Yaşayan Diller Enstitüsü öğrencilerinden, Bakan Dinçer'e tepki

Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü öğrencileri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yapmış olduğu açıklamalara tepki gösterdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü öğrencileri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, Kürtçe ve Zazacanın tanımlanmış bir ders olmadığını, bu bölümden yüksek lisans yapanların evvela kendi bölümlerinde atanmaları gerektiğini daha sonra ihtiyaç halinde bu öğretmenlerin Kürtçe ve Zazaca derslerine ek ders karşılığında girebileceği şeklindeki konuşmasına tepki gösterdi.

Öğrenciler adına açıklama yapan Zaza Dili ve Edebiyatı Tezsiz Yüksek Lisans öğrencisi Harun Bürkük, 400 örencinin Tezsiz Yüksek Lisans programında olduğunu ifade ederek, ''Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Yaşayan Diller adı altında seçmeli Kürtçe ve Zazaca dil derslerini okul müfredatlarına koymalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nde bu sene açılan programlarda 50 Zaza Dili ve Edebiyatı, 50 Kürt Dili ve Edebiyatı olmak üzere toplam 100 öğrenci Tezsiz Yüksek Lisans programlarına alındı. Ayrıca Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 250, Muş Alparslan Üniversitesi'nde 50 öğrenci eğitim görmektedir.'' dedi.

Bakan Dinçer'in Zazaca ve Kürtçe yüksek lisans öğrencilerinin program bitiminden sonra merkezden yani bakanlıktan atama yapılacağıyla ilgili ifadelerinin haber ajanslarında mevcut olduğunu belirten Bürkük, '' Bingöl Üniversitesi'nde, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yapmış olduğu açıklamada; Kürtçe ve Zazacanın tanımlanmış bir ders olmadığını, bu bölümden yüksek lisans yapanların evvela kendi bölümlerinde atanmaları gerektiğini daha sonra ihtiyaç halinde bu öğretmenlerin Kürtçe ve Zazaca derslerine ek ders karşılığında girebileceğini söyledi. Bunun üzerine Kürtçe ve Zazaca yüksek lisans öğrencileri olarak bu durumu protesto etmek için yetkililerden bir açıklama gelene kadar derslere girmeme kararı aldık.'' ifadelerini kullandı.

Bu yıl Zazaca ve Kürtçe öğretmenleri olmadığı halde ve sadece 5. sınıflarda olmasına rağmen 22 bin kişinin bu dersleri seçtiğini belirten Bürkük, ''Öğretmenlerin atamalarının yapılması halinde bu sayının artacağından hiç şüphemiz yoktur. Bu konuda Sayın Başbakanımızın bizzat konuyla ilgilenmesini Zazaca ve Kürtçe öğretmenliği alan kodlarının atamalarda yer almasını ve bu sorunumuzun kısa sürede çözülmesini istiyoruz.'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber