalarla toplanıyoruz. Belki de Türkiye'de bu işin öncüsüyüz? şeklinde konuştu.

Keskin, bu konudaki cesaretlerinin önceki deneyimlerden kaynaklandığını ifade etti. TOKİ ile değil müteahhitler ile çalışmayı tercih ettiklerini vurgulayan Keskin, şöyle konuştu: ?Cazibe alanları oluşturmaya çalışıyoruz, çünkü müteahhitlerin de kazanmasını istiyoruz. Müteahhitleri, paralel olarak diğer mahallelere de davet edeceğiz. Yasalara ve yönetmeliklere uygun şekilde ilgili alanlar etaplara bölünerek, gruplandırılacak, yatırım imkanı da bu şekilde sunulacak. Etaplardaki karlılık oranı eşitlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla koordineli olarak çalışıyoruz. Nihayetinde prestij alanları meydana gelecek. Cesur adımlarla ve girişimci bir ruh ile hareket edebilmeliyiz. Hep birlikte başaracağız.?

Toplantıda, daha sonra Prof. Hüseyin Kaptan ve bazı sektör temsilcileri de görüşlerini açıkladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber