SPK'dan 'bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan duyuruda, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn.) şirket finansmanının kolaylaştırılması ve yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması esasları üzerine inşa edildiği vurgulandı.

SPK ''Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı'' fiilini yaptırıma bağlayan 30 Aralık 2012 tarih ve 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 nci maddesi hükmüne ilişkin olarak oluşabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla bir duyuru yayımladı.

Duyuruda yeni kanunun şirket finansmanının kolaylaştırılması ve yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması esasları üzerine inşa edildiği belirtilerek, ''Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı' suçu yeni ihdas edilen bir suç olmayıp, 1981 tarih ve 2499 sayılı Eski SPKn. 47/I.A-3 maddesinde de düzenlendi'' denildi.

Eski kanun ile ile yeni kanun arasında ''bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı'' fiiline ilişkin olarak piyasa mekanizmalarına müdahale anlamına gelebilecek önemli bir fark bulunmadığı vurgulanan duyuruda şunlar kaydedildi:

''Eski SPKn. md.47/I.A-3 hükmü, bilgi bazlı piyasa manipülasyonu fiilini daha genel bir şekilde ifade ederek, suçun oluşması için bu fiillerin sermaye piyasası araçlarının değerlerini etkileyebilecek nitelikte olmasını yeterli saymıştır. Dolayısıyla önceki düzenlemede bilgiyi yayan kişinin amacına bakılmaksızın bilginin 'değeri etkileyebilecek olması' yeterli görülmüştür. Yeni SPKn. md.107/2 hükmünde ise bu fiiller daha ayrıntılı şekilde sayılmış, ancak suçun oluşması için bu bilgileri yayan kişilerin 'sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla' hareket etmiş olduklarının, yani özel kastlarının, ispatı zorunlu tutulmuştur.''

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinin hükmünün, iyi niyetli, amacı konusunda şüphesi bulunmayan piyasa yorumcularına daha fazla hareket imkanı sağlayacak nitelikte olduğu ifadesine yer verilen bültende eski düzenlemede yer almayan bazı ifadelere yeni düzenlemede yer verilmiş olmasının, suçun kapsamının genişlediği anlamına gelmediği vurgulandı.

''Söylenti çıkarmak'', ''rapor hazırlamak'', ''bunları yaymak'' ifadelerinin, fiilin daha açık şekilde sayılması amacını taşıdığı, esasen yeni bir fiil olarak değerlendirilmemesi gereken örnekler olduğu bildirilen duyuruda, şöyle denildi:

''Diğer taraftan, bir kişinin maddede yazılı amaçla bu fiilleri işlediğinin ispat edilmesi halinde, kabul etmek gerekir ki piyasayı ve yatırımcıları korumak adına bu tür fiiller kovuşturulmalıdır. Benzer bir düzenlemenin Avrupa Birliği mevzuatının ''Piyasa Bozucu Eylemler Direktifinde'' (Market Abuse Directive 2003/6/EC)'de düzenlendiği dikkate alındığında, yeni SPKn.'nun bu hükmünün eski SPKn. hükmüne göre daha objektif ve açık olduğu değerlendirilmektedir.''

Muhabir: Bekir Gürdamar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber